• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Ako vplýva migrácia na kriminalitu: Štatistiky z USA všetkých prekvapili

  • 21:01 26.10.2020
  • Buffalo
Ako vplýva migrácia na kriminalitu: Štatistiky z USA všetkých prekvapili

Štúdia ukazuje, že nelegálne prisťahovalectvo má veľmi malý vplyv na mieru kriminality.

Migrácia a prílev nelegálnych prisťahovalcov je stále veľmi aktuálnou politickou témou. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Journal of Crime and Justice ukázala, že populácia nelegálnych prisťahovalcov nemala žiadny alebo minimálny vplyv na mieru kriminality. Ak aj tieto skupiny ľudí ovplyvnili mieru kriminality, bol zaznamenaný skôr jej pokles.

K týmto záverom dospeli vedci z Univerzity v Buffale na základe dvoch odhadov nelegálneho prisťahovalectva v USA v priebehu roku 2014. Štúdia sa zamerala na trestnú činnosť v 154 rôznych metropolitných oblastiach v USA, vrátane New Yorku, Chicaga a Las Vegas. Ako uviedol v stanovisku Robert Adelman, docent sociológie na University of Buffalo College of Arts:

„Aj po odhadovaní populácie neregistrovaných prisťahovalcov v metropolitných oblastiach USA dvoma rôznymi spôsobmi sme zistili, že neregistrovaní prisťahovalci nemali žiadny významný vplyv na násilnú trestnú činnosť a v skutočnosti mali výrazný negatívny vplyv na mieru majetkovej trestnej činnosti. To naznačuje, že nárast počtu nelegálnych prisťahovalcov je sprevádzaný poklesom priemernej majetkovej trestnej činnosti v metropolitných oblastiach USA."

Migranti páchajú trestné činy, no nespôsobujú ich výrazný nárast

Tieto zistenia nadväzujú na predchádzajúcu štúdiu, ktorú Adelman publikoval v roku 2016 a zameriavala sa na vplyv legálneho prisťahovalectva na mieru kriminality. Ani v staršej štúdii sa nenašli dôkazy o tom, že viac prisťahovalcov znamená viac trestnej činnosti.

Autori štúdie však chcú objasniť, že ich zistenia výslovne neuvádzajú ani nenaznačujú, že by jednotliví prisťahovalci nikdy nespáchali trestné činy.

"Ľudia zo všetkých prostredí páchajú trestné činy. Prevažná časť dôkazov však naznačuje, že prinajmenšom na metropolitnej úrovni sa na miestach, kde je viac prisťahovalcov, javí tiež vyššia ekonomická a kultúrna vitalita,“ objasňuje Adelman.

Aj keď pre mnohých môžu byť tieto zistenia prekvapivé, v skutočnosti nie sú až také priekopnícke. Viaceré predchádzajúce štúdie dospeli k podobným záverom. Väčšina týchto štúdií sa ale zameriavala hlavne na legálne prisťahovalectvo. Bolo to väčšinou kvôli tomu, aké ťažké je sledovať populácie nelegálnych migrantov.

Adelman na záver dodal:

„Štúdium súvislosti medzi imigráciou a kriminalitou je dôležité, pretože je to jeden z faktorov, ktorý je v americkej spoločnosti nesprávne interpretovaný. Celý kontext prisťahovalectva je zložitý a obsahuje rôzne príbehy. Niektoré skupiny majú z prisťahovalectva úžitok, zatiaľ čo iné si môžu kvôli prisťahovalectvu konkurovať, ale toto všetko je potrebné predostrieť, aby sme o problémoch mohli diskutovať pomocou faktov, údajov a vedeckých metód.“

Zdroj: Info.sk, TM, tandfonline.com, buffalo.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

DNES - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.