• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Nový koronavírus sa šíri aj počas rozprávania, vedci varujú pred týmito slovami

  • 19:37 11.10.2020
  • Princeton
Nový koronavírus sa šíri aj počas rozprávania, vedci varujú pred týmito slovami

Konverzácie v interiéri tvoria množstvo kvapôčok, v ktorých sa môže nachádzať koronavírus.

Nová štúdia z Princetonskej univerzity zistila, že bežná konverzácia v interiéroch vytvára prúd vzduchu, ktorý rýchlo rozprašuje malé kvapôčky po celej miestnosti na vzdialenosť viac ako dvoch metrov. Rizikové sú najmä určité zvuky ako napríklad slová so silným „P“.

Howard Stone, profesor mechanického a leteckého inžinierstva v Princetone, v stanovisku upozornil verejnosť, že naše správanie má veľký vplyv na šírenie vírusu, pričom kvapôčky neostávajú len v okolí hlavy, ale šíria sa na vzdialenosť niekoľkých metrov.

Predchádzajúce štúdie ukazujú, že asymptomatickí nosiči COVID-19 môžu prenášať vírus na ďalších ľudí prostredníctvom malých kvapôčok uvoľnených pri hovorení, kýchaní alebo smiechu. Tím z Princetonskej univerzity sa rozhodol zistiť, ako rýchlo a ako ďaleko sa kvapôčky rozptýlia počas bežného rozhovoru v miestnosti. Ako uviedol Stone:

"Mnoho ľudí písalo o kašli a kýchaní a veciach, ktoré vás trápia pri chrípke. Ale tieto vlastnosti sú spojené s viditeľnými príznakmi a pri tejto chorobe pozorujeme množstvo šírenia ľuďmi bez príznakov."

Celkovo možno povedať, že výskumný tím dospel k záveru, že bežná konverzácia v miestnosti je schopná šíriť potenciálne vírusové kvapôčky minimálne tak ďaleko, pokiaľ nie ešte ďalej, ako je odporúčaný dvojmetrový odstup.

Vetranie a rúška sú kľúčové na zabránenie šírenia vírusu

Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences sa zamerala na interiéry so slabým vetraním. "Určite to zdôrazňuje dôležitosť ventilácie," poznamenáva Stone. "Najmä ak máte dlhší rozhovor."

Vedci tvrdia, že rúška odvádzajú veľmi dobrú prácu pri obmedzovaní šírenia prúdu vzduchu produkovaného počas rozprávania. To znamená, že rúško ​​nezastaví všetky aerosóly na 100%, ale zastaví kvapôčky väčšie

A aj keď je samotný vírus skutočne menší než póry v materiáli rúška, prenáša sa vo väčších kvapôčkach vody s priemerom 5-15 mikrometrov. Ako uviedol Stone, rúška skutočne zohrávajú veľkú úlohu pri obmedzení šírenia vírusu.

Aby dospeli k týmto záverom, vedci pomocou vysokorýchlostnej kamery natáčali malé laserom osvetlené kvapôčky, ktoré putovali z úst rozprávajúceho človeka. Ten predniesol niekoľko fráz, ako napríklad „Porazíme koronavírus.“. Autori chceli zistiť, ako rôzne zvuky podnecujú rôzne prúdy vzduchu.

Vedci poznamenávajú, že zvuk „P“ vytvára pred rozprávajúcim obláčik vzduchu. Celá konverzácia vytvára „vlak obláčikov“. Každý obláčik produkuje vír vzduchu pred ústami a neustála súhra medzi týmito vírmi počas rozhovoru nakoniec vytvára prúdenie vzduchu v tvare kužeľa z úst rozprávajúceho. Tento prúd vzduchu dokáže vystreliť kvapky a drobné čiastočky preč od rozprávajúceho.

Rozprávanie je rizikovejšie, ako si myslíte

Aj jedna krátka fráza dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd rozprášiť čiastočky ďalej ako na vzdialenosť 2 metrov. Závisí však aj na dĺžke rozhovoru. Čím dlhšie človek rozpráva, tým ďalej rozširuje svoje častice.

„Avšak rozsiahlejšie diskusie a stretnutia v obmedzených priestoroch znamenajú, že miestne prostredie bude potenciálne obsahovať vydychovaný vzduch na podstatne väčšiu vzdialenosť,“ píše sa v štúdii.

Vedci tvrdia, že dvojmetrový odstup nedokáže pôsobiť ako nepreniknuteľná pevnosť proti koronavírusu. V interiéri dokážu vírusové kvapôčky prekonať túto vzdialenosť a zájsť ešte ďalej.

Zdroj: Info.sk, TM, engineering.princeton.edu, pnas.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.