• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Ministerstvo zdravotníctva vyvracia hoax: Smrtnosť na COVID-19 nie je na úrovni chrípky

  • 17:31 30.10.2020
  • Bratislava
Ministerstvo zdravotníctva vyvracia hoax: Smrtnosť na COVID-19 nie je na úrovni chrípky

Ministerstvo zdravotníctva poprelo vyjadrenie českej komentátorky, že smrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) netvrdí, že smrtnosť na ochorenie COVID-19 je na úrovni bežnej chrípky. Upozorňuje na to ministerstvo zdravotníctva (MZ) v reakcii na video českej komentátorky, ktoré sa šíri internetom. Informovala o novej štúdii, podľa ktorej je smrtnosť nižšia, ako sa predpokladalo.

Smrtnosť na bežnú chrípku býva podľa WHO menej ako 0,1 percenta, čo je menej ako spomínaných 0,23 percenta pre ochorenie COVID-19,“ reagovalo na štúdiu ministerstvo. Poukázalo na to, že jej autor pripúšťa limity analýzy, ktorá vychádza z desiatok iných štúdii, a tie ešte neprešli takzvaným peer-review procesom a nerealizovali sa na reprezentatívnej vzorke populácie, čo môže mať výrazný vplyv na výsledné čísla.

Česká pobočka WHO pripomenula, že za tvrdenia sú zodpovední iba autori a ich závery nereprezentujú postoj Svetovej zdravotníckej organizácie. WHO hovorí, že hoci bude ešte nejaký čas trvať, kým spoznáme skutočnú úmrtnosť na ochorenie COVID-19, súčasné dáta ukazujú, že hrubá miera smrtnosti (pomer počtu hlásených úmrtí k počtu hlásených prípadov - case fatality ratio - CFR) sa pohybuje medzi tromi až štyrmi percentami, smrtnosť (pomer počtu hlásených úmrtí k počtu prípadov infekcie, aj neodhalených - infection fatily rate - IFR) bude nižšia.

Nedávna štúdia Johna P. A. Ioannidisa zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii, ktorú zverejnil v bulletine WHO, skúmala pravdepodobnú smrtnosť na ochorenie COVID-19 z pohľadu počtu všetkých infikovaných (IFR). Výskum vychádza zo 61 dostupných štúdií a ôsmich predbežných národných odhadov.

Smrtnosť na ochorenie COVID-19 v 51 skúmaných krajinách predstavovala v priemere 0,27 percenta (skorigované na 0,23 percenta). V krajinách, kde je úmrtnosť menšia ako celosvetový priemer, čiže menej ako 118 úmrtí na milión obyvateľov, kam sa momentálne radí aj Slovensko, predstavuje smrtnosť 0,09 percenta. Naopak v krajinách, kde na milión obyvateľov pripadá 118 až 500 úmrtí, smrtnosť predstavovala 0,2 percenta. V krajinách, kde zaznamenali viac ako päťsto úmrtí na milión obyvateľov predstavuje miera smrtnosti 0,57 percenta.

Miera smrtnosti na ochorenie COVID-19 sa líšila v závislosti od jednotlivých oblastí, čo mohlo byť v dôsledku rozdielneho vekového zloženia obyvateľstva, počtu infikovaných a mŕtvych i ďalších faktorov. Štúdia podotkla, že percentuálna miera smrtnosti je na základe zistených údajov oveľa nižšia, ako sa na začiatku pandémie predpokladalo. Štúdia potvrdila, že riziko úmrtia na ochorenie COVID-19 stúpa s vekom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.