• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Klus: Krajiny EÚ majú záujem na koordinácii opatrení počas koronakrízy

  • 19:17 22.09.2020
  • Brusel
Klus: Krajiny EÚ majú záujem na koordinácii opatrení počas koronakrízy

Krajiny Európskej únie majú záujem zvýšiť koordinovanosť pri zavádzaní opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu. Uviedol v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS) po skončení zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Harmonizácia protikrízových opatrení bola jedným z hlavných bodov rokovaní európskych diplomatov, ktorí sa podľa Klusa „dohodli, že sa treba dohodnúť“. Podľa neho je súčasná zdravotná kríza je mementom pre všetkých členov EÚ, že treba zlepšiť vzájomnú koordináciu v takýchto kritických okamihoch.

Je viacero dôležitých bodov, kde si Slovensko vie predstaviť koordináciu,“ uviedol Klus. Podľa neho ide napríklad o aktívnejšie zdieľanie dát medzi krajinami alebo zosúladenie pravidiel karantény, ktorá má v rôznych krajinách rôzne trvanie. Zhoda panuje v tom, že formuláre pre vypĺňanie osobných údajov pre odsledovanie kontaktov infikovaných ľudí by mali mať jednotný európsky charakter. „Tiež sme sa dohodli, že by bolo dobré sa včas informovať o všetkých opatreniach, najmä čo sa týka obmedzovania hraničného režimu či dokonca zatvárania hraníc v rámci schengenského priestoru,“ dodal.

Klus vyjadril presvedčenie, že členské krajiny Únie sú ochotné tieto návrhy rešpektovať a implementovať. Spresnil, že kompetencie v oblasti zdravotnej politiky sú stále suverénnou politikou národných štátov. Koordinácia by sa však mala prejavovať v dodržiavaní spoločne dohodnutých krokov a tiež v tom, aby sa čo najmenej znepríjemňoval život občanom EÚ, ktorí sú zvyknutí na Európu bez hraníc.

Podľa jeho slov je pozícia SR taká, že v jednotlivých krajinách môžu existovať odlišné predstavy v oblasti ochrany zdravia, napríklad čo sa týka nosenia ochranných rúšok.

Tiež sme sa zhodli na tom, že môžu tu byť rôzne odporúčania epidemiológov a hygienikov naprieč členskými krajinami, čo by malo zostať v národných rukách, ale je dôležité, aby sa aj oni koordinovali,“ uviedol Klus.

Utorňajšie diskusie v Bruseli podľa neho potvrdili, že Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) je relevantný zdroj pre hygienikov z členských krajín. Nie všetky krajiny však rovnako často dodávajú tomuto centru potrebné dáta, pričom sa objavujú aj požiadavky, aby ECDC uvádzalo aj ďalšie údaje týkajúce sa priebehu pandémie: napríklad koľkí ľudia sú napojení na pľúcnu ventiláciu alebo sa nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.