• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Ľudia budú môcť opätovne žiadať o SOS dotáciu

  • 7:16 28.10.2020
  • Bratislava
Ľudia budú môcť opätovne žiadať o SOS dotáciu

Ľudia zasiahnutí koronakrízou majú mať opäť nárok na SOS dotáciu. Vláda v stredu schválila návrh nariadenia z dielne ministerstva práce s pripomienkou.

Opätovné poskytovanie SOS dotácie ministerstvo navrhuje z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu na Slovensku. Výška tejto dotácie má byť 300 eur a ministerstvo odhaduje, že sa bude môcť mesačne poskytnúť priemerne 10.000 žiadateľom. O dotáciu by mali môcť požiadať tí, ktorí prišli o zárobkovú činnosť v dôsledku krízovej situácie a nie sú oprávnení žiadať o pomoc poskytovanú v rámci projektu na podporu udržania zamestnanosti počas krízovej situácie ani žiadať o pomoc zo systémov sociálneho poistenia, štátnej sociálnej podpory alebo sociálnej pomoci.

Návrhom nariadenia sa zároveň spresňujú podmienky poskytovania dotácií na stravu v čase trvania krízovej situácie. „Na účely poskytnutia dotácie na stravu sa podmienka účasti na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovaní v základnej škole považuje za splnenú len v prípade, že bola v tomto čase výchovno-vzdelávacia činnosť alebo vyučovanie prerušené z dôvodu krízovej situácie,“ priblížil rezort práce. Zároveň sa navrhuje upraviť možnosť poskytovania dotácie v prípade, keď je zariadenie školského stravovania z dôvodu krízovej situácie zatvorené, ale deti sa naďalej zúčastňujú na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo na vyučovaní na základnej škole. „V tomto prípade sa podmienka odobratia stravy považuje za splnenú a dotácia sa vyplatí rodičom v hotovosti za tie dni, keď bolo zariadenie školského stravovania zatvorené,“ vysvetlilo ministerstvo.

Návrhom nariadenia sa má tiež zrušiť limit maximálnej výšky dotácie na podporu humanitárnej pomoci. Zámerom je vytvoriť priestor na umožnenie poskytnutia dotácie v potrebnej výške poskytovateľom sociálnych služieb, ktorí majú v čase mimoriadnej situácie zvýšené výdavky a súčasný limit vo výške 15.000 eur nemusí stačiť na úhradu všetkých oprávnených výdavkov, na ktoré ministerstvo práce môže poskytnúť dotáciu. Ide najmä o poskytnutie tzv. infekčného príplatku pre zamestnancov za prácu v zariadení, ktoré je z dôvodu šírenia nového koronavírusu v karanténe, ďalej zabezpečenie vhodného ubytovania a stravovania pre týchto zamestnancov, nákup hygienických a ochranných pomôcok. Zároveň sa návrhom zavádza aj nový účel tejto dotácie, slúžiť má na nákup výživových doplnkov vo výške 20 eur na každého prijímateľa a zamestnanca vybraných druhov sociálnych služieb na obdobie 5 mesiacov. „Cieľom návrhu na poskytovanie dotácie na účel nákupu výživových doplnkov, najmä vitamínu D3, je preventívna ochrana prijímateľov a zamestnancov vybraných druhov sociálnych služieb pred ochorením COVID-19,“ priblížil rezort práce.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.