• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nové výnimky z nosenia rúšok: Od piatka sa dotknú týchto ľudí

  • 18:22 29.10.2020
  • Bratislava
Nové výnimky z nosenia rúšok: Od piatka sa dotknú týchto ľudí

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil ďalšie výnimky z nosenia rúšok v interiéri aj exteriéri.

Rúško od piatka (30. 10.) nebudú musieť nosiť všetky osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Výnimka z riadneho prekrytia horných dýchacích ciest na verejnosti v exteriéroch, priestoroch interiérov budov alebo prostriedkoch verejnej dopravy sa po novom teda dotkne všetkých takýchto ľudí, nielen žiakov. TASR o tom vo štvrtok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Okrem takýchto osôb platí výnimka aj pre deti do šesť rokov, ďalej pre osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia, intravilánu obce, pokiaľ sú od ostatných ľudí, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako päť metrov.

Výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest majú aj osoby so závažnými poruchami autistického spektra, osoby pri výkone športu, fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania, nevesta a ženích pri sobáši, výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu, tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania a ani zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

Od piatka bude platiť zákaz návštev v nemocniciach či v ZSS

Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Od piatka bude platiť zákaz návštev v nemocniciach či v zariadeniach sociálnej starostlivosti. TASR o tom vo štvrtok informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý však hovorí aj o výnimkách tohto zákazu.

„Týmto krokom reagujeme na nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie,“ komentoval úrad s tým, že v poslednom období zaznamenal vo zvýšenej miere zanášanie ochorenia COVID-19 aj do zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb.

Zákaz návštev sa bude po novom vzťahovať na poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť. Jeho dodržiavanie musia zabezpečiť na všetkých lôžkových oddeleniach. Výnimku zo zákazu návštev budú mať kňazi, ktorí pacientov navštívia za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorých a umierajúcich. Rovnako sa výnimka týka paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich, zabezpečené však musí byť dôsledné dodržiavanie protiepidemických opatrení.

Hygienici tiež uviedli, že verejní a neverejní poskytovatelia sociálnych služieb budú taktiež povinní zabezpečiť zákaz návštev a jeho dodržiavanie v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti. Rovnako aj tu budú mať výnimku kňazi, ktorí prídu za účelom podávania sviatosti pomazania ťažko chorým a umierajúcim. Taktiež sa výnimka vzťahuje na paliatívne návštevy u ťažko chorých a umierajúcich. Samozrejmosťou je zabezpečenie dôsledného dodržiavania protiepidemických opatrení.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva však môžu v rámci svojho územného obvodu z dôvodu zlepšenia epidemiologickej situácie nariadiť miernejšie opatrenia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.