• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Je váš vzťah naozaj zdravý? Odpovedzte si na týchto 10 otázok

  • 7:29 22.09.2020
  • Bratislava
Je váš vzťah naozaj zdravý? Odpovedzte si na týchto 10 otázok

Každý rok by sme nemali preventívne kontrolovať len vlastné zdravie, ale aj zdravie nášho vzťahu. O tom, či je naozaj pevné, rozhodnú vaše odpovede na týchto 10 otázok.

Manželskí poradcovia pristupujú ku klientom jednotlivo a ich vzťah hodnotia na základe povahových čŕt obidvoch partnerov. Môže sa preto zdať, že neexistuje univerzálny recept na zdravý vzťah, no nie je to celkom tak.

Psychológovia vyčlenili 10 otázok, pomocou ktorých sa vo väčšine prípadov dá určiť prosperita vzťahov. Skúste nad nimi pouvažovať:

1. Ako sa v bežný deň cítite vo vzťahu – šťastne, nervózne, depresívne, alebo inak? Ak by ste do konca života mali prežívať tento bežný deň, páčil by sa vám taký vzťah?

Nie každý deň vo vzťahu nám prináša nirvánu – emócie totiž dokážu zamiešať vonkajšie faktory, ako práca, povinnosti alebo rodina. Keď si odmyslíte tieto premenné, je váš bežný deň dobrý?

2. Nebojíte sa prehovoriť?

Z mnohých hľadísk je bezpečnosť vo vzťahu prvoradá, a nehovoríme len o fyzickom bezpečí. Cítite sa bezpečne, keď sa svojmu partnerovi chystáte zveriť s niečím, na čo ste si po dlhej dobe spomenuli a nie ste na to hrdí?

Rovnako by sme sa mali pýtať aj na emócie – nebojíte sa ich pred partnerom prejaviť? A nebojí sa ich on/ona prejaviť pred vami?

3. Dokážete viesť hádku tak, aby vás psychicky alebo fyzicky nezruinovala? Dokážete určiť, kto má posledné slovo, kto má pravdu a kedy konverzácia nikam nevedie?

Občasným hádkam sa nevyhne žiaden príslušník romantického vzťahu. Možno ich dokonca považovať aj za nástroj určenia zdravia vzťahu. Ak pri hádke partneri dokážu regulovať svoje silné emócie a uvedomiť si bod, z ktorého niet východiska, respektíve dospieť ku kompromisu, potom možno označiť vzťah za zdravý.

Ak sú vaše hádky vždy o tom, že treba jedného upokojovať, alebo ak súperíte len o to, kto hádku vyhrá, máte problém.

4. Dokážete sa vrátiť k sporu a vyriešiť problém?

Hádky nie sú len o plamennej diskusii, hneve alebo tichej domácnosti. Rovnako ich pointou nie je ospravedlňujúce objatie a pokračovanie v bežnom živote, akoby sa nič nestalo. Ich cieľ je produktívna konverzácia zo strany oboch partnerov, ktorá by mala viesť k plánu, ako sa vysporiadať s problémom. Dokážete to?

5. Dokážete dosiahnuť kompromis?

Nie je náhodou jeden z vás vždy ten, kto sa na konci hádky podvolí a nechá všetko na toho druhého? Toto nie je kompromis ani riešenie problémov. Zvyčajne to znamená, že človek sa bojí argumentovať alebo má pocit, že nedokáže vyhrať.

Po hádke by sa obaja partneri mali cítiť vypočutí a pochopení. Dokážete toto dosiahnuť?

6. Prežili ste spolu viac pekných ako škaredých chvíľ?

Pri prvej otázke ste premýšľali o svojich emóciách počas bežného dňa, v tejto sa skôr sústredíte na spoločné spomienky. Keď premýšľate o svojom vzťahu, vynára sa vám viac pekných chvíľ alebo tých zlých?

Kľúčom pri odpovedaní na túto otázku je sústrediť sa len na seba a na svoj vzťah. Spomienky totiž vieme racionalizovať napríklad tak, že aj z tej zlej si vytvoríme príjemnú, pretože pri tom boli deti. Neraz podmieňujeme zážitky vetami typu – áno, bolo to pekné, lebo som sa naučil/a mlčať, alebo áno, páčilo sa mi to, lebo môj/moja ex bol/a aj tak horší/horšia. Takéto postoje skrývajú vaše skutočné pocity, čo nie je známkou zdravého vzťahu.

8. Pracujete spoločne ako tím? Kryjete si navzájom chrbát? Staráte sa o šťastie toho druhého?

Ak vzťah stratí rovnováhu a každý začne bojovať sám za seba, ostane v ňom len samota a rezignácia.

9. Veľká otázka len pre vás: Máte pocit, že dokážete byť sami sebou? Cítite lásku a podporu vo všetkom, čo robíte? Máte pocit, že vám vzťah ponúka odmenu, ktorú by ste inde nezískali?

Trojitá kladná odpoveď značí zdravý vzťah.

10. Posledná otázka: Chce sa vám ostať vo vzťahu a brať ho taký, aký je, a so všetkým, čo s ním príde? Ak áno, gratulujeme k zdravému zväzku!

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

DNES - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.