• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

5 spôsobov, akými nevedomky ničíte životné prostredie

  • 19:35 26.09.2020
  • Bratislava
5 spôsobov, akými nevedomky ničíte životné prostredie

Nie každú chybu je hneď vidno. Pri starostlivosti o životné prostredie sa často dopúšťame aj omylov, ktoré sa prejavia až neskôr.

V čase pandémie koronavírusu sa nám mohlo zdať, že sme si osvojili ekologickejší spôsob života. Všetci sme menej cestovali, viac sa bicyklovali a čítali články, ktoré hlásili, že úroveň znečistenia ovzdušia dramaticky klesla.

Napriek týmto pozitívnym správam sú dni na Zemi stále čoraz teplejšia a výkyvy počasia prudkejšie. Čo teda robíme zle?

Ak sa aj snažíte každý deň minimalizovať svoj vplyv na znečistenie, stále sa nájdu spôsoby, akými mu pomáhate, a možno o tom ani neviete.

1. Internet

Radi v televízii sledujete streamovacie kanály, ako je Netflix? Bohužiaľ tým vôbec nepomáhate životnému prostrediu. Podľa niektorých je dopad sledovania streamovacích služieb na životné prostredie dokonca katastrofálny.

Dátové centrá, v ktorých sa nachádzajú údaje užívateľov, konzumujú značné množstvo energie. Okrem toho sa musia nachádzať v chladnom prostredí, čo si vyžaduje ďalšiu dávku z neudržateľných energetických zdrojov.

2. Vegetariánska strava

Vegetariáni oproti konzumentom mäsa určite viac prispievajú k ochrane životného prostredia, no nie všetky vegánske náhrady sú také nevinné, ako navonok pôsobia. Niektoré sójové výrobky napríklad pochádzajú z fariem, ktoré boli postavené len vďaka vyrúbaniu lesa.

Deforestácia Amazonského pralesa za posledné roky dosahuje alarmujúce tempo, a mnoho stromov v „pľúcach Zeme“ sa vyrúbalo práve kvôli sóji. Všímajte si preto odkiaľ pochádzajú výrobky, ktoré kupujete, a ak ste ochotní urobiť pre životné prostredie viac, vzdajte sa aj mlieka a vajec. Dobytok a hydina totiž zaberá viac ako 80 percent celosvetovej poľnohospodárskej pôdy.

3. Oblečenie a hygiena

Značky, ktoré nakupujete, by ste si mali vždy trikrát preveriť. Niektoré z nich sa totiž tvária ekologicky a ponúkajú zelené výrobky, ale ich etika už nie je taká ukážková.

V praxi platí, že označenie výrobkov logom Fair Trade znamená, že sa môžete spoľahnúť na to, že produkt pochádza od menšieho spracovateľa a bol získaný eticky.

4. Dlažba na dvore a v záhrade

O pôde sa ako o bojovníkovi proti klimatickej zmene nehovorí, hoci by sa malo. Pôda zásobuje živiny, ktoré sú potrebné pre rast stromov. Pri prírodných katastrofách, ako sú rozsiahle požiare, pôda obnovuje zem, aby v nej mohli rásť ďalšie rastliny.

Pôda tiež zadržiava oxid uhličitý, ktorý je nevyhnutný pre život rastlín. Čím viac pôdy sa preto na vašom pozemku nachádza, tým viac rastlín dokáže prežiť.

5. Sprchovanie

Denné sprchovanie je dnes takmer považované za samozrejmosť, no nie je veľmi šetrné voči životnému prostrediu. Existuje množstvo dôkazov o tom, že nepravidelné sprchovanie neškodí zdraviu, a celkom určite ani zásobám pitnej vody. Moderné sprchy sú okrem toho škodlivejšie ako tie staré.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, waterwise.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

DNES - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

DNES - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.