• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Ako využiť tekvicu v kuchyni: 5 jednoduchých receptov na jeseň

  • 17:52 31.10.2020
  • Bratislava
Ako využiť tekvicu v kuchyni: 5 jednoduchých receptov na jeseň

Tekvica neodmysliteľne patrí k jeseni. Keďže ju ale nedostať celý rok, mnohí nevedia, ako ju v kuchyni zužitkovať. Tieto recepty vám našťastie pomôžu.

Či už ju jete pečenú, vo forme polievky alebo surovú, tekvica vášmu telu dodáva množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Zo všetkých spomenieme najmä vitamín A, ktorý sa v najväčších koncentráciách nachádza v oranžovo sfarbenej zelenine – tekvica obsahuje až 200 percent jeho odporúčanej dennej dávky, vďaka čomu vám pomáha zlepšovať zrak.

V tekvici možno nájsť aj množstvo vlákniny, pričom obsahuje málo kalórií, takže ju rozhodne môžete jesť aj pri diéte. Oplatí sa jesť aj semiačka, ktoré sú prirodzený zdroj fytosterolov a redukujú LDL cholesterol.

O ďalších výhodách konzumácie tekvice si môžete prečítať → TU.

Ako si ale s tekvicou poradiť v kuchyni? Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť z nej polievku, pyré či maslo. Inšpirujte sa napríklad týmito receptami:

1. Tekvicové pyré

Budete potrebovať:

  • soľ
  • malé tekvice na pečenie

Postup:

Prekrojte tekvicu (alebo tekvice) na polovice a odstráňte z nich vnútro. Tekvicu jemne osoľte a polovice uložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby dutá časť smerovala nadol. Tekvicu pečte dovtedy, kým bude mäkká a suchá a bude sa oddeľovať od šupky. Na záver vložte tekvicu do mixéra a rozmixujte na kašu.

Ak použijete správny druh tekvice, pyré by malo mať sladkastú chuť, ktorá sa skvele hodí ako doplnok k palacinkám, pri príprave omáčok, koláčov, či dokonca latté.

2. Tekvicové latté

Budete potrebovať:

  • mlieko
  • tekvicové pyré
  • cukor
  • tekvicové korenie
  • vanilkový extrakt alebo arómu
  • silnú kávu
  • šľahačku

Postup:

Mlieko, pyré, cukor, koreniny a vanilkový extrakt alebo arómu pridajte do hrnca a zohrejte na miernom plameni. Po zohriatí zmes zmiešajte s kávou a na záver podľa chuti ozdobte šľahačkou.

3. Tekvicové maslo

Budete potrebovať:

  • 400 gramov tekvicového pyré
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • ½ šálky vody
  • 1 polievkovú lyžicu tekvicového korenia
  • 1 ošúpané a nastrúhané jablko na pečenie

Postup:

Pridajte všetky prísady do väčšieho hrnca a varte ich na miernom plameni asi 25 minút. Po dovarení nechajte maslo vychladnúť a umiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby. Tú skladujte v chladničke. Nezľaknite sa riedkej konzistencie hneď po dovarení – vďaka chladu z chladničky maslo postupne zhustne.

4. Pražené tekvicové semiačka

Pri pražení sa vám hodia semiačka z akéhokoľvek druhu tekvice. Najprv z nej vydlabte vnútro a oddeľte semiačka od vlákien. Opláchnite ich a dôkladne vysušte pomocou utierky.

Semiačka v mise premiešajte s trochou olivového oleja, soli, granulovaného cesnaku, sladkej papriky a čierneho korenia. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 stupňoch asi 12-15 minút. Každých 5 minút ich pritom premiešajte. Semiačka budú hotové vtedy, keď nadobudnú zlatistú farbu a orieškovú arómu.

5. Tekvicová polievka

Budete potrebovať:

  • 1 kg tekvice
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ a korenie
  • 1 cibuľu
  • 3 struky cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu mletého koriandra
  • 3 poháre zeleninového vývaru

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov a vložte do nej nakrájanú tekvicu bez vnútra. Tekvicu predtým pokvapkajte olejom a dochuťte soľou a korením. Takto ju pečte asi 1-2 hodiny, kým nie je mäkká a jej okraje nie sú zhnednuté. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte vychladnúť.

Do rozohriateho hrnca s olejom vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte ich spolu asi 10 minút. Medzitým zbavte upečenú tekvicu šupky.

K cibuli a cesnaku pridajte mletý koriander a premiešajte. Zmes zalejte dvomi tretinami vývaru a nechajte zovrieť. Túto zmes potom vlejte do mixéra a pridajte nakrájanú tekvicu. Mixujte, kým hmota nebude mať jemnú kašovitú konzistenciu, prípadne dolejte viac vývaru. Polievku potom naberte do taniera a dozdobte smotanou a petržlenom. Podávajte s opečeným chlebom.

Zdroj: Info.sk, DP, inspiredtaste.net, laurainthekitchen.com, carinastewart.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?