• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Zápasenie na olympiáde zostáva, vyradilo bejzbal aj squash

  • 20:13 08.09.2013
  • BUENOS AIRES
Zápasenie na olympiáde zostáva, vyradilo bejzbal aj squash

Zápasenie napokon zotrvá v programe olympijských hier.

Členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa na svojom nedeľňajšom 125. zasadnutí v argentínskom Buenos Aires rozhodli zaradiť tento úpolový šport do programu OH 2020.

Zápasenie uspelo v užšom finále v konkurencii squashu a spoločnej kandidatúry softbalu s bejzbalom.

Zápasenie sa dostalo mimo olympijského programu 2020 trochu nečakane tento rok vo februári. Exekutíva MOV sa rozhodla šport, ktorého história siaha do antických čias, nezaradiť medzi 25 nosných olympijských pre rok 2020.

Zmeny pravidiel

Funkcionári Medzinárodnej zápasníckej federácie (FILA) však odvtedy urobili mnohé zmeny pravidiel a rozšírili váhové kategórie pre ženy. Zmenilo sa aj vedenie FILA, za zápasenie mohutne lobovali veľké krajiny Rusko, USA i Irán.

V máji už výkonný výbor MOV čiastočne rozhodnutie prehodnotil a oznámil, že sa v Buenos Aires bude okrem zápasenia hlasovať aj o squashi a bejzbale so softbalom. Zápasenie má po nedeľňajšej voľbe istotu aj pre OH 2024. "Je jasné, že exekutíva urobila vo februári chybu. Dnes sme ju napravili," zareagoval kanadský člen MOV Richard Pound.

Trpká prehra pre bejzbal

Zápasenie uspelo sedem mesiacov po strate miesta v olympijskom programe suverénne hneď v prvom kole, keď dostalo nadpolovičnú väčšinu 49 hlasov.

Za bejzbal so softbalom sa vyslovilo 24 členov MOV a za squash 22. Zápasenie bolo pred voľbami favoritom.

Čiastočne mu pomohla aj sobotňajšia voľba dejiska OH 2020 Tokia, keďže v tomto regióne sú úpolové športy veľmi populárne.

Tento úpolový šport je súčasťou olympijského programu od roku 1896, chýbal iba v roku 1900. Pre bejzbal so softbalom i squash je to ďalšia trpká prehra. Bejzbal i softbal boli ešte v programe olympijských hier 2008 v Pekingu, do itinerára Londýna 2012, Ria 2016 i Tokia 2020 sa už nedostali.

Squash sa na zasadnutiach MOV v rokoch 2005, 2009 a teraz neúspešne snažil o svoju olympijskú premiéru. "Chcem sa úprimne poďakovať každému členovi Medzinárodného olympijského výboru, ktorý hlasoval za zachovanie zápasenia v olympijskom programe. Týmto hlasovaním ste ukázali, že všetky opatrenia, ktoré sme prijali s cieľom zlepšiť náš šport, sa ukázali ako dobré. Uisťujem všetkým, že modernizácia zápasenia bude pokračovať. Budeme pokračovať v v úsilí, aby sme boli čo najlepším partnerom olympijského hnutia. Chcel by som vyjadriť svoje uznanie aj zástupcom squashu a bejzbalu so softbalom, ktorí pripravili skvele organizované kampane a ukázali veľkú vášeň pre ich šport," zareagoval prezident FILA Nenad Lalovič.

Členovia MOV ešte pred hlasovaním potvrdili 25 športov, ktoré budú tvoriť kľúčovú kostru olympijských hier 2020 v Tokiu. Plénum len potvrdilo februárové rozhodnutie exekutívy MOV, že v programe OH 2020 nebudú chýbať atletika, veslovanie, bedminton, basketbal, box, kanoistika, cyklistika, jazdectvo, šerm, futbal, gymnastika, vzpieranie, hádzaná, pozemný hokej, džudo, plavecké športy, moderný päťboj, taekwondo, tenis, stolný tenis, streľba, lukostreľba, triatlon, jachting a volejbal.

Smutná správa pre hráčov squashu

O golfe a sedmičkovom ragby sa v nedeľu nehlasovalo, keďže na základe rozhodnutia MOV z roku 2009 majú istotu pre OH 2016 i 2020. "Dnešné rozhodnutie MOV je srdcervúcou smutnou správou pre milióny hráčov squashu po celom svete. Naše desaťročné snaženie dostať sa do olympijského programu sa skončilo neúspešne. Sme však povzbudení výsledkami dnešného hlasovania. Stále máme čo ponúknuť olympijskému hnutiu a verím, že dnešok nie je koncom našej olympijskej cesty," zareagoval prezident Medzinárodnej squashovej federácie (WSF) Narayana Ramachandran.

Bejzbal so softbalom sa snažil v Buenos Aires zabodovať aj prítomnosťou Antonia Castra, syna bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra. "V mojej rodnej Kube je bejzbal top športom a základným kameňom sociálnej tradície," povedal ešte počas prezentácie Castro. Informácie pochádzajú z AP, AFP a insidethegames.biz.

Reakcia predsedu SZZ na zotrvanie zápasenia v programe OH

"Toto rozhodnutie vnímam veľmi pozitívne, som nesmierne rád, že sa to takto skončilo. Veril som a na 99,9 percenta som bol presvedčený, že zápasenie zostane medzi olympijskými športmi. Určite k tomu prispeli zmeny, ktoré nastali v našom odvetví v ostatných mesiacoch - výmena prezidenta Medzinárodnej zápasníckej federácie (FILA), zmena pravidiel i väčšie začlenenie žien. Tento krok je dobrý aj pre zápasenie na Slovensku. Máme v krajine slušný potenciál a verím, že ho využijeme aj na OH."

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.