• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Z dôchodkového stropu zmiznú nezrovnalosti, zmena sa dotkne niektorých žien

  • 11:34 24.09.2020
  • Bratislava
Z dôchodkového stropu zmiznú nezrovnalosti, zmena sa dotkne niektorých žien

Za prijatie novely hlasovalo všetkých 140 prítomných poslancov, platiť má od 1. januára 2021.

Pri ústavnom zastropovaní dôchodkového veku sa odstránia neprávosti, ktoré vznikli ženám ročníkov 1957 až 1963. Po novom sa im už bude zohľadňovať výchova dieťaťa. Parlament vo štvrtok schválil 140 hlasmi novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú pripravila trojica poslankýň Petra Krištúfková (Sme rodina), Anna Zemanová (SaS) a Katarína Hatráková (OĽANO) a zároveň schválil aj ich pozmeňujúci návrh, ktorý priniesol ešte ďalšie zmeny.

Na Slovensku začal platiť ústavný zákon, ktorý rieši dôchodkový strop. Ten bol stanovený na 64 rokov, avšak ženy idú do dôchodku skôr za každé jedno vychované dieťa. Platná zmena však podľa poslankýň diskriminovala ženy narodené v rokoch 1957 až 1963, ktorým sa neodpočítavalo šesť mesiacov za výchovu dieťaťa. Zákonodarkyne preto predložili novelu zákona, ktorá to zmení. „Bude naplnený ústavný princíp a odpočíta sa im polrok za každé vychované dieťa. Druhou kategóriou sú ženy, ktoré budú mať mix odpočtu rokov plus kompenzáciu, treťou kategóriou sú ženy, ktoré sa spravodlivosti nedočkali a odišli do dôchodku bez toho, aby bol naplnený ústavný princíp a nebol im odpočítaný polrok za dieťa,“ priblížila v pléne poslankyňa Krištúfková.

V zákone bude jednoznačne uvedené, že poistenci, ktorí dovŕšili dôchodkový vek pred účinnosťou právnej normy, tak im zostáva dôchodkový vek nezmenený. Pozmeňujúci návrh k novele je postavený tak, aby zabránil aj nežiaducej retroaktivite. Stanoví sa tiež fiktívny dôchodkový vek, ktorý slúži na účely vymedzenia obdobia rozdielu dôchodkových vekov, aby sa mohli kompenzovať nespravodlivosti v prípade dotknutých poistencov a poisteniek.

Ženy, respektíve poistenci, ktorí dovŕšili fiktívny dôchodkový vek a ktorí si nárok na starobný dôchodok uplatnili najneskôr od 1. januára 2021, budú mať nárok na jednorazový doplatok k starobnému dôchodku. „Kompenzácia bude mať formu jednorazového doplatku k starobnému dôchodku alebo bude vo forme percentuálneho zvýšenia starobného dôchodku,“ vysvetlila Krištúfková.

Schválený pozmeňujúci návrh rieši aj poberateľov predčasného starobného dôchodku alebo poberateľov starobného dôchodku, ktorí nemali nárok na jednorazový doplatok k starobnému dôchodku. Rozdiel dôchodkových vekov bude takémuto poberateľovi zohľadnený znížením krátenia predčasného starobného dôchodku. Jednorazový doplatok k starobnému dôchodku sa ľuďom vyplatí z úradnej povinnosti, teda bez nutnosti podania žiadosti. „Vzhľadom na široký okruh dotknutých poistencov, o ktorých nárokoch bude potrebné rozhodnúť nad rámec bežnej činnosti Sociálnej poisťovne (SP), navrhujeme dvojročnú lehotu, v ktorej SP rozhodne o jednorazovom doplatku k starobnému dôchodku alebo o zvýšení sumy predčasného starobného dôchodku,“ priblížila Krištúfková.

V súvislosti so zavedením jednorazového doplatku k starobnému doplatku sa ustanoví, že nebude považovaný za príjem na účely určenia súm životného minima ani za príjem na účely poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu.

