• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Premiér: Pellegrini a Fico vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca

  • 17:27 21.09.2020
  • Bratislava
Premiér: Pellegrini a Fico vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca

Matovič podotkol, že ak Fico s Pellegrinim nič po upozornení neurobili, rovnako sú páchateľmi skutku.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že expremiéri Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Robert Fico (Smer-SD) zrejme vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca už od roku 2018. Mali ich na to vtedy upozorniť priamo zamestnanci spoločnosti, ktorí o tom v súčasnosti informovali aj Matoviča. Premiér dodal, že títo ľudia sú ochotní svedčiť, ak uvidia, že to vláda myslí vážne s očistou štátu. Podotkol, že ak Fico s Pellegrinim nič po upozornení neurobili, sú spolupáchateľmi a zlyhali pri ochrane záujmov ľudí. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Dodal, že v tejto súvislosti bude iniciovať aj zmenu zákona, aby boli ľudia chránení pred podobnými prípadmi.

Matovič priblížil, že ľudia, ktorí ho informovali, tvrdia, že v roku 2018 informovali Fica aj Pellegriniho o tom, že skupina Arca robí „podivné investície“. Mali ich žiadať, aby zakročili cez Národnú banku Slovenska (NBS) a upozorňovali ľudí, že tieto investície môžu byť pochybné a finančná skupina môže skrachovať.

Premiér sa pýta, čo títo expremiéri urobili s danými informáciami. „V prípade, ak ich odpoveď bude taká, že neurobili nič a len sa prizerali, sú spolupáchatelia skutku, ktorý urobila táto finančná skupina, ktorá podľa všetkého zavádzala ľudí. Na základe toho tisícky ľudí na Slovensku alebo v Českej republike prídu o svoje investované prostriedky,“ povedal.

Podotkol, že o to „obludnejšie“ je, že sa teraz snažia „z jednej z obetí podvodu“, teda z jeho manželky, urobiť páchateľa. Myslí si, že ani jeden z expremiérov v minulosti nekonal, lebo z toho mali prospech. Skonštatoval, že spolu s majiteľmi finančných skupín sú „z rovnakého cesta“. „Ak by Ficovi a Pellegrinimu záležalo na osude obyčajných ľudí, nedovolia, aby sa tu niekto tváril ako bezpečná investícia,“ povedal.

V tejto súvislosti avizoval iniciovanie zmeny legislatívy. „Bude sakramentsky na každej jednej reklame vidieť a ľudia budú upozornení, že pozor, v tomto prípade riskujete, že prídete o všetky prostriedky a nie sú tieto prostriedky ničím ručené,“ priblížil s tým, že je potrebné jasne oddeliť bezpečné investície od investícií do súkromných firiem s nulovým ručením. Nazdáva sa, že mohol byť spáchaný aj trestný čin, ak sa klientom podsúvali zavádzajúce informácie.

Premiér vysvetlil, že sám dostal informácie o pochybných aktivitách spoločnosti niekoľko dní pred ich medializáciou. Podľa vlastných slov o tom v krátkom čase informoval aj ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) a hovorili o tom, že do budúcna podobným veciam treba zabrániť.

Smer-SD v pondelok informoval, že podal trestné oznámenie na spoločnosť Arca Investments pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa. Podozrenie podľa strany vyvolávajú zmenky vo výške 600.000 eur, ktoré kúpila rodina premiéra Matoviča.

Premiér už potvrdil, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000 eur. Celkovo teda v hodnote 600.000 eur. Zmenky sú podľa jeho slov z roku 2019 a 2020. Tvrdí, že jeho žena nemá ani jednu vyplatenú a veriteľov neokradla. Dodal, že o financie manželky sa nestará už 14 rokov a že investíciu vykonala v čase, keď už bol premiérom. Deklaroval, že jej žiadne informácie neposunul a že investovala preto, lebo nemala informáciu, že ide o nebezpečnú investíciu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

DNES - 14:09Domáce

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané.

ŠTS: Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

ŠTS: Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

DNES - 13:45Domáce

Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií.

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

DNES - 13:25Domáce

Zranenú 56-ročnú chodkyňu po raňajšej zrážke s autom v Tepličke nad Váhom, okres Žilina, previezli do nemocnice.

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

DNES - 13:12Domáce

Je to jediný koncept, ktorý zabezpečí dôstojné postavenie SR v medzinárodnom spoločenstve a ktorý vie zagarantovať "prežitie" tak malej krajiny, ako je Slovensko.

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

DNES - 12:25Domáce

Upravenú verziu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by malo Ministerstvo kultúry SR zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni.