• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Medzi 200 zadržanými v Minsku je aj symbol protestov Nina Bahinská

  • 17:07 19.09.2020
  • Minsk
Medzi 200 zadržanými v Minsku je aj symbol protestov Nina Bahinská

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali v sobotu v Minsku viac ako 200 účastníkov úradmi nepovoleného pochodu žien.

Podľa agentúry AFP bolo zadržaných viac ako 200 osôb. Ako informovala agentúra Interfax, medzi nimi je aj známa aktivistka Nina Bahinská, ktorá sa stala jedným zo symbolov protestov v Bielorusku.

Ide o ženu v seniorskom veku, ktorá v uplynulých týždňoch viackrát vzdorovala polícii: prehradila cestu policajným vozidlám odvážajúcim zadržaným demonštrantov, doťahovala sa s policajtom, ktorý jej chcel zhabať červeno-bielo-červenú vlajku, alebo sa vyhla zadržaniu, keď policajtovi tvrdila, že nie je na demonštrácii, ale „na prechádzke“ - držala pritom vlajku vo farbách typických pre opozíciu.

Ako informovali bieloruské proopozičné médiá, Bahinská sa do protestov v Bielorusku zapája od roku 1988. V súvislosti so svojou angažovanosťou bola mnohokrát zadržaná a pokutovaná.

Bahinská sa v jednom z nedávnych rozhovorov vyjadrila, že svoje zadržania už prestala rátať a s vyčísľovaním, koľko zaplatila štátu na pokutách, prestala, keď táto suma presiahla v prepočte 16.000 dolárov.

V súvislosti so svojou činnosťou a perzekúciami Bahinská odmieta pomoc rodiny, priateľov alebo ľudskoprávnych organizácií. Hovorí, že je to jej „obeta a kríž, ktoré musí niesť sama“.

Ako informoval spravodajský portál TUT.by, polícia pristúpila k zatýkaniu účastníkov ženského pochodu, keď sa ich kolóna dostala do centra Minska, k jednému z obchodných centier.

Ženy sa pred kordónmi policajtov pochytali popod pazuchy, čím vytvorili reťaz, a snažili sa zabrániť zatýkaniu.

Počas policajnej akcie dochádzalo aj k tomu, že účastníčky protestného pochodu alebo ich sympatizantov zadržali nemaskovaní muži v civile, ktorí na žiadosti, aby sa legitimovali odpovedali: „Aj tak viete, že som policajt“.

Niektoré zo zadržaných žien museli k policajným skriňovým vozidlám dovliecť násilím, iné sa policajtom dali odviesť pokojne, mnohé aj s úsmevom alebo takmer tanečným krokom.

TUT.by vo svojej online reportáži uviedol, že kapacita pristavených policajných áut nestačila pre taký veľký počet zadržaných. Tie, pre ktoré nebolo v autách miesto, prepúšťali na slobodu, dodal TUT.by.

K viacerým ženám, ktoré boli zadržané, museli privolať lekársku záchranku, dodala agentúra AFP.

Na pochode žien v Minsku bola v sobotu popoludní zadržaná aj najmenej jedna novinárka. Ako dodal Interfax, príslušníci zásahovej polície pred zhromaždením vyzvali novinárov, aby sa držali najmenej 50 metrov od demonštrantov.

Podľa pôvodného scenára malo v sobotu v Minsku ísť o „blýskavý pochod“, keď jeho účastníčky mali prísť v oblečení vo výrazných farbách alebo s blýskavými doplnkami.

Väčšina žien však tak či tak prišla v bielo-červeno-bielej farebnej kombinácii, ktorá sa stala symbolom opozície. Účastníčkam pochodu, ktoré veľmi disciplinovane smerovali do centra Minska, vyjadrovali podporu trúbením klaksónov aj vodiči okoloidúcich áut.

Pochodujúce ženy, mnohé s deťmi či sympatizujúcimi mužmi, sa skandovaním hesiel dožadovali prepustenia politických väzňov v Bielorusku a ľudí zadržaných počas pochodov a demonštrácií, pričom súčasne vláde prezidenta Alexandra Lukašenka odkazovali: „Nazabudneme, neodpustíme!“

Okrem takýchto hromadných podujatí sa v piatok i v sobotu v rôznych častiach Minska schádzali obyvatelia vnútroblokov medzi bytovými domami na neformálnych piknikoch a tradičnom pití čaju. Niektoré z týchto susedských posedení sa farebne niesli v proopozičnej bielo-červeno-bielej kombinácii.

Ďalšie masové demonštrácie plánuje bieloruská opozícia na nedeľu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

VČERA - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

VČERA - 22:12Zahraničné

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať.

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

VČERA - 22:09Zahraničné

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

VČERA - 22:09Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

VČERA - 22:07Zahraničné

Za 30 miliónov eur vydržali v stredu vo Viedni portrét mladej ženy od Gustava Klimta s názvom Portrét slečny Lieserovej.