• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Personál popradskej nemocnice spísal petíciu proti riaditeľovi

  • 19:58 17.09.2020
  • Poprad
Personál popradskej nemocnice spísal petíciu proti riaditeľovi

Podľa rezortu zdravotníctva riaditeľ má v súčasnosti dôveru ministra Mareka Krajčího (OĽANO).

Personál Nemocnice Poprad spísal petíciu proti novému riaditeľovi Antonovi Hanušínovi, ktorú zatiaľ podpísalo vyše 500 zamestnancov. Vedenie nemocnice požiadalo svojho zriaďovateľa, ktorým je Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, o prešetrenie situácie prostredníctvom dozornej rady, priblížila jej hovorkyňa Sylvia Galajda.

Nespokojnosť personálu začala po odchode štyroch primárov. Zamestnanci na situáciu upozornili aj primátora mesta Poprad Antona Danka. „Na dnešnom stretnutí som sa dozvedel, že zhruba 15 lekárov dalo výpoveď, čo je skutočne vážny stav. Zamestnanci nemajú žiadne informácie. Vízie nového riaditeľa sa dozvedajú len cez tretie osoby,“ uviedol primátor. Danko zároveň vyzval ministra Krajčího, aby zastavil úpadok nemocnice.

Vo svojej petícii zamestnanci popradskej nemocnice žiadajú odchod generálneho riaditeľa a členky predstavenstva. Zároveň žiadajú aj jeho odchod z postu predsedu asociácie nemocníc, aby nemal možnosť zasahovať do práce krízovej komisie. Pokiaľ nebudú naplnené požiadavky zamestnancov, všetci sú pripravení podať hromadné výpovede.

Hovorkyňa nemocnice deklarovala, že cieľom nemocnice je naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť bez obmedzenia, neustále zvyšovať jej kvalitu, rozširovať ponúkané služby v prospech pacienta. Chce tiež zlepšovať pracovné podmienky personálu.

Vedenie nemocnice ministerstvo zdravotníctva zároveň informovalo, že uvedené obvinenia považuje za vážny zásah do súkromia a integrity, keďže sa nezakladajú na pravde, zváži a realizuje prístupné právne kroky. „Ministerstvo zdravotníctva a podľa našich informácií ani vedenie popradskej nemocnice neeviduje od zamestnancov nemocnice takúto petíciu. Podľa nemocnice doteraz na zasadnutiach jej predstavenstva neboli tlmočené žiadne sťažnosti. Nesťažovali sa ani miestne odbory. Minister zdravotníctva však požiadal dozornú radu nemocnice, aby zaujala k situácii v nemocnici stanovisko a bezodkladne ho o situácii oboznámila,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Krajčí zároveň vymenoval za člena Dozornej rady Nemocnice Poprad predsedu Lekárskeho odborového združenia danej nemocnice Michala Matiščáka.

Rezort zdravotníctva priblížil, že od nástupu nového vedenia z nemocnice výpoveďou odišlo 18 zdravotníckych pracovníkov. Medzi nimi sú napríklad výpovede zamestnancov z dôvodu sťahovania do iného mesta, návraty po materskej dovolenke do iných zariadení s jednozmennou prevádzkou, manažérske zlyhanie vedúceho pracovníka, z dôvodu neprijatia organizačnej zmeny a iné. Každoročne nemocnica zaznamenáva prirodzený pohyb zamestnancov približne v počte 150 ľudí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR

DNES - 21:10Domáce

Utorkové odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR kritizujú opozičné hnutia PS a KDH aj strana SaS.

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

Hasiči zasahujú pri požiari rodinného domu, vzbĺkli aj autá a garáž

DNES - 21:04Domáce

Na mieste zasahuje 11 príslušníkov hasičského zboru s piatimi kusmi techniky.

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

Trojročné dieťa sa zaseklo vo dverách vlaku, stroj sa napriek tomu pohol

DNES - 20:24Domáce

3-ročný chlapec zostal zakliesnený vo dverách vlaku po tom, ako sa snažil vystúpiť. Vlak sa napriek tomu pohol a opustil stanicu.

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

Na Slovensko sa vráti mrazivé počasie, teploty prekvapia už túto noc

DNES - 20:01Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred mrazivým počasím, možno ho očakávať už túto noc.

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí, prekážajú im zásahy do kultúry

DNES - 19:59Domáce

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.