• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
10°Bratislava

Pomôže nám kolektívna imunita poraziť COVID-19? Vedci adresovali verejnosti otvorený list

  • 20:19 16.10.2020
  • Svet
Pomôže nám kolektívna imunita poraziť COVID-19? Vedci adresovali verejnosti otvorený list

Významní vedci podpísali otvorený list, v ktorom uvádzajú, že táto stratégia je „nepodložená dôkazmi“.

Myšlienka, že pandémiu COVID-19 ukončíme prostredníctvom kolektívnej imunity je „nebezpečným klamstvom, ktoré nie je podložené vedeckými dôkazmi,“ tvrdí 80 vedcov vo varovnom liste.

Medzinárodní signatári otvoreného listu zverejnenom v prestížnom vedeckom časopise Lancet tvrdia, že záujem o kolektívnu imunitu pochádza z „rozsiahlej demoralizácie a zníženia dôvery“ v dôsledku zavádzania reštrikcií v reakcii na druhú vlnu pandémie.

Tvrdenia, že by sme mali chrániť len ohrozené skupiny ľudí a umožniť prenos vírusu medzi menej rizikovými osobami, sú podľa vedcov nesprávne. „Nekontrolovaný prenos u mladých ľudí predstavuje riziko značnej chorobnosti a úmrtnosti v celej populácii,” uviedli vedci. Šírenie ochorenia mladými ľuďmi by malo za následok nielen straty na životoch, ale aj stratu pracovnej sily a preťaženie zdravotníckych systémov, ktoré by už nedokázali poskytovať akútnu a bežnú starostlivosť.

Signatári majú odborné znalosti v oblasti verejného zdravia, epidemiológie, medicíny, pediatrie, sociológie, virológie, infekčných chorôb, psychológie, psychiatrie a matematického modelovania. Patrí medzi nich vedec Sir David King, bývalý riaditeľ WHO Anthony Costello, virológ Deenan Pillay, behaviorálna vedkyňa Susan Michieová či profesor európskeho verejného zdravia Martin McKee.

Imunita po zotavení z COVID-19 nie je večná

Neexistujú dôkazy o tom, že by imunita po zotavení z Covid-19 trvala dlhšie ako pár mesiacov. Vedci dodávajú, že ak by sa ochorenie ďalej nekontrolovateľne šírilo, zraniteľní ľudia by boli ohrození na neurčitý čas a nemohli byť chránení.

„Dlhodobá izolácia veľkých častí populácie je prakticky nemožná a vysoko neetická,“ tvrdia vedci a požadujú kroky na potlačenie vírusu v celej populácii:

„Je nevyhnutné konať rozhodne a urgentne. Je potrebné široko implementovať účinné opatrenia, ktoré potláčajú a kontrolujú prenos, a musia byť podporované finančnými a sociálnymi programami, ktoré povzbudzujú komunitné reakcie a riešia nerovnosti, ktoré pandémia prehĺbila.“

Tieto obmedzenia budú potrebné na to, aby sa predišlo budúcim lockdownom. Ak sa počet infikovaných podarí znížiť na nízku úroveň, bude možné vírus potlačiť pomocou komplexného systému testovania, sledovania kontaktov, izolácie a podpory. Týmto spôsobom sa život môže vrátiť takmer k normálu bez toho, aby boli potrebné celonárodné obmedzenia.

“Ochrana našich ekonomík je neoddeliteľne spojená s kontrolou COVID-19. Musíme chrániť našu pracovnú silu a vyhnúť sa dlhodobej neistote,“ dodávajú vedci.

Úspešné príklady v zahraničí

Sú krajiny, ktoré vďaka komplexnému systému reštrikcií zvládli pandémiu lepšie. Patrí medzi ne Japonsko, Vietnam a Nový Zéland. Vedci dodávajú:

„Dôkazy sú veľmi jasné: kontrola šírenia COVID-19 v komunite je najlepším spôsobom, ako chrániť naše spoločnosti a ekonomiky, kým v nadchádzajúcich mesiacov neprídu bezpečné a účinné vakcíny a terapeutiká. Nemôžeme si dovoliť rušivé prvky, ktoré podkopávajú účinnú reakciu; je nevyhnutné, aby sme na základe dôkazov konali urgentne. “

Ďalšími signatármi sú vedci z Británie, ako epidemiológ David Hunter či onkológ Charles Swanton. Medzi vedcov z USA patrí Gavin Yamey z Duke University, profesor Rochelle P Walensky z lekárskej fakulty na Harvarde a Ali Nouri z Federácie amerických vedcov. Podpísali sa tiež vedci z Talianska, Izraela, Malajzie, Španielska, Írska, Nemecka, Francúzska, Austrálie, Holandska, Švajčiarska a Kanady.

Zdroj: Info.sk, TM, thelancet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.