• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Biden by podľa Trumpa nedokázal zvládnuť pandémiu koronavírusu

  • 10:36 18.10.2020
  • Washington
Biden by podľa Trumpa nedokázal zvládnuť pandémiu koronavírusu

Americký prezident Donald Trump svojmu demokratickému vyzývateľovi v blížiacich sa prezidentských voľbách Joeovi Bidenovi v sobotu vyčítal, že by nedokázal zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

Biden krajinu ochromí, spôsobí odklad očkovania a predĺži pandémiu (koronavírusu),“ vyhlásil Trump na predvolebnom zhromaždení v meste Muskegon v štáte Michigan. Hoci tam stúpajú počty nakazených, Trumpovi podporovatelia pravidlá odstupu nedodržiavali a len niektorí z nich mali na tvári rúška.

Biden má v prieskumoch verejnej mienky pred Trumpom výrazný náskok. Súčasnému prezidentovi USA totiž uškodil i jeho prístup k riešeniu pandémie COVID-19, ktorej závažnosť a rozsah opakovane zľahčoval. Trump aktuálne cestuje po tých štátoch USA, kde v roku 2016 síce zvíťazil, no podľa prieskumov mu v nich tento rok hrozí porážka. Kľúčovú rolu zohráva pritom i Michigan, počas návštevy ktorého Trump viacnásobne slovne zaútočil na jeho guvernérku Gretchen Whitmerovú.

V nedeľu sa Trump zúčastní na predvolebnom mítingu v Nevade, kde v predstihu už hlasovalo viac ako 100.000 ľudí. Následne bude jeho kampaň pokračovať každý deň až do štvrtka, keď pricestuje na Floridu. Predtým sa zastaví v Arizone či v Severnej Karolíne, ako povedal šéf jeho kampane Tim Murtaugh.

Biden zavíta v nedeľu do Severnej Karolíny, kde už odvolilo 1,2 milióna ľudí. Demokratická kandidátka na post viceprezidentky USA Kamala Harrisová navštívi v pondelok Floridu, kde budú môcť voliči od tohto dňa osobne odovzdať svoj hlas ešte pred samotným termínom volieb, ktorý pripadá na 3. novembra.

Doposiaľ zahlasovalo v predstihu podľa portálu electproject.org. už rekordných 25,83 milióna Američanov, ktorí sa tak rozhodli aj v dôsledku pandémie nového koronavírusu, ktorému v krajine už podľahlo viac ako 218.000 ľudí a 8,1 milióna sa ním nakazilo. Ako píše agentúra Reuters, z údajov portálu electproject.org. vyplýva, že z 10,6 milióna odovzdaných korešpondenčných hlasov pripadá 5,8 milióna pre demokratov.

Manažérka Bidenovej kampane Jen O’Malleyová Dillonová v dokumente zaslanom darcom podporujúcich demokratického kandidáta na prezidenta počas víkendu uviedla, že prieskumy verejnej mienky sú zavádzajúce, keďže situácia je tesná v rozhodujúcich štátoch. „Nemôžeme sa s tým uspokojiť, pretože neľútostná pravda je, že Donald Trump môže tento zápas stále vyhrať a všetky náznaky, čo dostávame, ukazujú, že (o výsledku) sa bude rozhodovať až do poslednej minúty,“ poznamenala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.