• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Proces s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom samosudkyňa ŠTS odročila na október

  • 18:29 21.09.2020
  • Bratislava
Proces s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom samosudkyňa ŠTS odročila na október

Pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze rozdávania kontroverzných šekov na 1488 eur samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová odročila na 12. októbra.

Na odročenom pojednávaní odznie záverečná reč tretieho obhajcu Kotlebu Petra Kupku i obžalovaného.

Vo veci sa v pondelok na ŠTS pojednávalo takmer deväť hodín. Najskôr sa súd oboznamoval s listinnými dôkazmi, následne bolo dokazovanie ukončené a pristúpilo sa k prednesu záverečných rečí.

Celú záverečnú reč prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) venoval smerom k prejavu sympatií a nie k trestnému činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Po prvý raz o prekvalifikovaní prokurátor ÚŠP povedal až vo svojej záverečnej reči,“ povedal vo svojej záverečnej reči druhý obhajca Kotlebu Ondrej Mularčík.

Podľa jeho vyjadrenia na zmenu právnej kvalifikácie ani raz prokurátor ÚŠP počas pojednávania nezareagoval. Urobil tak podľa Mularčíka až vo svojej záverečnej reči. Na podujatí, kde sa rozdávali šeky v roku 2017 v Banskej Bystrici, ani raz nezaznelo slovo Róm a ani pejoratívum tohto slova. „Bolo preukázané, že Kotleba dal nápis na ten šek? Šek, a to je kuriózne, ani raz nebol predložený na súde,“ povedal obhajca.

Podľa jeho poznatkov a záverov číslo 1488 je jedno kompaktné číslo, ktoré neznamená nič. Existujú, ako povedal ďalej vo svojej záverečnej reči Mularčík, príručky pre policajtov, kde sú čísla, symboly, nášivky neonacistov, ale nie je tam číslo 1488. „Keď sa použijú, tak lomítkom, ale nie v tvare 1488,“ povedal Mularčík. Navrhoval svojho klienta oslobodiť spod obžaloby.

Prokurátor ÚŠP Tomáš Honz vo svojej záverečnej reči dal návrh, aby samosudkyňa ŠTS Kotlebu uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Prokurátor navrhol Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadzba v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Ja som súhlasil s konaním samosudkyne ŠTS, ktorá na začiatku hlavného pojednávania upovedomila obžalovaného, že tento skutok bude možné posudzovať aj podľa prísnejšej právnej kvalifikácie – podľa paragrafu 421 Trestného zákona, to znamená podpora a propagácia hnutí. Ja som sa s týmto stotožnil, dokazovanie na hlavnom pojednávaní podporilo tento právny záver a z uvedeného dôvodu som takto formuloval aj záverečnú reč,“ vysvetlil prokurátor ÚŠP Honz.

Navrhol som uznať vinu v zmysle tohto ustanovenia paragrafu Trestného zákona a uložiť trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby. Je tam trestná sadzba štyri až osem rokov, čiže dá sa z toho vypočítať, kde je dolná sadzba,“ dodal Honz.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.