Koalícia: Naprávame obrovskú krivdu, ktorú napáchala bývalá vláda

Foto: TASR/Jakub Kotian

„Prijali sme veľmi dôležitý zákon, naprávame jednu obrovskú skrivodlivosť, ktorú tu napáchala bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (nezaradený),“ vyhlásil predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Podľa jeho slov vláda musela na toto opatrenie nájsť peniaze. „Stojíme za ľuďmi, bojujeme za obyčajných ľudí. Až táto vláda koná. Toto je jasný príklad, ako sa vláda správa k ľuďom. Za minulej vlády sa nemyslelo úplne na všetkých dôchodcov,“ tvrdí Kollár.

Jedna z predkladateliek novely zákona o sociálnom poistení Petra Krištúfková (Sme rodina) tvrdí, že viac ako 140.000 žien sa môžu tešiť z náprav. „Pred vyše rokom prišli za mnou tieto ženy s prosbou, či by sme sa ich neujali, lebo vtedajší koaliční poslanci nevedeli naplniť ich prosby. Nezohľadňoval sa im ústavný princíp, aby mohli ísť do dôchodku skôr za každé jedno vychované dieťa. Sú to ženy, ktoré celý život dreli, vychovali pre tento štát deti a zaslúžia si oddych a čas na trávenie s rodinou,“ povedala Krištúfková. Teší ju, že dôjde k nápravám. „Verím, že im prijatie tohto zákona pomôže navrátiť vieru v spravodlivosť,“ povedala Krištúfková.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) upozornil, že rezort financií si nevymýšľal, keď hovoril „o prázdnej špajze“ v súvislosti s verejnými financiami po skončení bývalej vlády. „Musíme 430 miliónov eur použiť ešte na nápravu toho, o čo boli tieto ženy ukrivdené bývalou vládou. Napriek tomu, že sme uprostred krízy. Táto vláda myslí na všetky skupiny ľudí, nielen na dôchodcov, ale aj na tých, ktorí majú nárok na skorší odchod do dôchodku, rodiny s deťmi,“ vyhlásil Krajniak.

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) tvrdí, že vo štvrtok sa ukázala pravda. „Vláda pod taktovkou Smeru-SD klamala. Vyšla najavo pravda, zavádzali ľudí. Dnes tieto ženy dostali zadosťučinenie. Toto opatrenie, ktoré schválili poslanci, stojí peniaze,“ vyhlásil Heger.

Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) tiež teší prijatie novely zákona o sociálnom poistení. „Je to veľmi veľká vec pre Slovensko. Bol som svedkom siahodlhých debát, kde nájsť peniaze a videl som, ako Boris Kollár, Eduard Heger, bojovali ako levy, napriek tomu, že sa nachádzame vo veľmi ťažkej kríze. Som veľmi rád, že sme túto krivdu odstránili,“ podotkol premiér, ktorý je hrdý na vládnu koalíciu, že „dotknuté ročníky žien podržali“.

Prijatím novely zákona bude naplnený ústavný princíp a odpočíta sa ženám týchto ročníkov polrok za každé vychované dieťa. Druhou kategóriou, ktorej sa novela dotkne, sú ženy, ktoré budú mať mix odpočtu rokov plus kompenzáciu, treťou kategóriou sú ženy, ktoré sa spravodlivosti nedočkali a odišli do dôchodku bez toho, aby bol naplnený ústavný princíp a nebol im odpočítaný polrok za dieťa.

Zástupkyne dotknutých žien zhodnotili, že boje o túto nápravu boli zložité, ale teší ich výsledok. „Chcem vysloviť nesmiernu vďaku. Som šťastná za všetky ženy, ktoré sme zastupovali. Som šťastná aj za to, že dnes sa dal aj taký kult matke, pretože matka v našej spoločnosti, pokiaľ si ju nebudeme uctievať, tak sa prestanú rodiť deti, a to nechceme,“ dodala právnička Viera Kubicová, ktorá tieto ženy zastupovala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.