• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Táto pôrodná hmotnosť dieťaťa naznačuje vyššie riziko srdcového ochorenia v dospelosti

  • 20:37 01.11.2020
  • Če-ťiang
Táto pôrodná hmotnosť dieťaťa naznačuje vyššie riziko srdcového ochorenia v dospelosti

Deti, ktoré mali pri narodení vyššiu hmotnosť, majú vyššie riziko fibrilácie predsiení v dospelosti.

Odborníci tvrdia, že vyššia pôrodná hmotnosť zvyčajne znamená, že z dieťaťa vyrastie veľký dospelý človek. Medzinárodná štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále European Heart Journal zistila, že vyššia pôrodná hmotnosť môže signalizovať aj problémy so srdcom v neskoršom živote. Vedci tvrdia, že deti s hmotnosťou 4 a viac kilogramov majú výrazne vyššie riziko vzniku fibrilácie predsiení ako dospelí.

Fibrilácia predsiení je najbežnejšou poruchou srdcového rytmu. Postihuje viac ako 40 miliónov ľudí na celom svete a môže spôsobiť rýchly srdcový rytmus, ktorý môže viesť k zlému prietoku krvi. Fibrilácia predsiení je porucha srdcového rytmu, pri ktorej predsiene srdca pracujú nepravidelne. Štúdia zistila, že ľudia s touto diagnózou majú tiež päťkrát väčšie riziko mozgovej príhody.

Autor štúdie Songzan Chen z Univerzity v Če-ťiangu v stanovisku uviedol:

"Naše výsledky naznačujú, že riziko fibrilácie predsiení v dospelosti môže byť vyššie u veľkých novorodencov (nad 4 000 gramov) ako u tých s normálnou pôrodnou hmotnosťou.

Prevencia zvýšenej pôrodnej hmotnosti by mohla byť novým spôsobom, ako sa vyhnúť fibrilácii predsiení u potomkov - napríklad vyváženou stravou a pravidelnými kontrolami počas tehotenstva, najmä u žien s nadváhou, obezitou alebo cukrovkou. Ľudia narodení s vysokou hmotnosťou by mali dodržiavať zdravý životný štýl, aby sa znížila pravdepodobnosť vzniku poruchy srdcového rytmu."

Varovné príznaky fibrilácie predsiení v génoch

Štúdia skúmala údaje o 321 223 jedincoch z veľkej génovej štúdie. To vedcom pomohlo identifikovať 132 genetických variantov spojených s pôrodnou hmotnosťou. Ďalej sa tím dozvedel, ktoré z týchto génov tiež hrajú úlohu pri rozvoji fibrilácie predsiení. Aby našli spojenie, v štúdii použili údaje od ďalších 537 409 účastníkov štúdie Konzorcia predsieňovej fibrilácie.

Výsledky ukazujú, že deti s telesnou hmotnosťou vyššou čo i len o 482 gramov viac ako priemerná pôrodná hmotnosť, majú o 30 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku poruchy srdcového rytmu. Ako vysvetlil Chen:

„Hlavnou silnou stránkou našej štúdie je metodológia, ktorá nám umožňuje dospieť k záveru, že môže existovať príčinná súvislosť medzi vysokou pôrodnou hmotnosťou a fibriláciou predsiení.

Nemôžeme však zľaviť z možnosti, že dôvodom a spojením môžu byť výška a hmotnosť dospelých. Pôrodná hmotnosť je silným prediktorom výšky dospelých a u vyšších ľudí je vyššia pravdepodobnosť vzniku fibrilácie predsiení. Predchádzajúci výskum ukázal, že súvislosť medzi pôrodnou hmotnosťou a fibriláciou predsiení bola slabšia, keď sa zohľadnila hmotnosť dospelých.“

Podľa vedcov by mali tehotné ženy venovať väčšiu pozornosť zdravej strave a pohybu. Nemali by zanedbávať pravidelné kontroly, najmä pri obezite či cukrovke. Rovnako dôležité je, aby si ľudia narodení s vysokou pôrodnou hmotnosťou uvedomovali riziká a zmenili životný štýl, aby tak zabránili fibrilácii predsiení.

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, escardio.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.