• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 23.10.2020Meniny má Alojzia
10°Bratislava

Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

  • 20:13 04.10.2020
  • Svet
Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

Aj pomocou konzumácie správneho ovocia a zeleniny sa dá schudnúť.

Ak chce človek stratiť hmotnosť, väčšinou sa odporúča prejsť na zdravý jedálniček, v ktorom má veľké zastúpenie zelenina a ovocie. Ale nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú rovnako prospešné, tvrdí výskum publikovaný vo vedeckom žurnále PLOS Medicine.

Podľa štúdie s viac ako 100 000 zdravotnými sestrami môže byť ovocie pri chudnutí dokonca účinnejšie ako zelenina. Štúdia potvrdila niekoľko najlepších druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú spojené s chudnutím:

  1. Bobuľové ovocie,
  2. jablká / hrušky,
  3. tofu / sója,
  4. karfiol,
  5. hlúbová a zelená listová zelenina, ako je brokolica a ružičkový kel.

Dôvod, prečo sú tieto potraviny spojené s väčším úbytkom hmotnosti, je pravdepodobne ten, že obsahujú menej kalórií a vďaka nim sa ľudia cítia sýtejší.

Vedci dospeli k týmto záverom po analýze stravovacích údajov od 133 468 zdravotných sestier. V prieskume sledovali u sestier ich váhu, stravu a príjem konkrétneho ovocia a zeleniny.

Najviac schudli ľudia, ktorí jedli ovocie

Údaje za 24 rokov ukázali, že ľudia, ktorí jedli ovocie, zaznamenali najväčší úbytok hmotnosti, zatiaľ čo niektoré druhy zeleniny boli tiež spojené s chudnutím.

Autori štúdie píšu:

„Zvýšenie celkového príjmu ovocia teda bolo spojené so zmenou hmotnosti v intervale 4 rokov o - 0,24 kg na každú ďalšiu dennú dávku a zvýšenie celkového príjmu zeleniny bolo spojené so zmenou hmotnosti o - 0,11 kg na každú ďalšiu dennú porciu.“

Niektoré druhy zeleniny však boli spojené s prírastkom hmotnosti. Išlo o zemiaky, hrášok a kukuricu. No aj u zeleniny, ktorá bola spojená s chudnutím, záviselo množstvo stratenej váhy od glykemickej záťaže, píšu autori:

„Je pozoruhodné, že zelenina s vyšším obsahom vlákniny a s nižšou glykemickou záťažou (napríklad brokolica a ružičkový kel) bola silnejšie inverzne spojená so zmenou hmotnosti ako zelenina s nízkym obsahom vlákniny a vyššou glykemickou záťažou (napríklad mrkva a kapusta).“

Autori štúdie dospeli k záveru:

„Naše zistenia potvrdzujú výhody zvýšenej konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii dlhodobého priberania a poskytujú ďalšie špecifické pokyny pre prevenciu obezity, primárneho rizikového faktora pre cukrovku 2. typu, kardiovaskulárne choroby, rakovinu a mnoho ďalších zdravotných stavov. “

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V strede ľudskej lebky objavili nový orgán. Pred lekármi sa skrýval niekoľko storočí

V strede ľudskej lebky objavili nový orgán. Pred lekármi sa skrýval niekoľko storočí

20:58 21.10.2020Zdravie

Prevratný anatomický nález sa uskutočnil niekoľko storočí po vzniku lekárstva, ako ho poznáme.

Sladké nápoje počas dojčenia: Takýto majú vplyv na dieťa

Sladké nápoje počas dojčenia: Takýto majú vplyv na dieťa

18:33 21.10.2020Zdravie

Pitie sladkých nápojov počas dojčenia môže ovplyvniť vývoj dieťaťa.

Sclerosis multiplex na Slovensku: Včasná diagnostika je dôležitá pre kvalitnejší život

Sclerosis multiplex na Slovensku: Včasná diagnostika je dôležitá pre kvalitnejší život

15:03 21.10.2020Zdravie

Slovenským pacientom so sklerózou multiplex chýbajú špecialisti a odborné centrá.

Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenia tráviaceho traktu i kože

9:16 21.10.2020Zdravie

Úrad verejného zdravotníctva SR apeluje na správne umývanie či dezinfekciu rúk, a to po každom návrate domov alebo do práce z vonkajšieho prostredia.

Bolesť hlavy, nevoľnosť a zvracanie? Pozor! Môže ísť o nebezpečný glioblastóm!

Bolesť hlavy, nevoľnosť a zvracanie? Pozor! Môže ísť o nebezpečný glioblastóm!

20:05 18.10.2020Zdravie

Hoci sa nevyskytuje často, glioblastóm je jedným z najagresívnejších druhov rakoviny. Ako vyzerajú jeho príznaky a aké sú možnosti liečby?