• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Fico: Smer-SD bude tvrdo bojovať za "výdobytky sociálneho štátu"

  • 12:59 17.09.2020
  • Bratislava
Fico: Smer-SD bude tvrdo bojovať za "výdobytky sociálneho štátu"

Opozičná strana Smer-SD bude tvrdo bojovať za "výdobytky sociálneho štátu". Vo štvrtok na brífingu pred Národnou radou (NR) SR to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Fico kritizoval vládne návrhy na úpravu minimálnej mzdy a 13. dôchodkov. Ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) označil ako politického podvodníka a odídencov zo strany vyzval, aby podpísali návrh na jeho odvolanie.

Fico skonštatoval, že v súčasnosti je platný zákon, podľa ktorého má byť minimálna mzda 60 % z priemerného zárobku v národnom hospodárstve. Rovnako platí zákon o 13. dôchodku, podľa ktorého na konci roka má byť každému dôchodcovi vo svojej kategórii vyplatený priemerný dôchodok. Poukázal na to v súvislosti s tým, že vo štvrtok plénum posunulo do druhého čítania novelu zákona o minimálnej mzde, a tiež návrh zákona, ktorý upravuje 13. dôchodok.

To, čo navrhuje vládna koalícia, je výrazné oslabenie sociálneho štátu,“ zdôraznil Fico. Ide podľa jeho slov o zrušenie automatu na zvyšovanie minimálnej mzdy, pričom je to zníženie minimálnej mzdy v porovnaní s tým, čo v súčasnosti platí v zákone. V prípade 13. dôchodkov podľa Fica vládny návrh oberá napríklad starobného dôchodcu o sumu od 160 do 410 eur. „Dohromady je to 290 miliónov eur, ktoré vládna koalícia berie dôchodcom na dôchodkoch, ktoré mali byť vyplatené ako 13. dôchodky,“ vyčíslil.

Kritizoval tiež, že hnutie Sme rodina najprv hlasovalo za tieto opatrenia a neskôr vo vláde tieto veci rušia. Preto považuje Krajniaka za politického podvodníka a Sme rodina za podvodnícku stranu. Priblížil, že Smer-SD bude podávať návrhy, aby zostala v platnosti existujúca právna úprava. „Majú peňazí toľko, koľko potrebujú, pretože si navýšili deficit o viac ako 8, možno 9 miliárd eur. Z toho dôvodu nie je žiadny problém vyplatiť ani 13. dôchodky vo výške, ktorá momentálne platí, a nie je žiadny dôvod ani znižovať minimálnu mzdu v porovnaní v platným právnym stavom,“ dodal.

Skonštatoval, že 26 poslancov Smeru-SD návrh na odvolanie Krajniaka podpísalo. Vyzval preto opozičných poslancov, najmä odídencov zo Smeru-SD, aby prestali taktizovať a návrh tiež podpísali. „Nevidíme žiadny dôvod na odklad podávania návrhu na odvolávanie ministra až po októbrovej schôdzi. Myslím si, že po tom, čo dnes predviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny je namieste, aby ešte dnes bol podaný návrh na odvolanie ministra Krajniaka,“ podotkol Fico.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.