• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

V tomto veku dosahujeme kognitívny vrchol – mozog je vtedy najrýchlejší

  • 7:39 24.10.2020
  • Mníchov
V tomto veku dosahujeme kognitívny vrchol – mozog je vtedy najrýchlejší

Čím starší, tým múdrejší – je táto večne spomínaná rovnica pravdivá? Analýza mozgu šachistov odhalila pravdu.

Hovorí sa, mladosť – pochabosť. Táto fráza ľuďom dodáva dojem, že s vekom pribúdajú aj skúsenosti a intelekt, a preto zrejme všetci máme starších ľudí zafixovaných ako tých múdrejších. Nemeckí vedci sa tento predpoklad rozhodli podrobiť testu.

V priebehu uplynulých 130 rokov prebiehalo masívne pozorovanie tisícok hráčov šachu, ktorého cieľom bolo zistiť, či sa kognitívne schopnosti mozgu zlepšujú postupom veku. Univerzita Ludwiga Maximiliana v Mníchove počas výskumu zistila, že tieto schopnosti dosahujú vrchol vo veku 35 rokov. Po 45. narodeninách začínajú postupne klesať.

To však nie je všetko – vďaka dlhému časovému rámcu, v ktorom prebiehal výskum, tiež vieme, že človek je dnes inteligentnejší ako bol pred 130 rokmi.

Človek je rok čo rok múdrejší

Ekonóm Uwe Sunde s kolegami analyzoval viac ako 1,6 milióna ťahov vo vyše 24.000 šachových hrách, ktoré sa konali v období od roku 1890 po rok 2014. Autori štúdie porovnali každý ťah hráča s ťahom, ktorý počítač vyhodnotil ako optimálny. Na základe toho bolo možné určiť výkonnosť mozgu pri každej hre.

„Vďaka tomu vieme získať presné a porovnateľné hodnoty jednotlivých výkonov u jedinca v rozličnom veku,“ uvádzajú vedci v štúdii. „Za posledných 125 rokov sa výkon ľudského mozgu zlepšil, čo je najviac pozorovateľné u osôb mladších ako 20 rokov.“

Z výskumu síce vyplýva, že ľudstvo je každým rokom inteligentnejšie, no s týmto zistením sa spájajú aj určité obmedzenia. Napríklad nie je možné určiť spoľahlivý nástroj porovnania kognitívnych schopností človeka v roku 1890 a človeka v roku 2014, ktorý by bral do úvahy technologický pokrok a environmentálne faktory, a podľa toho určil výsledok.

Ak sa ale pridŕžame stanovenej teórie, je zrejmé, že kognitívne schopnosti ľudí dosahovali najrýchlejší rast v 90. rokoch minulého storočia. V tomto čase zároveň široká verejnosť získala prístup k počítačom, ktoré dokázali generovať šachové ťahy v hre proti človeku.

Už asi 30 rokov má väčšina z nás prístup k online šachovým turnajom, kde si môžeme trénovať logické premýšľanie. Nie je preto prekvapivé, že boom v myslení nastal práve v 90. rokoch.

Zdroj: Info.sk, DP, pnas.org, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.