• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Títo pacienti sú pozitívni na COVID-19 aj po zotavení, môžu tak ďalej šíriť vírus

  • 20:26 30.10.2020
  • Rím
Títo pacienti sú pozitívni na COVID-19 aj po zotavení, môžu tak ďalej šíriť vírus

Nové zistenia naznačujú, že časť pacientov zotavených z COVID-19 môže byť stále asymptomatickými prenášačmi.

Zatiaľ čo pandémia koronavírusu si po celom svete vyžiadala vysokú daň, našťastie sa z COVID-19 uzdravili už desiatky miliónov ľudí. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise American Journal of Preventive Medicine bohužiaľ zistila, že mnoho z týchto jedincov môže byť stále chorých a nevedia o tom. Vedci v Taliansku tvrdia, že takmer 17 percent pacientov, ktorí sa úplne zotavili z infekcie COVID-19, má pri opakovaných kontrolách stále pozitívny test na prítomnosť vírusu.

Vedci z Agostino Gemelli University Policlinic sledovali skupinu uzdravených pacientov s COVID-19, aby zistili, ako ich telá reagujú po liečbe a karanténe. Štúdia zahŕňala 131 pacientov, ktorí spĺňali pokyny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre ukončenie karantény po infekcii. Podľa týchto pokynov musí byť pacient bez horúčky aspoň tri dni, musí dôjsť k zlepšeniu príznakov a musí mať dva negatívne testy na COVID-19 s odstupom najmenej 24 hodín.

Zatiaľ čo skupina pôvodne spĺňala štandardy WHO na zotavenie z koronavírusu, 22 (alebo 16,7%) účastníkov malo pozitívny test na COVID počas následných skríningov. Vedci dodávajú, že u pacientov, ktorí stále majú bolesti v krku a upchatý nos, je pravdepodobnejšie, že u nich bude test opätovne pozitívny. Ako uviedol v tlačovej správe vedúci výskumu Francesco Landi:

"Naše objavy naznačujú, že pozoruhodná miera uzdravených pacientov s COVID-19 môže byť stále asymptomatickými nosičmi vírusu. Hlavnou otázkou pre obmedzenie pandemickej infekcie SARS-CoV-2, na ktorú si ešte musíme odpovedať, je, či pretrvávajúca prítomnosť vírusových častíc znamená, že pacienti sú stále nákazliví.“

Výsledky tiež nepreukázali žiadny významný rozdiel vo veku alebo pohlaví pacientov s pozitívnym alebo negatívnym testom. Žiadny zo zotavených pacientov nemal horúčku a všetci hlásili zlepšenie ich stavu predtým, ako im vyšiel pozitívny test.

Medzi príznaky, ktoré veľká časť skupiny naďalej hlásila, patrili únava (51%), ťažkosti s dýchaním (44%) a kašeľ (17%). Neboli však hlavným faktorom pri pozitívnom alebo negatívnom teste. Iba bolesti v krku (18% oproti 4%) a rinitída (27% oproti 2%) sa pozorovali omnoho viac pozitívnych pacientov ako u negatívnych pacientov. Ako v závere dodáva Landi:

„Lekári a vedci sa zamerali na akútnu fázu COVID-19, je však potrebné nepretržité sledovanie dlhotrvajúcich účinkov po prepustení.“

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, ajpmonline.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.