• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Pri testovaní budú pomáhať aj zubní lekári a veterinári, potvrdil Krajčí

  • 20:45 29.10.2020
  • Bratislava
Pri testovaní budú pomáhať aj zubní lekári a veterinári, potvrdil Krajčí

Minister víta záujem zubných lekárov.

Pre potreby celoplošného testovania populácie na ochorenie COVID-19 budú môcť zubní lekári robiť odbery z nosohltana. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovej kritike Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL).

Minister víta záujem zubných lekárov o zapojenie sa do práce odberových tímov. „Ministerstvo zdravotníctva SR požiadavky Slovenskej komory zubných lekárov komunikovalo s autoritami odboru zubné lekárstvo, ako aj prezidentom SKZL a prijalo záver, že pre potreby celoplošného testovania populácie v SR na ochorenie COVID-19 zubným lekárom umožní realizovať odber biologického materiálu osobe z nosohltana na zistenie respiračného vírusového ochorenia,“ uviedol.

SKZL vo štvrtok poukázala na to, že zubní lekári nebudú môcť robiť výtery z nosohltana pri celoplošnom testovaní. Mohla za to podľa nich stredajšia (28. 10.) vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ktorá zubných lekárov zaradila medzi nelekárske povolania. Žiadala preto nápravu.

Minister v reakcii argumentoval, že zdravotnícke povolanie zubný lekár je podľa európskej smernice autonómnym samostatne regulovaným povolaním s koordináciou vzdelávania na európskej úrovni, odlišným od povolania lekár. „Ide o mimoriadne náročné zdravotnícke povolanie vyžadujúce si vysokú odbornosť,“ dodal.

Veterinári budú môcť robiť vizuálnu kontrolu

Veterinárni lekári budú môcť počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať. Podmienkou je dôkladne si pozrieť inštruktážne video. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Vedenie Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach vo štvrtok kritizovalo odmietanie veterinárov v zdravotníckych tímoch.

Rezort zdravotníctva oceňuje snahu a záujem o zapojenie veterinárnych lekárov do celoplošného testovania. „Veterinárni lekári môžu po dôkladnom pozretí inštruktážneho videa súvisiaceho s vykonaním diagnostického testu umožňujúceho priamo detekovať antigény vírusového ochorenia COVID-19, jeho porozumení, vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať,“ uviedla hovorkyňa.

Na odber biologického materiálu osobe z nosohltana nie sú veterinári odborne spôsobilí, vysvetlila ďalej hovorkyňa. Poukázala pritom na platnú legislatívu, podľa ktorej nie sú zdravotnícki pracovníci.

Vedenie UVLF v Košiciach vo štvrtok vyhlásilo, že je absurdné odmietať veterinárnych lekárov v zdravotníckych tímoch pri celoplošnom testovaní na COVID-19. Upozornili, že veterinárny lekár nemôže ani odčítavať výsledky, čo podľa rektorky Jany Mojžišovej znevažuje postavenie veterinárnej medicíny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.