• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Nájdete ich všade v lese: Trnky sú nálož plná zdravia

  • 20:36 31.10.2020
  • Bratislava
Nájdete ich všade v lese: Trnky sú nálož plná zdravia

Pomôžu s trávením, zachránia zdravie zubov a hrdla a dokonale detoxikujú telo. Hoci sa o trnkách často nerozpráva, v lese by ste ich určite nemali obchádzať.

Slivka trnková, trnka obyčajná, alebo jednoducho trnka je nízky rozrastený krík s tmavou tŕnistou kôrou, bielymi kvetmi a tmavomodrými drobnými plodmi. Prirodzene sa vyskytuje v Európe, západnej Ázii a severnej Afrike, no dnes ho už možno nájsť aj v okolí Nového Zélandu, Tasmánie a Severnej Ameriky.

Archeologické nálezy z írskeho Dublinu naznačujú, že trnky sa používali ako bylina už v 13. storočí. Vo Veľkej Británii ich využívali na odstrašenie dobytka, ktorý by sa pokúsil utiecť z ohrady. Vďaka hustote kríkov sa trnky používali aj na poliach ako bariéra pred snehom či vetrom.

Trnky by sa mali zbierať po odznení prvých jesenných mrazov – vtedy je ich chuť jemnejšia. V anglických poverách sa o trnkách hovorí ako o symbole nešťastia, a veriaci predpokladajú, že tŕňová koruna Ježiša Krista bola vyrobená práve z trnkového dreva. Pranostiky zas hovoria o tom, že ak trnka bohato zarodí, čaká nás tuhá zima.

Trnky sa už dlhé roky považujú aj za prírodnú medicínu. Majú diuretické, laxatívne, protizápalové a iné vlastnosti, vďaka ktorým sa ich rozhodne oplatí jesť častejšie. Presvedčí vás o tom aj týchto 11 dôvodov:

1. Zlepšujú trávenie

Trnky sa oplatí zbierať po prvých mrazoch v roku; Foto: SusaZoom/Shutterstock.com

Trnky zlepšujú trávenie, uvoľňujú zápchu, liečia tráviace ťažkosti, redukujú nafukovanie a zastavujú hnačku. Oplatí sa využiť aj vysušené kvety, ktoré vo forme čaju zvyšujú chuť do jedla. Na tráviace ťažkosti sa oplatí jesť trnkový džem alebo marmeládu.

2. Liečia ťažkosti s dýchaním

Kvety trnky sú mocným prírodným prostriedkom na liečbu dýchacích problémov. Je známe, že uľahčujú vykašliavanie, vďaka čomu pomáhajú aj v boji proti chrípke a nachladnutiu. Vývar z trnkovej kôry dokonca znižuje horúčku.

3. Chránia pred zubným kazom

Trnky poskytujú aj antibakteriálne účinky, vďaka ktorým sa nemusíte báť vzniku zubných kazov. Okrem toho pôsobia antioxidačne a chránia pred oxidačným stresom, ktorý tiež prispieva ku vzniku kazov.

4. Detoxikujú telo

Trnkové kríky sú nízke a rozkošatené. Na jar sú bohato obsypané žiarivobielymi kvetmi; Foto: nadiia_oborska/Shutterstock.com

Trnky dokážu eliminovať toxíny z krvi a obsahujú množstvo rutínu, čo je silný antioxidant pomáhajúci aj pri detoxe. Trnky tiež chránia pred vznikom dny a reumy.

5. Chránia pred rakovinou

Trnky zabraňujú rozmnožovaniu rakovinových buniek a ich rastu. Takisto zabraňujú vzniku zápalových látok, ktoré pri ochorení poškodzujú DNA.

6. Liečia ochorenia obličiek a močového mechúra

Kvety trnky sa používajú aj na uvoľnenie zadržiavanej vody. Pomáhajú aj pri liečbe obličkových kameňov a iných ochorení tohto orgánu. Trnky tiež pomáhajú uvoľniť kŕče v bruchu a nervovú bolesť.

7. Pomáhajú pri únave a vyčerpaní

Pitie vody zmiešanej s rozdrvenou kôrou trnky vo forme prášku má upokojujúci účinok, takže pomáha aj pri vyčerpaní a dodáva vitalitu. Rovnaký účinok má trnkový čaj s výťažkom z byliny. Pri problémoch ako nespavosť, triaška alebo nedostatok záujmu, ktoré sa dostavujú ako príznak menopauzy, pomáha pitie čaju z vylúhovaných trnkových kvetov.

8. Liečia a chránia pred srdcovými ochoreniami

Kvety trnky sú jedlé, a rovnako, ako plody, aj ony pomáhajú pri liečbe rôznych ťažkostí; Foto: Zaria/Shutterstock.com

Trnky obsahujú niekoľko silných flavonoidov, vrátane quercetínu a kemferolu. Zdravie srdca podporujú fenolové kyseliny a antokyány. Flavonoidy zas chránia srdce pred zápalom a oxidačným stresom.

9. Chránia pred zápalom v ústach a hrtane

Aj lekári odporúčajú trnky ako prostriedok pri zmierňovaní zahlienenia hrdla a hrtanu. Pri bolestiach môžete hrdlo vyplachovať čerstvou šťavou z dozretých trniek. Pri zápale mandlí zas pomôže výplach s extraktom z trnkových kvetov.

10. Podporujú krásu pokožky

Kozmetické spoločnosti už dávno odhalili zázračnú moc trnkových šupiek, ktoré sa pridávajú do masiek na tvár. Vlastnú kúru si môžete pripraviť aj doma – stačí, keď extrakt z trniek, ktorý je bohatý na vitamín C a taníny, aplikujete na pokožku tváre. Trnkový olej zas zmierňuje strie.

11. Osviežujú dych

Ovocie sa môže využiť aj vo forme výplachu úst, čím sa odstránia baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú pokazený dych. Trnky dokonca pomáhajú ľuďom s astmou a ďalšími dýchacími ochoreniami.

Trnky v kuchyni

Foto: Chursina Viktoriia/Shutterstock.com

Trnky sa dajú konzumovať surové alebo tepelne spracované. Často sa používajú ako prísada do sirupu a kompótu alebo ako dochucovadlo pri výrobe liehovín.

Listy trniek sú vhodné pri príprave čaju. Rovnakú funkciu spĺňajú aj vysušené plody. Kvety trnky sú jedlé a tiež sa z nich dá pripraviť čaj, no rovnako sa hodia ako ozdoba pekárenských výrobkov.

Trnky sa okrem toho hodia do džemu či marmelády, a domáce pekárky z nich môžu pripraviť koláč alebo tortu.

Zdroj: Info.sk, DP, healthbenefitstimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.