• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Tieto povahové vlastnosti zvyšujú riziko úmrtia pri infarkte

  • 19:38 19.09.2020
  • Knoxville
Tieto povahové vlastnosti zvyšujú riziko úmrtia pri infarkte

U ľudí s týmito povahovými vlastnosťami existuje štatisticky vyššie riziko úmrtia pri opakovanej zástave srdca.

Sarkazmus sa vždy nevníma ako negatívna povahová črta, no rozhodne vám nepridáva na zdraví. Ako totiž dokázala štúdia z Univerzity v Tennessee, spolu s pesimizmom a cynizmom sa aj on podieľa na zhoršení vyhliadok pri zotavovaní z opakovaného infarktu.

Z analýzy 2300 pacientov, ktorí prekonali infarkt, vyplýva, že tí, ktorí navonok pôsobia negatívne, sú častejšie obeťou druhého infarktu v prípade, že nastane do dvoch rokov od prvého. Do kategórie „negatívnych emócií“ v tomto prípade môžeme zaradiť sarkazmus, cynizmus, hnevlivosť, netrpezlivosť a podráždenosť.

Podľa výskumníkov negatívne emócie kladú na srdce nepretržitý tlak. Okrem toho predpokladajú, že ľudia, ktorí sa k ostatným správajú nepriateľsky, sa o seba málokedy dôsledne starajú. Takisto ide častejšie o fajčiarov, konzumentov alkoholu a vo všeobecnosti ľudí s nezdravým spôsobom života.

Nepriateľskosť pacientov sa merala pomocou testu osobnosti. Po jeho vykonaní vedci sledovali účastníkov po dobu 2 rokov. Po 24 mesiacoch sa porovnali osobnostné typy zosnulých, z čoho vyplynulo, že pri nepriateľskom správaní existuje vysoká pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku opakovaného infarktu.

Ako sa uvádza v publikácii European Journal of Cardiovascular Nursing, osobnosť človeka dokáže ovplyvniť zdravie jeho srdca a ciev prostredníctvom psychologických a behaviorálnych mechanizmov.

„U nepriateľských jedincov častejšie dochádza k zrážaniu krvi a majú zvýšenú hladinu adrenalínu, abnormálne hladiny cholesterolu a triglyceridov a zvýšenú reaktivitu srdca. Tieto známe zápalové faktory môžu vyvolať zástavu srdca a zhoršiť jej prognózu.“

Predošlé výskumy, ktoré sa zamerali na ľudskú povahu a jej vplyv na zdravie srdca, potvrdzujú aj opačnú súvislosť – optimizmus sa niekoľkokrát preukázal ako nástroj na upevnenie zdravia srdca a ciev. Dobrá nálada totiž znižuje množstvo stresových hormónov, pulz a krvný tlak.

Pozitívne naladení ľudia okrem toho štatisticky častejšie cvičia a pijú menej alkoholu. Rovnako sa neoddávajú iným návykovým látkam a zdravšie sa stravujú.

Podľa autorky štúdie z Tennessee Tracey Vitoriovej súbor negatívnych vlastností nemožno označiť za chvíľkovú zlú náladu. „Nejde len o momentálny stav, ale o spôsob, akým človek vo všeobecnosti komunikuje s inými ľuďmi,“ hovorí.

Vitoriová dodáva, že k zlepšeniu zdravia srdca a ciev pomáha zmena životného štýlu, ale aj postoja k životu a okoliu.

Zdroj: Info.sk, DP, escardio.org, dailymail.co.uk, harvard.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.