• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

10 spôsobov, akými počasie ovplyvňuje vaše zdravie

  • 8:55 17.10.2020
  • Bratislava
10 spôsobov, akými počasie ovplyvňuje vaše zdravie

Niektorým sa vplyvom počasia mení tlak, iní citlivejší ľudia sa sťažujú na bolesti kostí. Akými ďalšími spôsobmi nás ovplyvňuje počasie?

Podľa psychológov sychravé počasie podporuje funkciu mozgu a pomáha nám lepšie sa sústrediť a viac premýšľať. Mozog ale nie je jediný orgán, ktorý vníma zmenu počasia, hoci to nemusí byť vždy pozorovateľné. Prečítajte si aj o ďalších spôsoboch, ako sa počasie podieľa na zmene nášho zdravotného stavu.

1. Opuchnutie končatín

Foto: Soonthronphoto/Shutterstock.com

Pri extrémne vysokých teplotách prostredia má telo problém sa ochladiť. V bežnej situácii smeruje teplá krv k pokožke, kde sa ochladzuje potením. V horúcom a vlhkom počasí sa ale pot nevyparuje – namiesto toho sa tekutiny zhromažďujú v končatinách, kvôli čomu dochádza k opuchu.

Ako si s tým poradiť: Pri vysokých teplotách sa schlaďte inak – napríklad ventilátorom alebo klimatizáciou. Po niekoľkých dňoch si telo na vysoké teploty zvykne a opuch zmizne.

2. Vyššie riziko infarktu

Extrémne výkyvy počasia zaťažujú srdce. V chladnom počasí sa srdce viac namáha, aby udržalo telo v teple, no cievy sa sťahujú, a do životne dôležitého orgánu tak prúdi menej kyslíka. Takýto nepomer dopytu a vydanej energie môže u starších alebo inak chorých ľudí viesť až k infarktu.

Ako si s tým poradiť: Ak cítite, že vám v niektorom počasí stúpa tlak a nevládzete, jednoducho sa nenamáhajte tak, ako ste bežne zvykutí.

3. Poškodenie pokožky

V chladnom počasí klesá vlhkosť vzduchu, na čo dopláca aj pokožka, ktorá je vysušená, popraskaná a podráždená, a v niektorých prípadoch sa môže zhoršiť ekzém alebo dermatitída. Silný vietor dokonca dokáže narušiť ochrannú lipidovú bariéru, kvôli čomu dochádza k miernemu krvácaniu.

Ako si s tým poradiť: Pred odchodom z domu používajte výživné krémy a krém s ochranným faktorom. Pokožku v sprche nezaťažujte prúdom horúcej vody, ktorý z nej odstraňuje prirodzené oleje.

4. Oslabené vlasy a nechty

Foto: Lek in a BIG WORLD/Shutterstock.com

Vlasy a nechty počas zimy čelia rovnakému problému ako pokožka. Cievy sa zužujú, a do periférnych častí tela tak dodávajú menšie množstvo kyslíka a výživných látok. Vlasy a nechty sú preto suché a krehké, častejšie sa lámu a inak ničia.

Ako si s tým poradiť: V sprche využívajte teplú (nie horúcu) vodu a obmedzte čas v nej strávený na minimum. Spoľahnite sa na výživné produkty, vyhnite sa agresívnym mydlám a neumývajte sa častejšie ako raz za deň. Obmedzte tiež množstvo použitého šampónu a zvýšte množstvo kondicionéru.

5. Bolesti kĺbov

Pred príchodom búrky býva v uliciach zvláštne ticho, no zmenu počasia vedia niektorí ľudia vycítiť aj oveľa osobnejším zážitkom. Pokles tlaku spôsobuje bolesť kĺbov najmä u ľudí trpiacich artritídou. Pri nízkych teplotách sa kvapaliny v kĺboch zhusťujú, takže ich pohyb je obmedzený. Pri chladnom počasí tiež tuhnú svaly a šľachy, pretože krv sa sústreďuje v oblasti vnútorných orgánov, ktoré zahrieva.

Ako si s tým poradiť: V zime noste teplé oblečenie. Zahrievanie organizmu podporuje prúdenie krvi, zvyšuje prah bolesti a uvoľňuje svaly. Bolesti a stuhnutia sa zbavíte pravidelným cvičením.

6. Zhoršenie alergie

Je zrejmé, že počasie má vplyv aj na vývoj sezónnych alergií. Počas veterných dní sa preto alergikom rýchlejšie slzia oči a upcháva nos. Počasie okrem toho spúšťa prírodné procesy, ako je opadávanie peľu, ktorý je najväčším spúšťačom alergií.

Ako si s tým poradiť: Asi ste to počuli už veľakrát, no ak patríte k alergikom, na jar sa radšej vyhýbajte prechádzkam v prírode. V domácnosti sa zbavte alergénov pomocou zvlhčovaču vzduchu a klimatizácie.

7. Nedostatok vitamínu D

Najdôležitejším zdrojom vitamínu D je slnko. Keďže chladné počasie prichádza spolu s kratšími dňami, väčšina ľudí netrávi na slnku dosť času na to, aby získala dostatok vitamínu, ktorý je zodpovedný za pevné svalstvo, optimálny krvný tlak, život bez stresu a odolnosť voči bolesti.

Ako si s tým poradiť: Vitamín D si počas zimy doplňte z náhradných zdrojov. Ak netúžite po tabletkách, jedzte viac vaječných žĺtok, húb, lososa, tuniaka a pite pomarančovú šťavu a mlieko.

8. Zlá nálada

Zlá nálada prichádza ruka v ruke s únavou a ospalosťou. Ide o bežné príznaky sezónnej depresie, ktorá opäť súvisí s nedostatkom vitamínu D. Ten ovplyvňuje aj vylučovanie serotonínu, ktorého nedostatok spôsobuje letargický pocit, ospalosť a nechuť k bežným aktivitám.

Ako si s tým poradiť: Trávte na čerstvom vzduchu čo najviac času a zásobte sa potravinami s vysokým obsahom vitamínu D. Nezabúdajte tiež na kvalitný spánok.

9. Migrény a bolesti hlavy

Foto: BlurryMe/Shutterstock.com

Ako sme už niekoľkokrát spomenuli, chlad sťahuje cievy, takže aj do mozgu sa dostáva menej krvi ako v teplom počasí. Silné bolesti hlavy sa preto dostavujú najmä u ľudí, ktorí sú náchylní na migrény. Tie pritom nespôsobuje len zima v prostredí. Dochádza k nim prakticky pri akejkoľvek výraznej zmene počasia.

Ako si s tým poradiť: Ak vás trápia pravidelné migrény, skúste si pomocou denníka zapamätať, aké faktory ich spúšťajú. Ľahšie sa na ne potom dokážete pripraviť.

10. Astmatické záchvaty

Zapálené dýchacie cesty dokáže podráždiť aj malá odchýlka v počasí, preto s premenlivým počasím najviac trpia astmatici. Tým sa najhoršie darí na horúcom a vlhkom vzduchu. Priaznivý nie je ani suchý a studený vzduch, ktorý vysušuje sliznice, a tak môže vyvolať astmatický záchvat.

Ako si s tým poradiť: Astmatici by so sebou stále mali nosiť inhalátor. V chladnom počasí je dôležité udržiavať krk a hruď v teple, hydratovať sa a často si umývať ruky.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

DNES - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.