• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Účinky znečisteného ovzdušia: V mozgoch detí a mladých dospelých našli nanočastice

  • 18:01 01.11.2020
  • Mexiko
Účinky znečisteného ovzdušia: V mozgoch detí a mladých dospelých našli nanočastice

Mozgy mladých ľudí vystavených znečistenému ovzdušiu vykazujú príznaky Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Množstvo štúdii už v minulosti potvrdilo negatívne účinky znečisteného ovzdušia na ľudské zdravie. Nová štúdia zverejnená Lancasterskou univerzitou však ilustruje, ako rýchlo môže život v znečistenom prostredí zmeniť zdravie človeka už od mladého veku. Vyšetrenie mozgových kmeňov detí a mladých dospelých v Mexico City odhalilo znepokojujúce rané markery Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

V mozgových kmeňoch účastníkov boli viditeľné drobné nanočastice. Štúdia uverejnená vo vedeckom žurnále Environmental Research skúmala účastníkov vo veku od 11 mesiacov do 27 rokov. Podľa autorov štúdie jedinečné zloženie týchto nanočastíc naznačuje, že pochádzajú zo znečistenia produkovaného vozidlami, ako sú výfukové plyny.

S ohľadom na túto skutočnosť vedci predpokladajú, že znečistenie ovzdušia dopravnými prostriedkami takmer určite zvyšuje riziko neurologického poškodenia.

Ako smog ovplyvňuje mozgový kmeň

Mozgový kmeň je oblasť mozgu, ktorá reguluje celý centrálny nervový systém, rovnováhu a polohu tela, dýchanie a srdcovú frekvenciu. Spoluautorka štúdie Barbara Maherová v stanovisku uviedla:

„Nielenže mozgové kmene mladých ľudí v štúdii vykazovali „neuropatologické znaky“ Alzheimerovej, Parkinsonovej choroby a ochorenia motorických neurónov, mali tiež vysoké koncentrácie nanočastíc bohatých na železo, hliník a titán v mozgovom kmeni - konkrétne v čiernej hmote a mozočku. Nanočastice bohaté na železo a hliník nájdené v mozgovom kmeni sú nápadne podobné časticiam, ktoré vznikajú zo spaľovania a trenia (z motorov a brzdových systémov)."

Častice bohaté na titán v mozgu boli odlišné. Tieto častice v tvare ihly boli podobné tým, ktoré sa našli v nervových bunkách steny čreva. „To naznačuje, že tieto častice sa dostanú do mozgu po prehltnutí a prechode z čreva do nervových buniek, ktoré spájajú mozgový kmeň s tráviacim systémom,“ dodáva Maherová.

Dokonca aj u 11-mesačného dieťaťa sa prejavil abnormálny rast nervových buniek a spleť nesprávne zložených bielkovín v mozgu. Tieto pozorovania ukazujú jasné známky tvorby, agregácie a šírenia abnormálnych proteínov v mozgu mladých ľudí vystavených smogu.

Pandémia neurologických chorôb

Všetci účastníci boli celý život vystavení znečistenému ovzdušiu. Štúdie ľudí v podobnom veku žijúcich v menej znečistených oblastiach Mexika neodhalili podobné neurologické príznaky.

Celkovo sa autori štúdie domnievajú, že ich práca potvrdzuje, že nanočastice bohaté na kovy zo znečistenia ovzdušia si po vdýchnutí alebo prehltnutí môžu skutočne nájsť cestu do mozgového kmeňa. Ak sa tam už nachádzajú, môžu vážne poškodiť množstvo životne dôležitých nervových buniek mozgového kmeňa vrátane čiernej hmoty.

Autori štúdie varujú, že je dosť možné, že v znečistených oblastiach, ako je Mexico City, dôjde k „pandémii“ neurologických chorôb. Pravdepodobne budú pacientom tieto choroby diagnostikované častejšie, pretože čoraz viac ľudí sa dožíva vyššieho veku.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, lancaster.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.