• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Slovenské ženy podľa ŠÚ SR zarábajú o pätinu menej ako muži

  • 10:31 18.09.2020
  • Bratislava
Slovenské ženy podľa ŠÚ SR zarábajú o pätinu menej ako muži

Rozdiel medzi mzdami žien a mužov na Slovensku sa vlani nepatrne znížil, priemerná mzda žien na Slovensku však stále dosahovala len necelých 80 % zo mzdy mužov.

Muži zarábali podľa najnovších údajov mesačne v hrubom 1399 eur, ženy o 283 eur menej, a to 1116 eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Ten ich zverejnil v súvislosti s piatkovým Medzinárodným dňom rovnosti v odmeňovaní.

Najnovšie dáta tak potvrdili pretrvávajúce rodové nerovnosti v odmeňovaní za prácu na Slovensku. Odstup celkových miezd žien a mužov na Slovensku v dlhodobom sledovaní sa však zmenšuje, rozdiel klesol z hodnoty 25,3 % v roku 2008 na vlaňajších 20,2 %.

Najväčšie rozdiely v platoch medzi oboma pohlaviami boli v Trenčianskom kraji, v Žilinskom kraji a v Bratislavskom kraji, v ktorých ženské zárobky zaostávali za mužskými o viac ako 23 %. Výraznejšie rozdiely boli tiež vo vekových skupinách nad 35 rokov. Ženy mali nižšie zárobky až o štvrtinu. Naopak, mladší zamestnanci mali platy žien a mužov vyrovnanejšie, vo vekovej kategórii 25 až 30 rokov boli ženské mzdy nižšie len o 12 %.

Taktiež platí, že u žien tvorí základná mzda väčší podiel z celkového zárobku. Zásadnejší rozdiel sa prejavil najmä vo vyplácaných prémiách a odmenách, ženy ich mali o 45 % nižšie ako muži. „Medzi faktory, ktoré vplývajú na pomalší rast miezd žien oproti mzdám mužov, patria najmä vzdelanie a zastúpenie mužov a žien v jednotlivých nízko- alebo vysokopríjmových ekonomických činnostiach a zamestnaniach,“ zdôraznil riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania (ŠÚ) SR Ivan Chrappa.

Mzdové rozdiely tiež ovplyvňujú aj zakorenené predsudky o vhodnosti mužov a žien vykonávať určité práce, postup v zamestnaní a participácia na vedúcich funkciách, materské a rodičovské povinnosti. Nezanedbateľný vplyv má aj celkové množstvo odpracovaných hodín a nadčasov, najmä v súvislosti so starostlivosťou o závislé osoby v domácnosti.

Miera odchýlky pri odmeňovaní mužov a žien sa značne líši aj pri jednotlivých povolaniach. Najväčší rozdiel bol vlani medzi obchodnými zástupcami (špecialistami) v oblasti predaja informačných a komunikačných technológií. Mužskí zástupcovia v tejto profesii zarábali mesačne viac ako 3700 eur v hrubom, čo bolo o 1794 eur viac ako ich ženské kolegyne. Ženy teda zarobili v tomto povolaní o 48 % menej ako muži. Výrazný rozdiel bol aj medzi manažérmi vo finančníctve a poisťovníctve. Muži na riadiacich postoch v tejto oblasti zarobili o 1365 eur viac ako ženy. Manažéri v doprave, logistike a poštových službách zarobili o 1107 eur viac ako manažérky.

Naopak, oblastí, v ktorých ženy dosiahli vyššie platy ako muži, bolo podstatne menej. Ide o profesie zväčša s nižšou priemernou hrubou mzdou aj nižšími rozdielmi v prospech žien. Ženy zarobili viac ako muži napríklad v oblasti udeľovania licencií a iných oprávnení, a to o 304 eur, na pozíciách odborných administratívnych asistentov v zdravotníckych zariadeniach o 295 eur, ako aj v profesii recepčné (okrem hotelových) o 183 eur. Vyššie platy ako ich mužskí kolegovia mali aj učiteľky v základných školách o 173 eur.

Na riadiacich postoch boli ženy odmeňované viac ako muži len v stavebníctve a v oblasti sociálnej starostlivosti a ich náskok pred mzdami mužov bol menej ako 100 eur. Spomedzi najvyšších riadiacich postov to boli jediné dve odvetvia z 24 sledovaných, v ktorých ženy dosiahli vyššie platy ako muži.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.