• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Ďuriš Nicholsonová: Nový migračný pakt je vítaný, ale je tam viacero otáznikov

  • 10:36 24.09.2020
  • Brusel
Ďuriš Nicholsonová: Nový migračný pakt je vítaný, ale je tam viacero otáznikov

Nový Pakt pre migráciu a azyl, ktorý v stredu preložila Európska komisia (EK), vyvoláva množstvo otáznikov, tvrdí slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Podľa jej slov by tento pakt mal predstavovať komplexnú reformu migračnej politiky EÚ a priniesť nové riešenia oproti balíku návrhov z roku 2016, ktorý obsahoval aj povinné kvóty.

Predchádzajúci návrh reformy spôsobil politický rozkol v EÚ, podpísal sa pod nárast extrémizmu a stroskotal na neochote členských štátov v Rade EÚ.

Poslankyňa v správe pre médiá ďalej uviedla, že ani nový migračný pakt „nepochoval“ tému celoeurópskeho prerozdeľovania migrantov, ako dúfali lídri blokujúcej menšiny štátov, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

Ani nový návrh od Európskej komisie nepovažujem za skutočne efektívne riešenie, pretože sa nedokáže úplne odpútať od prekonaného a nefungujúceho konceptu kvót, aj keď obsahuje viaceré zlepšenia oproti starému návrhu. Už pri prvotnom skúmaní vyvoláva tento návrh množstvo otáznikov, ako konkrétne by relokácie fungovali v praxi a kedy sa z dobrovoľného prerozdeľovania stane povinné,“ skonštatovala Ďuriš Nicholsonová.

Pakt samotný podľa nej opisuje to, ako by mala byť reformovaná migračná a azylová politika do roku 2025. Zverejnenie paktu je sprevádzané zverejnením balíka legislatívnych návrhov a nelegislatívnych oznámení, ktoré samotné budú predmetom rokovaní.

Veľa vecí je zatiaľ otvorených. Je to prvý nástrel návrhu a teraz putuje do Rady EÚ a Európskeho parlamentu, kde očakávam búrlivé rokovania,“ opísala situáciu poslankyňa, ktorá je členkou Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Ten je určený ako hlavný pre reformu azylovej politiky a bude formovať pozície europarlamentu pre rokovania s členskými štátmi.

Návrh sa zameriava na viaceré oblasti migrácie – procedúry na hraniciach, návraty migrantov do krajín pôvodu či spoluprácu s tretími štátmi. V týchto oblastiach chce EK posilniť zodpovednosť najmä južných krajín za azylovú procedúru, jej zrýchlenie a efektívnejšie oddelenie ekonomických migrantov od osôb, ktoré sú odkázané na medzinárodnú ochranu.

Pakt obsahuje aj viaceré pozitívne prvky, ktoré potrebujeme, a je v nich vidieť snaha pritlačiť najmä južné krajiny zefektívniť celkovú azylovú procedúru i procesy na hraniciach. Z pohľadu Slovenska by tieto prvky mali byť vítané a súčasná vláda by mala zvoliť konštruktívny prístup, a nie strašiť občanov konšpiráciami o tisícoch migrantov, čo bolo vizitkou minulej vlády,“ upozornila.

Vo štvrtok bude návrh predstavený predstaviteľom výboru LIBE a v októbri o ňom budú zrejme rokovať ministri v rámci Rady EÚ.

Podľa europoslankyne by mal efektívny azylový systém pomôcť tým ľuďom, ktorí azyl skutočne potrebujú a neraz končia v rukách prevádzačov, ale nemal by vytvárať nekončiacu motiváciu na príchod do EÚ pre ekonomických migrantov zavádzaním kvót či príliš benevolentnou migračnou politikou bez pák na vymáhanie spolupráce tretích krajín.

Otázka nastavenia relokácií, respektíve iných foriem solidarity a spolupráce a zároveň efektívnejšie navracanie migrantov budú najzásadnejšími bodmi rokovaní a rozdelia členské štáty, aj nás, europoslancov,“ dodala na záver Ďuriš Nicholsonová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie do Rwandy

DNES - 10:33Zahraničné

Rada Európy a OSN vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po pondelkovom schválení britským parlamentom pretavia do zákona.

Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18-60 rokov

Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18-60 rokov

DNES - 9:38Zahraničné

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Áziu v roku 2023 postihlo najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi

Áziu v roku 2023 postihlo najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi

DNES - 9:02Zahraničné

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete.

Metsolová na poslednom zasadnutí EP vyzdvihla viacero úspechov

Metsolová na poslednom zasadnutí EP vyzdvihla viacero úspechov

DNES - 8:54Zahraničné

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred eurovoľbami Roberta Metsolová.

Parlament v Británii schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov

Parlament v Británii schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov

DNES - 6:32Zahraničné

Kontroverzné plány britskej vlády na posielanie žiadateľov o azyl do africkej Rwandy prešli v noci na utorok parlamentom.