• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Znečistenie ovzdušia stojí obyvateľov európskych miest vyše 160 mld. eur ročne

  • 14:30 21.10.2020
  • Paríž
Znečistenie ovzdušia stojí obyvateľov európskych miest vyše 160 mld. eur ročne

Znečistenie ovzdušia stojí obyvateľov európskych miest každý rok viac ako 160 miliárd eur v dôsledku jeho dlhodobých a krátkodobých vplyvov na zdravie.

Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu uverejnila skupina CE Delft, ktorá sleduje životné prostredie a sociálnu oblasť.

Z rozsiahlej analýzy údajov o kvalite ovzdušia, zdraví a doprave vo viac ako 400 mestách v Európe vyplýva, že znečistenie fosílnymi palivami v roku 2018 stálo priemerného občana 1250 eur.

Navyše znečistenie ovzdušia zvyšuje pravdepodobnosť vzniku podmienok, ktoré sú rizikovými faktormi aj v prípade ochorenia COVID-19.

Naše zistenia poskytujú ďalšie dôkazy o tom, že redukcia znečistenia ovzdušia v európskych mestách by mala byť jednou z najvyšších priorít pri každom pokuse o zlepšenie blahobytu obyvateľov v Európe,“ uvádza sa v analýze. „Súčasná pandémia COVID-19 to iba podčiarkla,“ dodala.

Štúdia sa zamerala na viac ako tucet zdravotných faktorov spojených so znečistením ovzdušia v mestách, aby bolo možné kvantifikovať „sociálne náklady“ na výfukové plyny a továrenský smog pre obyvateľov.

Autori vyčíslili náklady zhruba 130 miliónov občanov v sledovaných európskych mestách na 166 miliárd eur v roku 2018, čo je posledný rok, za ktorý sú k dispozícii úplné údaje.

Londýn mal najvyššie sociálne náklady spojené so znečistením, v číslach predstavovala jeho strata 11,38 miliardy eur. Na druhom mieste sa umiestnila Bukurešť (strata 6,35 miliardy eur) a na treťom Berlín (strata 5,24 miliardy eur). Väčšina nákladov sa týkala zvýšeného rizika predčasného úmrtia obyvateľov miest.

Autori uviedli, že aj keď znečistenie ovzdušia v mestách pochádzalo z mnohých zdrojov vrátane poľnohospodárstva, vykurovania domácností a priemyslu, existuje zjavná súvislosť medzi zvýšeným používaním automobilov a zvýšenými sociálnymi nákladmi.

To potvrdzuje, že zníženie dochádzania a vlastníctva automobilov má pozitívny vplyv na kvalitu ovzdušia, znižujú sa tak sociálne náklady na zlú kvalitu ovzdušia v meste,“ uviedli.

V júli bol zase uverejnený index, ktorý sleduje kvalitu ovzdušia a jeho vplyv na dĺžku života (Air Quality Life Index, AQLI). Odhalil pritom, že znečistenie ovzdušia skracuje priemernú dĺžku života každého muža, ženy a dieťaťa na zemi takmer o dva roky.

Ukázal tiež, že v štyroch juhoázijských krajinách, ktoré patria medzi najznečistenejšie - Bangladéš, India, Nepál a Pakistan, žije takmer štvrtina svetovej populácie. AQLI zistil, že týmto obyvateľom hrozí skrátenie života v priemere o päť rokov, ak budú vystavení o 44 % väčšiemu znečisteniu ako pred 20 rokmi.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.