• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

  • 20:45 19.09.2020
  • Chemnitz
Prečo by ste nemali nosiť tenisky so zahnutou špičkou

Nosenie topánok so zdvihnutou špičkou sa môže pretaviť do dlhodobých problémov. Riziko netreba podceniť, varujú podológovia.

Nosenie topánok so zahnutou špičkou môže na zdraví zanechať dlhodobý dopad. Zdvihnuté špice vidno predovšetkým na atletickej obuvi, ktorá je navrhnutá tak, aby pri pohybe pomáhala prednej časti chodidla postupne doľahnúť na povrch.

Na nebezpečenstvo dlhodobého nosenia takýchto topánok upozornili vedci zo Spojených štátov a z Nemecka, ktorí sa pozreli na pôsobenie atletickej obuvi na chodidlo prostredníctvom infračervených kamier a 3D snímania pohybu.

Základným zistením je to, že čím je špica topánky vyššie, tým menej sily chodidlo potrebuje na to, aby sa zdvihlo pri chôdzi alebo behu. Tým ale z dlhodobého hľadiska dochádza k oslabeniu svalov v časti chodidla a presunu zaťaženia na takzvanú plantárnu fasciu, čo je šľacha na spodku chodidla spájajúca členok s prstami.

Výsledkom tohto pôsobenia je plantárna fascitída – ochorenie, ktoré spôsobuje intenzívnu bolesť členka aj pri miernom pohybe.

Jedna z najväčších hrozieb pre chodidlá

„Je samozrejmé, že ak svaly na chodidle nemusia pracovať, nemusia mať ani takú výdrž, ak vezmeme do úvahy tisíce prípadov, keď sa počas dňa odrážame od zeme prstami,“ hovorí paleoantropológ Daniel Lieberman z Harvardu, ktorý označil plantárnu fascitídu za jeden z najpálčivejších problémov ľudských chodidiel v súčasnosti.

„Myslíme si, že ľudia sa spoliehajú na to, že všetku prácu svalov za ne vykoná plantárna fascia,“ pokračuje Lieberman. „Plantárna fascia nie je vyvinutá na to, aby odpracovala všetko, čo majú robiť svaly, a preto vzniká zápal,“ dodáva vedec.

Napriek tomu, že tenisky so zdvihnutou špičkou sa podieľajú na vzniku tejto nepríjemnosti, bežci si ich pochvaľujú. „Máme radi komfort – preto tiež sedíme na stoličkách a vozíme sa výťahmi,“ dodáva Lieberman.

V evolúcii ide o novinku

Vplyv obuvi so zdvihnutou špicou sa skúmal u 13 dobrovoľníkov, ktorí najprv bosí kráčali po bežeckom páse. Pás bol vybavený špeciálnymi diskami na meranie sily a infračerveným kamerovým systémom, takže bolo možné zmerať silu vloženú do každého kroku.

Účastníci tento proces zopakovali ešte štyrikrát v obuvi s rôznym uhlom vyvýšenia špice. Vedci mali k dispozícii aj 3D dáta z pohybu každého z nich. Čím vyššie boli položené prsty v porovnaní so zvyškom chodidla, tým menej práce odvádzali svaly obopínajúce kĺby.

Vedci v štúdii pripúšťajú, že zdvihnutú špičku topánok nekladú do priamej súvislosti so vznikom plantárnej fascitídy, a že na vyvodenie konečných záverov je potrebný ďalší výskum. Avizované štúdie sa okrem iného plánujú pozrieť aj na to, ako zdvihnutá špica ovplyvňuje chodidlo aj v závislosti od ďalších faktorov, ako je pevnosť podrážky a výstuž.

„Z evolučného hľadiska je nosenie obuvi s klenbou, výstužou a inými podpornými mechanizmami novodobý fenomén,“ uvádza jeden z autorov výskumu Freddy Sichting z Chemnitzkej univerzity technológie v Nemecku. „Niekoľko výskumov tvrdí, že dôsledkom týchto moderných výdobytkov môže byť aj oslabenie svalov.“

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.