• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Tento hormón môže zvrátiť poškodenie mozgu pri demencii

  • 19:38 02.10.2020
  • Tokio
Tento hormón môže zvrátiť poškodenie mozgu pri demencii

Zistenia otvárajú cestu k vývoju nových liekov na liečbu demencie spôsobenej Alzheimerovou chorobou.

Hoci vedci poznajú niekoľko základných symptómov, ktoré vyvolávajú Alzheimerovu chorobu, doteraz nebol vyvinutý účinný liek. Nová štúdia však naznačuje, že oxytocín, hormón známy pre podporu pocitov lásky a pohody, môže zvrátiť niektoré poškodenia mozgu.

Alzheimerova choroba je progresívne ochorenie mozgu, ktoré spôsobuje neustále zhoršovanie duševných funkcií. Medzi jej primárne príznaky patrí vážne narušenie schopnosti premýšľať, strata pamäti a zmätenosť.

Jedným z hlavných vinníkov Alzheimerovej choroby je proteín známy ako amyloid β (Aβ). Vedci tvrdia, že Aβ sa zhlukuje a vytvára plaky okolo neurónov v mozgu. Tieto povlaky narúšajú normálnu funkciu neurónov a spúšťajú degeneráciu.

Veľa výskumov sa zameriava na akumuláciu plakov Aβ v hipokampe mozgu. Predpokladá sa, že tento región je hlavným centrom v mozgu pre učenie a pamäť.

Štúdie ukázali, že zhluky plakov v hipokampe narúšajú vlastnosť neurónov nazývanú synaptická plasticita alebo schopnosť mozgových synapsií adaptovať sa na rôzne úrovne nervovej aktivity v priebehu času. Predpokladá sa, že synaptická plasticita hrá rozhodujúcu úlohu pri učení a zachovaní pamäti.

Ako funguje hormón lásky

Vedci z Tokyo University of Science potvrdili, že Aβ zhoršuje synaptickú plasticitu po tom, ako preskúmali tvorbu plakov v hipokampe myší. Potom pridali oxytocín do mozgu zvieraťa, pričom sa ukázalo, že hormón môže zvrátiť poruchy týchto synapsií. Keď vedci zablokovali receptory oxytocínu, zistili, že oxytocín nemohol zvrátiť poškodenie proteínov Aβ, čím potvrdili výhody hormónu lásky.

Tím je presvedčený, že oxytocín môže tiež zvrátiť toto poškodenie ovplyvnením aktivity vápnika. Je známe, že oxytocín podporuje prísun vápnika do buniek. O vápniku sa predpokladá, že hrá kľúčovú úlohu pri nervovej signalizácii a formovaní pamäti. Predchádzajúce štúdie navyše naznačujú, že Aβ môže potlačiť aktivitu vápnika.

Na základe týchto zistení vedci zablokovali receptory zodpovedné za transport vápniku cez bunkové membrány. Keď to urobili, oxytocín nebol schopný znovu zvrátiť negatívne účinky Aβ na synaptickú plasticitu.

Autori štúdie naznačujú, že oxytocín môže byť prospešný pre mozog prostredníctvom oboch týchto kanálov a zvrátiť tak poškodenie proteínom Aβ.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že na celom svete trpí týmto ochorením okolo 50 miliónov ľudí. Hlavný autor štúdie v tlačovej správe uviedol:

"Toto je prvá štúdia na svete, ktorá preukázala, že oxytocín dokáže zvrátiť poruchy indukované Aβ v hipokampe myší. V súčasnosti neexistujú dostatočne uspokojivé lieky na liečbu demencie a sú potrebné nové terapie s novými mechanizmami účinku. Očakávame, že naše zistenia otvoria novú cestu k vývoju nových liekov na liečbu demencie spôsobenej Alzheimerovou chorobou."

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedirect.com, tus.ac.jp, studyfinds.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.