• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Na Slovensku pribudlo vyše 170 nakazených, pozitívne testovaní sú aj študenti univerzity

  • 10:03 22.09.2020
  • Bratislava
Na Slovensku pribudlo vyše 170 nakazených, pozitívne testovaní sú aj študenti univerzity

Nakazení študenti pochádzajú aj z krajín, ktoré Slovensko vyhodnotilo ako bezpečné.

Na Slovensku v pondelok (21. 9.) pribudlo 175 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 6931. Laboratóriá otestovali 2664 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 97 pacientov, pribudlo jedno nové úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR priblížilo, že pozitívne testovaných bolo 96 žien a 79 mužov vo veku od dvoch do 91 rokov. Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (26), Ružomberok (20), Trnava (20), Trenčín (15), Námestovo (10), Nitra (7), Snina (7), Tvrdošín (7), Senica (6), Skalica (5), Žilina (4), Dunajská Streda (3), Hlohovec (3), Michalovce (3), Nové Mesto nad Váhom (3), Prešov (3), Topoľčany (3), po dva prípady boli v okresoch Banská Bystrica, Dolný Kubín, Galanta, Ilava, Košice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Pezinok, Piešťany, Poprad, Senec a jeden prípad zaznamenali okresy Čadca, Humenné, Levoča, Martin, Myjava, Prievidza, Púchov a Zvolen.

V nemocniciach je hospitalizovaných 140 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 115 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 10 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem pacientov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 416.864 laboratórnych testov. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 40. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 3223.

Medzi nakazenými aj zahraniční študenti

Doposiaľ 15 pozitívne testovaných zahraničných študentov na nový koronavírus zachytila Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach. Sedem z nich bolo z takzvaných bezpečných krajín. Pre TASR to potvrdil dekan fakulty Daniel Pella. Univerzita eviduje ďalších päť prípadov nákazy na internátoch.

Ako Pella spresnil, pozitívne diagnostikovaní študenti LF UPJŠ nemali žiadne, prípadne iba veľmi mierne príznaky respiračného ochorenia. „Aj keď podľa nariadenia hlavného hygienika SR je testovanie povinné iba pre osoby prichádzajúce na Slovensko z rizikových krajín, LF UPJŠ sa vzhľadom na možný kontakt študentov s pacientmi v našich výučbových základniach rozhodla otestovať všetkých zahraničných študentov, čo sa týka približne 1300 osôb,“ povedal.

Doposiaľ uskutočnili sedem hromadných odberov a otestovali 1131 študentov. Náklady na testovanie znášala fakulta. Odbery uskutočňovali študenti fakulty pod dohľadom lekára z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny LF UPJŠ a Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Posledný odber približne pre 100 osôb je naplánovaný na stredu (23. 9.). V prípade potreby bude dohodnutý ešte ďalší termín.

Zahraniční študenti prichádzajúci z tzv. červených krajín, ktorí požiadali o ubytovanie v študentských domovoch UPJŠ, sa musia pri nástupe na internáty preukázať negatívnym výsledkom PCR testu z domovskej krajiny. Platí pre nich päťdňová karanténa vo vyhradených priestoroch a následne koordinované testovanie. Počas doterajšieho koordinovaného testovania zaznamenali päť pozitívne diagnostikovaných ubytovaných osôb. „Všetci boli izolovaní v samostatných izbách a priebeh ochorenia si nevyžadoval hospitalizáciu. Postupne podstupujú opätovné testovanie, pričom jeden zo študentov má po pobyte v karanténe negatívny výsledok. Ďalší podstúpia testovanie v najbližších dňoch,“ uviedol pre TASR hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan s tým, že univerzita poskytuje ubytovanie približne pre 200 študentov zo zahraničia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.