• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

HOAX: Na fotografii vedľa estónskej prezidentky nestojí jej manžel a ani syn

  • 12:45 21.09.2020
  • Bratislava
HOAX: Na fotografii vedľa estónskej prezidentky nestojí jej manžel a ani syn

Fotografia, na ktorej mal stáť manžel a syn estónskej prezidentky, v skutočnosti zobrazuje niekoho iného.

Slovenským Facebookom sa šírila fotografia, ktorá mala údajne ukazovať estónsku prezidentku Kersti Kaljulaidovú s manželom po jej pravici a synom po ľavej ruke, ktorý má na sebe dámske ružové šaty a topánky na vysokom podpätku. Na fotografii však nie prezidentkin manžel a ani jej syn. Po jej pravej ruke stojí estónsky minister spravodlivosti Raivo Aeg a po jej ľavici umelec, spisovateľ a aktivista za občianske práva Mikk Pärnits, ktorý dostal 18. augusta 2020 cenu za ochranu pred násilím. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Fotografia estónskej prezidentky Kersti Kaljulaidovej s manželom a synom. Synom presne podľa západoeurópskych 'hodnôt',“ písalo sa v popise fotografie, ktorá bola 24. augusta 2020 zdieľaná v skupine Zastavme teroristov z Bruselu!. Fotografiu následne zdieľali stovky užívateľov Facebooku.

Prostredníctvom reverzného vyhľadávania obrázkov pomocou Googlu agentúra AFP zistila, že fotografia sa objavila vo viacerých článkoch estónskych spravodajských portálov. Autorom fotografie je Taavi Sepp, ktorý ju vytvoril 18. augusta 2020 v Estónskom historickom múzeu v Talline počas slávnostného odovzdávania cien za boj proti násiliu.

Z popisu fotografie je zrejmé, že mužom po pravici prezidentky je Raivo Aeg, minister spravodlivosti vo vláde estónskeho premiéra Jurija Ratasa. Muž v šatách, ktorý stojí od prezidentky na ľavo, je Mikk Pärnits - estónsky básnik, spisovateľ, prekladateľ a občiansky aktivista. Ten bol počas slávnostného odovzdávania cien za boj proti násiliu jedným z ôsmich ocenených.

Ďalšie fotografie z ceremoniálu odovzdávania cien uverejnil aj estónsky denník Delfi vo fotogalérii v článku.

Prezidentka Kaljulaidová nastúpila do úradu v roku 2016 a stala sa prvou prezidentkou v estónskej histórii. Na slávnostnej inaugurácii ju vtedy sprevádzal jej manžel Georgi-Rene Maksimowski. Podľa oficiálneho životopisu má štyri deti - dve z prvého manželstva a dve z druhého. Ani jedno z detí sa nenachádza na predmetnej fotografii z nepravdivých facebookových príspevkov.

Po odovzdaní cien Pärnits v ten istý deň uverejnil na svojom profile status, v ktorom vysvetľuje, že šaty mal na sebe ako provokáciu, aby upozornil na problémy potláčania práv žien.

Nemal som na sebe oblek. Oblek je druh mužského brnenia, forma ochrany. Muž v strednom veku v obleku dokáže povedať neuveriteľné veci a ľudia mu uveria, a slastne si pritom povzdychnú. Rozhodol som sa stať zraniteľným, zosmiešňovaným, zábavným. Takto sú totiž často vnímané ženy,“ napísal Pärnits na Facebooku.

Pärnits je aktivistom v boji proti domácemu násiliu, pedofílii a diskriminácii rusky hovoriacich občanov žijúcich v Estónsku. Cena mu udelili za vytvorenie instagramovej kampane „See Pole Okei“ (Nie je to v poriadku). Kampaň spočívala v zverejňovaní nevyžiadaných správ, ktoré prichádzajú do schránok mnohých žien a dievčat.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.