• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Čo s telom spravia vysoké dávky vitamínu D: Pokusy na myšiach môžu byť kľúčové

  • 20:13 31.10.2020
  • Buffalo
Čo s telom spravia vysoké dávky vitamínu D: Pokusy na myšiach môžu byť kľúčové

Menšia štúdia, ktorá prebehla za pomoci testovania na pokusných myšiach, naznačuje, že vysoké dávky vitamínu D by sa vo vyššom veku mohli odraziť na zdravotnom stave ľudí.

Nájdeme ho v rybách, mlieku aj vajíčkach, no väčšina ľudí ho má dostatok vďaka slnečným lúčom. Vďaka tomu zvykneme nazývať vitamín D aj slnečný vitamín. Okrem toho, že pomáha udržiavať zdravie kostí a zlepšiť náladu, by mohol byť tento vitamín nápomocný aj pre starších ľudí.

Podľa menšej štúdie na myšiach by vysoké dávky vitamínu D mohli zabrániť stareckej krehkosti. Z medicínskeho hľadiska o krehkosti možno hovoriť pri výskyte týchto príznakov:

  • nečakaný pokles hmotnosti
  • nízka sila úchopu
  • pocit vyčerpania
  • nízka úroveň fyzickej aktívnosti
  • pomalé kráčanie

Krehkosť nie je len ľahká komplikácia starších ľudí. Vyskytuje sa u zhruba polovice ľudí vo veku nad 85 rokov a často má za následok stratu nezávislosti, nemohúcnosť a zvýšené riziko úmrtia.

Ľudia, v krvi ktorých sa nachádza nízka hladina vitamínu D, sú náchylnejší na krehkosť vo vyššom veku. Podľa odhadov trpí nedostatkom tohto vitamínu až miliarda ľudí z celosvetovej populácie.

Koľko vitamínu D by sme denne mali prijať

Americká Národná medicínska akadémia odporúča denne prijať 600 IU jednotiek u ľudí vo veku 19 až 70 rokov a 800 IU u ľudí po 70-ke. Podľa viacerých zdrojov sú tieto odporúčania stanovené tak, aby bola dávka vitamínu D efektívna pri udržiavaní zdravia kostí. Pre zdravie svalov a zabránenie krehkosti sú potrebné oveľa vyššie dávky.

S hypotézou, že nedostatok vitamínu D sa v starobe môže dotknúť celkového fyzického zdravia, ako prvé prišli Univerzita v Buffalo a Zdravotný systém veteránov zo západného New Yorku. Práve ich publikácia zverejnená na stránkach žurnálu Nutrients predpokladá, že nízke dávky vitamínu by mohli prispieť ku krehkosti v pokročilom veku.

„Zistili sme, že nízke dávky vitamínu D u starších myší vedú k fyzickému oslabeniu, ktoré sa prejavuje aj zníženou silou úchopu a výdržou úchopu, a že k tvorbe týchto príznakov dochádza už po mesiaci zníženého príjmu vitamínu D.“

Vitamín D ochránil myši pred týmito následkami len v prípade, že prijímali niekoľkonásobok jeho odporúčanej dennej dávky pre dospelých. „Na spomalenie rozvoja krehkosti bola potrebná oveľa vyššia dávka vitamínu D, než ako sa dnes pokladá za postačujúcu pre človeka,“ zdôraznil vedúci autor štúdie Kennetr L. Seldeen.

Čo znamená vysoká dávka

Vedci počas štúdie pozorovali myši vo veku 24 až 28 mesiacov, čo sa v prepočte na ľudský vek rovná 65 až 80 rokom. Myši boli rozdelené do troch skupín:

  1. tie s nepostačujúcím príjmom vitamínu D (125 IU na kilogram potravy)
  2. tie s postačujúcim príjmom vitamínu D (1000 IU na kg potravy)
  3. tie s nadmerným príjmom vitamínu D (8000 IU na kg potravy)

V priebehu štyroch mesiacov zhodnotili fyzickú výkonnosť hlodavcov a ich krehkosť, pričom testy mali rovnaký dopad ako testy na ľuďoch.

Myši, ktoré prijímali nepostačujúce množstvo vitamínu D, boli na konci štúdie vyhodnotené ako oveľa krehkejšie ako na jej začiatku. Naopak tie, ktoré prijímali nadmerné množstvo vitamínu D, boli na konci štúdie o niečo krehkejšie ako na začiatku, no podľa vedcov nešlo o výrazný posun.

Vedci preto odporúčajú starším pacientom užívať aspoň 2000 IU vitamínu D denne. „Je to obzvlášť dôležité pre našich krehkých geriatrických pacientov,“ vysvetľuje jeden z autorov štúdie doktor Bruce R. Troen. „Na základe našich výskumov sme presvedčení o tom, že dlhodobé užívanie nadmernej dávky vitamínu D optimalizuje dlhodobé zdravie a funkčnú kapacitu.“

Akú dávku by ste teda mali denne užívať? Národná medicínska akadémia považuje za najvyššiu bezpečnú dennú dávku vitamínu D 4000 IU za deň – toto množstvo je podľa vedcov nevyhnutné na zvrátenie krehkosti vo vyššom veku, čo inak predstavuje 100 mikrogramov vitamínu.

Pokusy na ľuďoch zatiaľ chýbajú

Vedci pripúšťajú, že jediná štúdia, ktorá bola vykonaná za pomoci malého množstva myší, nepostačuje na to, aby dokázala účinnosť aj u ľudí. Rovnako nepostačuje rozsah pozorovaných príznakov krehkosti. Štúdii napríklad chýba analýza svalovej hmoty alebo výkonu na bežeckom páse.

Na to, aby sa potvrdili výsledky klinickej štúdie u ľudí, by podľa autorov bolo potrebných minimálne 5 ďalších rokov testovania. Vysoké dávkovanie vitamínu D v takomto časovom horizonte by ale pre ľudí mohlo byť škodlivé. Napriek tomu si výskumníci do budúcnosti kladú za cieľ zohľadniť aj testy na ľuďoch.

Zdroj: Info.sk, DP, nap.edu, mdpi.com, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.