• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Meranie tlaku podomácky: Pre najpresnejší údaj pamätajte na 5 zásad

  • 14:11 07.11.2020
  • Bratislava
Meranie tlaku podomácky: Pre najpresnejší údaj pamätajte na 5 zásad

Prečo sa oplatí pravidelne si zapisovať namerané hodnoty, ktorú ruku použiť a ako znie 5 zásad, ktoré treba dodržiavať pri meraní tlaku v domácnosti?

Za zdravý krvný tlak môžeme považovať hodnotu, ktorá pri systolickom tlaku neprekračuje 120 mm Hg a pri diastolickom 80 mm Hg. Žiaľ, u väčšiny Slovákov je takýto tlak skôr výnimočný – ochorenia srdca a ciev napokon stále patria k vedúcim príčinám úmrtí v našej krajine.

Najmä staršia populácia sa denne spolieha na domáce meranie tlaku, pri ktorom väčšinou používa digitálny tlakomer, vo výnimočných prípadoch aj mechanický ortuťový tlakomer. Pre dosiahnutie čo najpresnejších výsledkov ale netreba zabúdať na dodržiavanie piatich hlavných zásad:

1. Nehýbte sa

Aspoň polhodinu pred meraním tlaku by ste nemali fajčiť, piť kofeínové nápoje a cvičiť. Najmenej 5 minút pred meraním sa vymočte, a do samotného merania pokojne odpočívajte a len minimálne sa pohybujte.

2. Seďte vzpriamene

O presnosti merania tlaku rozhoduje aj správna poloha tela; Foto: Alexander Raths/Shutterstock.com

Pri meraní seďte tak, aby ste mali vystretý a opretý chrbát. Sedieť by ste mali na tvrdšej stoličke. Nohy si voľne položte na zem a neprekladajte ich cez seba. Ruky si uložte na plochý povrch (napríklad stôl). Dlane by ste mali mať na úrovni srdca. Tlakomer umiestnite na ruku podľa pokynov v návode na obsluhu.

3. Merajte každý deň v rovnakom čase

Merať tlak by ste si mali každý deň približne v rovnakom čase. V prípade, že vám lekár zmenil lieky na vysoký tlak, počkajte aspoň dva týždne odo dňa, keď začnete užívať nové lieky.

4. Merajte niekoľkokrát a zapíšte si výsledky

Pri každom meraní tlaku ho vykonajte aspoň 2-3-krát s asi minútovými rozostupmi. Nezabúdajte si výsledky zapisovať.

5. Nemerajte tlak cez oblečenie

Krvný tlak Systolický v mm Hg (vrchné číslo) Diastolický v mm Hg (spodné číslo)
Normálny menej ako 120 menej ako 180
Zvýšený 120-129 menej ako 80
Vysoký 1. stupňa 130-139 80-89
Vysoký 2. stupňa 140 alebo vyšší 90 alebo vyšší
Život ohrozujúci vyšší ako 180 vyšší ako 120

Čo robiť, ak si nameriate vysoký tlak

Jediný vysoký výsledok ešte nepredstavuje dôvod na paniku. Ak si nameriate mierne zvýšený až zvýšený tak, meranie niekoľkokrát opakujte podľa vyššie zmienených pokynov. Vysoké hodnoty krvného tlaku oznámte vášmu lekárovi alebo špecialistovi, prípadne sa informujte o ďalšom postupe.

Ak vám tlak vystúpi nad 180/120 mm Hg, počkajte 5 minút a zmerajte si ho znova. V prípade pakovanej zvýšenej hodnoty neriskujte a urgentne vyhľadajte lekársku pomoc.

V prípade, že ste si namerali tlak vyšší ako 180/120 mm Hg a pociťujete príznaky zlyhania orgánov, ako je bolesť hrudníka, dýchavičnosť, bolesť chrbta, otupenosť alebo slabosť, zmena kvality zraku a ťažkosti s rozprávaním, nečakajte, kým sa vám tlak sám zníži. Čím skôr si privolajte pomoc.

Aký tlakomer je pre vás najvhodnejší?

Jeden z najpresnejších tlakomerov na domáce meranie je ten, ktorého manžeta sa pripína na biceps; Foto: Seasontime/Shutterstock.com

Najlepšie si tlakomer vyberiete v spolupráci s lekárom. Vo všeobecnosti sa na domáce použitie odporúča tlakomer s manžetou, ktorá sa prikladá nad lakeť. Tlakomer na zápästie alebo prst poskytuje menej presné výsledky.

Pri výbere tlakomera nenechajte nič na náhodu, a ak môžete, vyskúšajte si, či vám pevne prilieha na príslušnú časť ruky. Pri nákupe cez internet si doma zmerajte obvod ruky a vyberte tlakomer s manžetou, ktorá sa mu najviac približuje.

Keď už ste si kúpili tlakomer, prineste ho k lekárovi, ktorý vám ukáže, ako ho správne používať. Nebojte sa klásť otázky, ak niečomu nerozumiete – zdravotníci sú tu na to, aby pomohli.

Kto by si mal doma merať tlak:

  • každý s problémovým krvným tlakom
  • ľudia, ktorí nastúpili na liečbu vysokého tlaku, aby zistili, či je efektívna
  • ľudia, u ktorých hrozí riziko vysokého tlaku, súvisiace s ochoreniami obehovej sústavy a inými
  • tehotné ženy, ktoré pociťujú následky zvýšeného tlaku vplyvom tehotenstva

Meraniu tlaku v domácom prostredí BY SA MALI VYHNÚŤ ľudia s fibriláciou predsiení a inými arytmiami. Elektronické tlakomery určené na domáce použitie by totiž v ich prípade mohli zaznamenať nepresné výsledky.

Prečo by ste si mali zaznamenávať výsledky

Konkrétne meranie tlaku zachytáva hodnotu v presnom momente jeho vykonania. To znamená, že ak k výsledkom začnete pristupovať z dlhodobého horizontu, lekár rýchlejšie zistí, či je liečba účinná.

Zdroj: Info.sk, DP, heart.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.