• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Výnimky platia aj pre ľudí bez testu. Za takýchto podmienok môžu vyjsť z domácnosti

  • 16:57 28.10.2020
  • Bratislava
Výnimky platia aj pre ľudí bez testu. Za takýchto podmienok môžu vyjsť z domácnosti

Vláda prijala nové pravidlá pri obmedzení pohybu. Platiť majú od pondelka do nedele 8. novembra.

Ľudia, ktorí sa zúčastnia na víkendovom celoplošnom testovaní a budú mať certifikát o negatívnom výsledku, prípadne výsledok PCR testu, budú môcť od pondelka (2. 11.) žiť relatívne slobodne. Na stredajšej tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽANO).

Ľudia, ktorí sa zúčastnia teraz na celoplošnom pretestovaní a budú mať certifikát o absolvovaní tohto testu alebo alternatívne potvrdenie o absolvovaní PCR testu, od pondelka budú môcť žiť relatívne slobodne. Budeme môcť ísť do obchodu či obuvi, potravín. Na rozdiel od tých ľudí, ktorí sa rozhodnú na test nejsť. Tým bude umožnené to, čo bolo doteraz umožnené, čiže viac-menej počas zákazu vychádzania,“ vysvetlil Matovič nové opatrenia s tým, že pre ľudí s potvrdením o teste sa život vracia do stavu, ktorý platil napríklad minulý piatok.

Pre ľudí, ktorí nebudú mať potvrdenie o teste, budú podľa premiéra platiť výnimky, ako napríklad cesta na pohreb, uzavretie manželstva, krst či starostlivosť o blízku osobu. Urobili tak podľa jeho slov preto, aby „nekomplikovali život zodpovedným ľuďom a naplnili aj základné ľudské práva tých, ktorí sa rozhodnú na test nejsť a ostať v domácej karanténe“. Dodal, že aj tí majú právo ísť si nakúpiť potraviny, drogériu či lieky. Tento stav bude podľa neho platiť do nedele 8. novembra.

V uznesení tiež časovo vymedzili, kedy si možno dať urobiť PCR test v súkromnom laboratóriu tak, aby jeho výsledky platili pri výnimkách. Matovič dodal, že všetky certifikované testy PCR vykonané od štvrtka rána do nedele budú ekvivalentné s tzv. štátnym antigénovým testom.

Prijaté pravidlá budú podľa Matoviča platiť aj pri vstupe do budovy Národnej rady SR, Úradu vlády SR, prezidentského paláca či na jednotlivé ministerstvá. Stredné školy budú podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) naďalej pokračovať v dištančnom vzdelávaní. Minister upozornil, že človek, ktorý je v karanténe z dôvodu nakazenej osoby žijúcej v spoločnej domácnosti, má mať o tom doklad. Ak ho nemá, odporúča tejto osobe obrátiť sa na regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo svojho lekára, aby potvrdenie vystavil. „Keď im skončí karanténa v strede týždňa, zvyšok týždňa sa už nemusia dať otestovať, sú čistí od vírusu. Stačí im potvrdenie, že absolvovali karanténu,“ vysvetlil.

Krajčí zároveň pripomenul, že počas testovania môžu robiť výtery študenti piateho a šiesteho ročníka lekárskych fakúlt, ako aj študenti od druhého ročníka ošetrovateľstva. Študenti urgentnej medicíny môžu od druhého ročníka robiť výtery, avšak musia mať podľa Krajčího v tíme zdravotníka. Minister sa zároveň ospravedlnil ostatným povolaniam s tým, že má pripravený kompletný zákon, ktorý by umožnil aj ostatným zdravotníckym povolaniam realizovať odbery. Zákon sa však nemohol prijať, keďže parlament je paralyzovaný a nezasadá. Musel preto využiť len vyhlášku ministerstva.

V utorok (27. 10.) Krajčí podľa svojich slov prikázal reprofilizáciu 20 percent lôžkového fondu vo všetkých nemocniciach, ktoré sú súčasťou hospodárskej mobilizácie Žilinského samosprávneho kraja a Prešovského samosprávneho kraja. „Ale situácia je rovnako nie dobrá v Prievidzi, okolo Bojníc. Určite sú regióny, kde predpokladáme, že bude nárast ochorení, takže aj tam sa pripravujeme,“ podotkol.

V prípade, že na testovanie príde viac ľudí, ako je oficiálne obyvateľov s trvalým pobytom, mali by podľa Matoviča stačiť kapacity. Predpokladá, že napríklad v bratislavských Rusovciach prídu ľudia z Rajky, ktorí síce bývajú v Maďarsku, ale sú občania SR. Budú sa preto snažiť zabezpečiť kapacity personálu aj testov. Starosta podľa premiéra môže odporučiť, aby sa prišli testovať len ľudia s trvalým pobytom, no upozornil, že každý má právo byť otestovaný na najbližšom odberovom mieste.

Avizoval tiež, že po plošnom pretestovaní Slovenska sa zrejme zavedú aj kontroly na hraniciach. Aktuálne podľa neho nie je ideálne začať s testovaním na hraniciach, pretože by sa muselo vytvoriť zhruba 300 rozličných tímov, aby sa hranice pokryli. Zdôraznil, že teraz je potrebné čo najviac príslušníkov bezpečnostných zložiek či zdravotníkov využiť pri plošnom testovaní.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

DNES - 8:22Domáce

Na priebeh sobotných prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov.

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

DNES - 8:04Domáce

Členstvo v NATO podľa Daniela Hoštáka predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko.

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

DNES - 6:09Domáce

Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine.

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

VČERA - 18:53Domáce

Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií.

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

VČERA - 18:39Domáce

Na väčšine územia sa môže v noci na utorok (19. 3.) vyskytnúť prízemný mráz.