• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Zákaz vychádzania sa nebude týkať ľudí s negatívnym testom

  • 15:29 28.10.2020
  • Bratislava
Zákaz vychádzania sa nebude týkať ľudí s negatívnym testom

Obmedzenie pohybu bude trvať do 8. novembra. Ľudí s negatívnym testom na COVID-19 sa však nebude týkať.

Vláda predĺžila obmedzenie pohybu na Slovensku až do 8. novembra. Zákaz vychádzania nebude platiť medzi 1. až 5. hodinou, rovnako pre ľudí s negatívnym testom na ochorenie COVID-19. Nové výnimky zo zákazu budú platiť od 2. novembra. Vyplýva to z rozšírenia opatrení v rámci vyhláseného núdzového stavu, ktoré v stredu schválila vláda.

Negatívny test budú musieť ľudia deklarovať výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu vykonanom v rámci operácie Spoločná zodpovednosť. Testy musia byť vykonané od 29. októbra do 1. novembra. V prípade osôb pôsobiacich v bezpečnostnom systéme SR, štátnozamestnaneckom pomere, vykonávajúcich prácu vo verejnom záujme či napríklad príslušníkov záchranných a bezpečnostných zborov, alebo ozbrojených zborov plniacich úlohy na úseku krízového riadenia môže byť test vykonaný aj o deň skôr.

Bez negatívneho testu si bude možné počas zákazu vychádzania zabezpečiť nevyhnutné základné životné potreby ako nákup potravín, liekov, drogérie, pohonných hmôt či krmiva pre zvieratá. Výnimka sa týka aj cesty do zdravotníckeho zariadenia s cieľom neodkladného lekárskeho vyšetrenia alebo preventívnej prehliadky vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzným a cestu späť. Výnimka platí i pre deti do desať rokov.

Rovnako možno ísť bez negatívneho testu na pohreb blízkej osoby, uzavrieť manželstvo, či ísť na krst. Platí to aj pri ceste s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na ňu odkázaný. Výnimka je aj na prechádzku so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta bydliska a na cestu s cieľom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Rodičia budú môcť svoje deti zaniesť do jaslí či do materskej školy. Výnimka zo zákazu sa týka aj cesty do školy v prípade žiakov nultých ročníkov, prvého až štvrtého ročníka základnej školy, základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ako aj cesty do a zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Zákaz vychádzania neplatí ani pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace. Rovnako pre tých, ktorým bolo diagnostikované v období od 1. augusta do 15. októbra 2020.

Výnimku zo zákazu majú aj osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožní vykonanie testu. Platí aj pre ľudí so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, ľudí so závažnou poruchou autistického spektra alebo ľudí s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom, ako aj pre onkopacientov.

Vláda odporučila tiež hlavnému hygienikovi vydať vyhlášku, ktorou uloží povinnosť relevantným subjektom, napríklad zamestnávateľom či prevádzkovateľom, vyžadovať potvrdenie o negatívnom výsledku RT-PCR testu alebo certifikát s negatívnym výsledkom antigénového testu z plošného testovania.

predseda vlády Igor Matovič po skončení rokovania vlády

Uverejnil používateľ OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Streda 28. októbra 2020

Antigénové testy sú podľa Matoviča výborný doplnok na plošné testovanie

Antigénové testy sú výborný doplnok na plošné rýchle identifikovanie ľudí s najvyššou vírusovou náložou, ktorí by mohli byť najviac infekční. Vyhlásil to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády. Poukázal na výsledky štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, ktorá porovnávala výsledky antigénových a PCR testov na ochorenie COVID-19. Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) skonštatovali, že antigénové testy tak dokážu odhaliť 67 percent tých infikovaných, ktorých by odhalil PCR test. Výsledky podľa ich slov prekonali očakávania na úrovni 30 percent, s ktorými išli do plošného testovania.

Premiér uviedol, že zmysel robiť antigénové testy je na základe štúdie teda dvakrát väčší, ako pôvodne rátali. Zdôraznil, že nemožno nahradiť PCR testy antigénovými, ale na účel, ako je celoplošné testovanie, je tento druh testu vhodný. Zdôraznil, že okrem senzitivity sa pri štúdii porovnávala aj ich špecificita. Tá bola podľa jeho slov stopercentná, teda, že antigénové testy negenerujú falošnú pozitivitu. Z tých 369 pacientov, ktorí mali negatívny PCR test, malo negatívny výsledok aj 369 testovaných antigénovým testom.

Krajčí označil za dobrý údaj aj to, že antigénové testy nevyhodnotili ako pozitívneho človeka, ktorý mal negatívny PCR test. Pozitívne vníma aj to, že antigénový test podľa štúdie dokáže odhaliť aj 47 percent bezpríznakových, ale pozitívnych ľudí. „Opäť sa len potvrdzuje, že je dobré testovať antigénovými testami, má to zmysel,“ dodal. Je presvedčený, že celoplošné testovanie bude úspešné. Poukázal na to, že denne pribúda v nemocniciach aj 100 pacientov a čoraz viac ich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

Pražská fakultná nemocnica Motol zverejnila v utorok (27. 10.) výsledky štúdie spoľahlivosti antigénových testov, ktorú realizovala minulý týždeň na 591 pacientoch. Ukázala, že senzitivita skúmaných dvoch antigénových testov bola pod hranicou 70 percent. To znamená, že testy nezachytili troch z desiatich pozitívnych pacientov. Podľa štúdie sa to týkalo aj ľudí s príznakmi ochorenia COVID-19.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

Na priebeh prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov

DNES - 8:22Domáce

Na priebeh sobotných prezidentských volieb bude dohliadať zvýšený počet policajtov.

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

Analytik: Členstvo v NATO je pre štáty ako Slovensko jedinou garanciou bezpečnosti

DNES - 8:04Domáce

Členstvo v NATO podľa Daniela Hoštáka predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko.

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

DNES - 6:09Domáce

Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine.

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, nie amnestie

VČERA - 18:53Domáce

Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií.

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

SHMÚ: Na väčšine územia treba v noci a ráno rátať s prízemným mrazom

VČERA - 18:39Domáce

Na väčšine územia sa môže v noci na utorok (19. 3.) vyskytnúť prízemný mráz.