• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

5 príznakov COVID-19, ktoré trvajú najdlhšie

  • 19:47 22.09.2020
  • Bratislava
5 príznakov COVID-19, ktoré trvajú najdlhšie

Tieto príznaky koronavírusu patria medzi najčastejšie, ktoré pretrvávajú aj niekoľko mesiacov.

COVID-19 je infekčné ochorenie, ktoré od vypuknutia pandémie v decembri 2019 diagnostikovali už vyše 30 miliónom ľuďom na svete. Medzi jeho najbežnejšie príznaky patrí vysoká telesná teplota, kašeľ a strata čuchu a chute.

V prípade, že nešťastne ochoriete na koronavírus, môžu sa u vás vyskytnúť aj príznaky, ktoré trvajú niekoľko mesiacov. Jednou z krajín, ktorá má s takýmito prípadmi najbohatšie skúsenosti, je Veľká Británia, v ktorej zaznamenali príznaky „dlhého COVID-u“ u 300-tisíc ľudí. 60-tisíc z nich pociťovalo príznaky ochorenia aj po troch mesiacoch od nakazenia.

Nezisková organizácia Mayo Clinic, zamestnávajúca viac ako 4.700 lekárov a vedcov, upozorňuje, že dlhodobými príznakmi koronavírusu sú ohrození najmä starší ľudia a ľudia trpiaci chronickými ochoreniami.

Docentka odboru verejného zdravia na Southamptonskej univerzite Nisreen Alwanová definuje takzvaný „dlhý COVID“ ako nákazu koronavírusom, ktorá „sa nevylieči v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov od počiatočných príznakov, ktoré naznačovali COVID bez závislosti od testovania.“

Jedným z najčastejších príznakov, ktoré sa pri dlhom COVID-e vyskytujú, je slabosť. Patrí k nej aj kašeľ, dýchavičnosť, bolesť svalov a končatín a tlak na hrudi. V niektorých prípadoch pretrváva vyrážka, búšenie srdca, horúčka, bolesť hlavy, hnačka a mravčenie.

„Veľmi často dochádza k recidíve príznakov, keď sa zdá, že ste sa už vyliečili, no príznaky sa opäť vrátia,“ uzavrela Alwanová na panelovej diskusii o príznakoch, prognóze a stratégiách pri boji proti dlhému COVID-u.

Podľa Mayo Clinic sa dlhý COVID môže dostaviť aj u pacientov, ktorí mali spočiatku mierny až ľahký priebeh ochorenia. „Väčšina ľudí nakazených COVID-19 sa celkom uzdraví v priebehu niekoľkých týždňov. Niektorí – aj v prípade, že mali len mierne príznaky ochorenia – ale pociťujú príznaky aj po počiatočnom uzdravení.“

Zdroj: Info.sk, DP, mayoclinic.org, bmj.com, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.