• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Ďalší koronavírus, ktorý infikuje ošípané, môže byť pre človeka ešte nebezpečnejší

  • 19:38 24.10.2020
  • CHAPEL HILL
Ďalší koronavírus, ktorý infikuje ošípané, môže byť pre človeka ešte nebezpečnejší

Vedci varujú, že koronavírus syndrómu akútnej hnačky ošípaných (SADS-CoV) by mohol ochromiť pre ľudí rovnako problematický ako COVID-19.

Kým vedci pokračujú vo vývoji vakcíny na COVID-19, nové obavy vyvoláva aj ďalší kmeň koronavírusu. Vedci z University of North Carolina (UNC) tvrdia, že choroba, ktorá v súčasnosti infikuje ošípané, sa môže preniesť aj na ľudí. Varujú, že prepuknutie tohto koronavírusu by nielenže ohrozilo ľudí, ale zničilo by chov ošípaných.

Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences koronavírus syndrómu akútnej hnačky ošípaných (SADS-CoV) pochádza z netopierov, pričom sa následne preniesol na ošípané. Vedci tvrdia, že SADS-CoV spôsobuje silné hnačky a zvracanie a je obzvlášť smrtiaci pre mladé prasiatka.

Na rozdiel od COVID-19 je tento prasací koronavírus vedcom známy od roku 2016. Ďalším rozdielom medzi kmeňmi je, že SADS-CoV je alfakoronavírus, ktorý spôsobuje hlavne gastrointestinálnu chorobu. SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje COVID-19, je betakoronavírus, ktorý primárne spôsobuje ochorenie dýchacích ciest u ľudí.

Infekčnejší ako COVID-19?

Tím UNC v laboratórnych testoch potvrdil, že koronavírus ošípaných sa môže efektívne replikovať v ľudských pečeňových a črevných bunkách. Môže sa tiež šíriť dýchacími cestami, ako SARS-CoV-2.

„Zatiaľ čo sa veľa výskumníkov zameriava na objavujúci sa potenciál betakoronavírusov, ako sú SARS a MERS, v skutočnosti môžu alfakoronavírusy preukázať rovnako významné - ak nie väčšie - obavy o ľudské zdravie vzhľadom na ich potenciál rýchlo skákať medzi druhmi,“ uviedol epidemiológ Ralph Baric v stanovisku.

Aj keď štúdia uvádza, že boli zaznamenané žiadne infekcie ľudí, pandémia COVID-19 je jasným varovaním, že vírusy môžu ľahko prechádzať z jedného druhu na druhý. Vedci z UNC tiež uvádzajú, že SADS-CoV môže byť pre ľudí rovnako problematický ako COVID-19.

Experimenty na širokej škále buniek cicavcov ukazujú, že koronavírus ošípaných rastie rýchlejšie v ľudských črevných bunkách ako SARS-CoV-2. Zatiaľ čo kolektívna imunita zvyčajne zastaví prenos zvieracích vírusov na ľudí, ľudia ešte nemajú imunitu voči SADS-CoV.

„SADS-CoV je odvodený z netopierích koronavírusov nazývaných HKU2, čo je heterogénna skupina vírusov s celosvetovou distribúciou,“ vysvetľuje výskumníčka Caitlin Edwardsová. "Nie je možné predvídať, či by tento vírus alebo príbuzný kmeň HKU2 mohol vzniknúť a infikovať ľudskú populáciu. Široká škála hostiteľov SADS-CoV spolu so schopnosťou replikácie v primárnych ľudských pľúcnych a enterických bunkách však ukazuje potenciálne riziko v populáciách ľudí a zvierat.“

Môžu sa ľudia brániť proti prasaciemu koronavírusu?

Jedným zo sľubných zistení zo štúdie je, že liek, ktorý sa v súčasnosti používa na boj s COVID-19, môže tiež bojovať proti prasaciemu koronavírusu. Autori štúdie tvrdia, že remdezivir má silný účinok na SADS-CoV a mohol by tak pomôcť pri potenciálnom prenose vírusu na človeka. Edwardsová dodáva:

"Odporúčame, aby boli pracovníci s ošípanými aj populácia ošípaných nepretržite monitorovaní z hľadiska indikácií infekcií SADS-CoV, aby sa zabránilo prepuknutiu chorôb a veľkým hospodárskym stratám."

Vedci varujú, že je potrebných viac testov a na prevenciu vzniku ohnísk bude nevyhnutná osvedčená liečba. Ako dodal Baric: "V súčasnosti hľadáme partnerov na preskúmanie potenciálu kandidátov na vakcíny proti SADS-CoV na ochranu ošípaných.“

Zdroj: Info.sk, TM, pnas.org, uncnews.unc.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.