• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Slovenský textár a básnik Kamil Peteraj má 75 rokov

  • 7:39 18.09.2020
  • Bratislava
Slovenský textár a básnik Kamil Peteraj má 75 rokov

Známy slovenský básnik a textár Kamil Peteraj sa v piatok 18. septembra 2020 dožíva 75 rokov.

Piesne s jeho textami spievali a spievajú napríklad Miroslav Žbirka, Marika Gombitová, Pavol Hammel, skupina Modus a ďalší poprední slovenskí interpreti. Skladby ako Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, Medulienka, Úsmev či V slepých uličkách patria do zlatého fondu slovenskej populárnej hudby.

Kamil Peteraj sa narodil 18. septembra 1945 v Bratislave. Ukončil v roku 1964 štúdium na bratislavskom konzervatóriu a pokračoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Študoval odbor dramaturgia na Divadelnej fakulte, štúdium ukončil v roku 1970. Po absolvovaní VŠMU pracoval do roku 1980 ako dramaturg spevohry Divadla Nová scéna. Od roku 1980 je v slobodnom povolaní.

Prvú báseň uverejnil v časopise Slovenské pohľady v roku 1964. Rok nato vydal prvú básnickú zbierku Sad zimných vtákov, v roku 1966 zbierku Čas violy, v roku 1968 to bola kniha Kráľovná noci. Dnes má na svojom konte viac ako dve desiatky zbierok poézie, ktoré mu priniesli niekoľko literárnych ocenení a boli preložené do viacerých jazykov. K posledným vydaným dielam patria publikácie Milujte sa s láskou (2014), S tebou a bez teba (2015), Texty v obrazoch / Obrazy v textoch (2017) a zbierka básní, textov, sentencií a bonmotov Stále ťa mať z roku 2019.

Texty piesní začal Peteraj písať na podnet Mariána Vargu, ktorý bol v tom čase členom skupiny Prúdy. Prvé dva texty napísal už v roku 1968 na prvý album skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky. Boli to skladby Jesenné litánie a Dám ti lampu.

Spolu s Jánom Štrasserom napísali texty pre prvý pôvodný slovenský rockový muzikál Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru v októbri 1977. Rok nato napísal Peteraj texty do známeho filmového muzikálu Smoliari.

Od prvého albumu skupiny Prúdy napísal texty pre viacerých interpretov slovenskej populárnej hudby. Patria k nim Pavol Hammel a Prúdy (Medulienka, Podnájom, Keď pavúk svoje piesne dotká, Ľalia poľná, Koče plné ruží, Hermína), skupina Modus (Úsmev, Dievčatá, Roberta, Ty, ja a môj brat, Kapely starnú, Najkrajšie dievčatá), Miro Žbirka (Ako obrázok, Balada o poľných vtákoch, Biely kvet, Denisa, Múr našich lások, Motýľ admirál), Robo Grigorov (Bosý a sám, Modlitba lásky, Ona je Madona, Po víne, Pocta Majakovskému), Laco Lučenič (Hádanky tiel, Z tých dní, Bodliak na plavkách) či Katarína Hasprová, ktorá s piesňou Jedno zbohom vyhrala v roku 1997 zlatú Bratislavskú lýru.

Peteraj je autorom hitových duet Mira Žbirku a Mariky Gombitovej V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v nás a Tajnosľubná. Z jeho pera je aj text úspešného duetu Co bolí to přebolí Mira Žbirku a Marthy. Osobitnou stránkou Peterajovej tvorby je spolupráca s Marikou Gombitovou. Pre ňu napísal texty všetkých pesničiek, ktoré vydala na deviatich albumoch v rokoch 1979 až 1994.

Kamil Peteraj je považovaný spolu s Borisom Filanom za zakladateľa modernej slovenskej textovej tvorby. Patrí medzi najznámejšie osobnosti slovenskej populárnej piesne. Na svojom konte má celkom osemnásť Cien SOZA ako najhranejší autor, prvú získal v roku 1996.

Je autorom textu piesne Horehronie, s ktorou vyhrala speváčka Kristína 27. februára 2010 národné kolo súťaže Eurosong 2010 a reprezentovala Slovensko v prvom medzinárodnom semifinále 25. mája v Osle. Pre Kristínu napísal texty piesní na albumy V sieti ťa mám (2010), Na slnečnej strane sveta (2012), Tie Naj (2014) a Mať srdce (2017).

Textom k piesni Láska je keď nevieš klamať prispel Kamil Peteraj na najnovší album skupiny Elán Najvyšší čas, textom k duetu s Katkou Knechtovou Skúška snov na Žbirkov Double album. Najnovšími dielami z posledných týždňov sú Peterajove texty k piesni Pavla Hammela Srdce bez anjela či k skladbe Slovensko, leto a tma skupiny Instinct.

V decembri 2016 mal premiéru muzikál Šľahačková princezná. Predstavenie vzniklo na motívy rovnomenného úspešného albumu Pavla Hammela a Kamila Peteraja z roku 1973. Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo 17. mája 2019 po 42 rokoch od prvého uvedenia obnovenú premiéru pôvodného slovenského muzikálu Cyrano z predmestia.

Kamil Peteraj, jedna z najväčších osobností slovenskej hudobnej a kultúrnej scény, získal za svoju tvorbu celý rad ocenení, medzi nimi sa vyníma Krištáľové krídlo v kategórii hudba v roku 2003, či päť zlatých, päť strieborných a tri bronzové Bratislavské lýry za textovú tvorbu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.