• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako sa dostať bez problémov z Česka na Slovensko: ÚVZ zverejnil výnimky z karantény

  • 13:15 17.09.2020
  • Bratislava
Ako sa dostať bez problémov z Česka na Slovensko: ÚVZ zverejnil výnimky z karantény

Pri príchode z ČR existuje viacero výnimiek z povinnej izolácie.

Na hraniciach s Českou republikou bude od piatka 18. septembra od 9.00 h platiť režim červených krajín EÚ, existuje však viacero výnimiek z izolácie a predloženia negatívneho RT-PCR testu. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Výnimky platia pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré v Českej republike pracujú v oblasti zdravotníctva a opatrovateľstva, sú vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci alebo sezónni pracovníci v poľnohospodárstve alebo potravinárstve. Taktiež ide o osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré sa v Českej republike uchádzajú o navštevovanie alebo štúdium na materskej, základnej, strednej alebo vysokej škole alebo ich navštevujú. Pri vstupe na územie SR sa musia preukázať príslušným potvrdením (napríklad potvrdenie o štúdiu, pozvánka na prijímacie/záverečné skúšky, zápis do školy). Výnimka sa podľa Račkovej vzťahuje aj na jednu sprevádzajúcu osobu, ktorá musí predložiť čestné vyhlásenie. Výnimka platí aj pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v Českej republike, ktorí smerujú na Slovensko z toho istého dôvodu.

To isté platí aj pre žiakov a študentov základnej, strednej alebo vysokej školy (denné štúdium) mladších ako 26 rokov s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa zúčastňujú na tréningoch ako riadni členovia športového klubu v Českej republike,“ priblížila Račková. Pri vstupe na územie SR sa musia preukázať napríklad potvrdením o členstve v klube, výnimka sa vzťahuje aj na jednu sprevádzajúcu osobu, ktorá musí predložiť čestné vyhlásenie. Výnimka platí aj pre osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré obhospodarujú pozemky na území Českej republiky do vzdialenosti desiatich kilometrov od štátnej hranice SR a naopak. Tieto osoby musia byť schopné sa preukázať hodnoverným dokladom. Ďalšou výnimkou sú aj osoby, ktoré účinkujú alebo sa inak podieľajú na cezhraničnej audiovizuálnej, televíznej, divadelnej alebo inej umeleckej produkcii, ktoré v rámci toho vstupujú na územie SR z Českej republiky alebo sa na územie SR vracajú z ČR. Rovnako musia predložiť nejaké potvrdenie.

Výnimkami z povinnej izolácie sú tiež pendleri a Slováci žijúci do 30 kilometrov od hraníc, pracovníci v dopravných službách, zamestnanci pohrebných služieb, ľudia prichádzajúci na Slovensko za liečbou, zamestnanci pracujúci v energetike a priemysle či rodič, ktorý má striedavú starostlivosť o dieťa. „Na základe súhlasu Ministerstva vnútra SR majú výnimku aj osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska na základe žiadosti súdu alebo orgánov činných v trestnom konaní,“ uviedli hygienici.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.