• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Skvelý Sagan zavŕšil v Kanade hetrik a ukázal víťazné gesto

  • 10:07 09.09.2013
  • CALGARY
Skvelý Sagan zavŕšil v Kanade hetrik a ukázal víťazné gesto

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhral záverečnú piatu etapu pretekov Okolo Alberty, ktorá viedla z Okotoksu do Calgary a merala 129,4 km.

Dvadsaťtriročný Žilinčan dosiahol tretí triumf na premiérovom ročníku kanadského podujatia a definitívne potvrdil zelený dres víťaza bodovacej súťaže. Jazdec tímu Cannondale sa presadil v špurte pelotónu pred Slovincom Lukom Mezgecom a Nemcom Robertom Försterom. Sagan dosiahol tento rok už 21. triumf.

Už po tridsiatich kilometroch sa vpredu objavilo osem cyklistov. Pelotón však rozdiel kontroloval a nikdy rozostup neprerástol dve minúty. Na záverečných okruhoch v uliciach Calgary sa všetky skupiny spojili, najlepší šprintéri už mysleli na technický dojazd.

Rozhodovalo sa v koncovke: Sagan vletel do poslednej zákruty ako prvý a súperi za ním už iba bojovali o 2. miesto. Jazdec Cannondale mohol ukázať ďalšie víťazné gesto, z prvenstva na páske mal veľkú radosť. Po etape predviedol nadšeným divákom opäť jazdu na zadnom kolesa.

Video: Víťazný špurt Petra Sagana v závere piatej etapy
"Som veľmi šťastný, že som získal zelený dres. Bola to pre mňa dobrá príprava pre majstrovstvá sveta. Milujem Ameriku a Kanadu. Budem sa na tieto preteky rád vracať," povedal v prvej televíznej reakcii Peter Sagan, ktorý teraz ešte v zámorí absolvuje preteky GP Québec (13. septembra) a GP Montreal (15. septembra).

Na týchto dvoch jednorázových podujatiach WorldTour sa pokúsi o body do rebríčka UCI. Následne sa presunie do Toskánska na majstrovstvá sveta. "V Calgary sme išli štyri okruhy a mohol som prejsť finiš. Usúdil som, že najlepšie bude, ak vojdem do poslednej zákruty na čele, keďže je veľmi rýchla a za ňou je hneď cieľ. Keď nadišiel šprint, bojovali sme pred zákrutou dvaja. Išiel som do nej prakticky bez brzdenia a možno Förster zabrzdil a tým stratil. Neviem, ale v poslednej zákrute som bol zrazu vpredu sám," doplnil pre cyclingnews.com Sagan.

Celkovým víťazom pretekov Okolo Alberty sa stal Austrálčan Rohan Dennis z tímu BMC. V konečnom účtovaní mal náskok 15 sekúnd pred Brentom Bookwalterom, tretí skončil Saganov tímový kolega z Cannondale Damiano Caruso.

Video: Peter Sagan predviedol po etape aj jazdu na zadnom kolese
Už po tridsiatich kilometroch sa vpredu objavilo osem cyklistov. Pelotón však rozdiel kontroloval a nikdy rozostup neprerástol dve minúty. Na záverečných okruhoch v uliciach Calgary sa všetky skupiny spojili, najlepší šprintéri už mysleli na technický dojazd.

Rozhodovalo sa v koncovke: Sagan vletel do poslednej zákruty ako prvý a súperi za ním už iba bojovali o 2. miesto. Jazdec Cannondale mohol ukázať ďalšie víťazné gesto, z prvenstva na páske mal veľkú radosť. Po etape predviedol nadšeným divákom opäť jazdu na zadnom kolese.

Celkovým víťazom pretekov Okolo Alberty sa stal Austrálčan Rohan Dennis z tímu BMC. V konečnom účtovaní mal náskok 18 sekúnd pred Brentom Bookwalterom, tretí skončil Saganov tímový kolega z Cannondale Damiano Caruso.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Alberty:

5. etapa (Okotoks - Calgary, 129,4 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 2:42:20 h, 2. Luka Mezgec (Slovin.) Argos - Shimano, 3. Robert Förster (Nem.) UnitedHealthCare, 4. Luke Keough (USA) UnitedHealtCare, 5. Nicolai Bröchner (Dán.) Bissell všetci rovnaký čas

Konečné poradie po 5. etape: 1. Rohan Dennis (Aus.) Garmin-Sharp 17:48:45 h, 2. Brent Bookwalter (USA) BMC +15 s, 3. Damiano Caruso (Tal.) Cannondale +30, 4. Patrick Gretsch (Nem.) Argos-Shimano +31, 5. Robert Gesink (Hol.) Belkin +34, ... 26. Peter Sagan (SR) Cannondale +16:20 min

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 40 bodov, 2. Rohan Dennis (Aus.) Garmin-Sharp 25, 3. Luka Mezgec (Slovin.) Argos - Shimano 24

Okolo Alberty:

Prológ: Peter Sagan v prológu deklasoval súperov

1. etapa: Skvelý Sagan opäť zvíťazil, v špurte nedal súperom šancu

2. etapa: Fantastický Sagan vyhral špurt pelotónu a udržal žltý dres

3. etapa: Austrálčan Dennis vyzliekol Petra Sagana zo žltého dresu

4. etapa: Sagan si udržal zelený dres, zabojuje o tretí etapový triumf
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.