• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Kedy je bolesť hlavy príznakom rakoviny mozgu? Toto si treba všímať

  • 20:05 25.10.2020
  • Bratislava
Kedy je bolesť hlavy príznakom rakoviny mozgu? Toto si treba všímať

Príznaky rakoviny mozgu sa rozvíjajú v závislosti od konkrétnej časti, ktorú tumor zasiahne. Na bolesť hlavy sa pacienti sťažujú často. Ako zistiť, či ide o rakovinu?

K rakovine mozgu dochádza, ak sa bunky mozgového tkaniva začnú nekontrolovateľne množiť. Ide o jeden z ťažšie odhaliteľných typov rakoviny, pretože jej príznaky sa často pripisujú iným miernejším ochoreniam. Jedným z nich je aj bolesť hlavy.

Podľa neurochirurga Sanja Bassiho z londýnskej Harley Street Clinic existuje niekoľko varovných signálov, ktoré prezrádzajú, že nejde o bežnú bolesť hlavy. „Asi päťdesiat percent ľudí s diagnostikovanou rakovinou mozgu hovorí, že pretrvávajúca bolesť hlavy bola hlavný dôvod, prečo navštívili obvodného lekára.“

Za spustením bolesti hlavy pri rakovine stojí niekoľko mechanizmov. „Pri rakovine bolesť hlavy nie je spôsobená samotným tumorom,“ vysvetľuje Bassi. „Mozog totiž nemá žiadne receptory bolesti. Bolesť vzniká kvôli tlaku nádoru na citlivé cievy a nervy v mozgu. Príčinou môže byť aj blokovanie prívodu mozgovomiechového moku do mozgu.“

V skratke to znamená, že ak človek trpí rakovinou, bolesť hlavy sa uňho prejaví odlišne ako v bežných prípadoch, a často ju môžu sprevádzať ďalšie príznaky.

Ako vyzerá bolesť hlavy pri rakovine?

Podľa Bassiho ak máte rakovinu, bolesť hlavy bude u vás intenzívnejšia ráno pri vstávaní. „Bolesť hlavy pri rakovine je často spôsobená nahromadením mozgovomiechového moku v mozgu, takže pri postavení sa dochádza k jej uvoľneniu a odtečeniu moku.“ Bassi dodáva, že bolesť môže byť intenzívnejšia pri kašľaní, kričaní alebo prehnutí sa.

V porovnaní s tým bežná bolesť hlavy trvá oveľa kratšie a je miernejšia. Dokážu ju zmierniť voľnopredajné lieky. Príčinu bežnej bolesti hlavy okrem toho vieme rýchlo odhaliť – či už ide o zápal, nedostatok spánku alebo opicu.

Bolesť hlavy súvisiaca s nádorom sa postupom času zvykne zhoršovať a začína pripomínať migrénu. Pacienti sa neraz stretávajú s neprestajnou pulzujúcou alebo tupou bolesťou .

„Ak sa bolesť hlavy vyskytne v sprievode s opakovaným zvracaním, stratou pamäte alebo zmenou osobnosti, ochabnutím svalstva alebo problémami so zrakom či rečou, veľmi pravdepodobne môže signalizovať vážnejšie ochorenie, ktoré by malo byť vyšetrené.“

Okrem týchto príznakov sa ľudia s rakovinou mozgu môžu stretnúť aj so záchvatmi alebo tikmi v končatinách. V prípade, že s bolesťou hlavy sa vyskytne aj horúčka alebo stuhnutosť krku, mali by ste čím skôr navštíviť lekára. Návšteva ambulancie sa odporúča aj v prípade akéhokoľvek podozrenia na rakovinu.

Rizikové faktory

Príčina vzniku rakoviny mozgu dodnes nie je známa, no poznáme niekoľko faktorov, ktoré k nej môžu prispievať:

  • Vek – riziko vzniku sa postupom veku zvyšuje. Väčšinu pacientov tvoria ľudia vo veku 85 až 89 rokov, hoci niektoré typy rakoviny mozgu sú charakteristické najmä pre deti.
  • Radiácia – len malé množstvo tumorov vzniká po kontakte s radiáciou. K niektorým z nich dochádza po podstúpení rádioterapie, CT vyšetrenia alebo röntgenového vyšetrenia hlavy.
  • Genetická predispozícia – riziko vzniku rakoviny mozgu vzrastá pri niektorých genetických poruchách (napríklad Turnerov syndróm alebo neurofibromatóza). Problémom môže byť aj prítomnosť rakoviny v rodine.
Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, mskcc.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.