• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska bije na poplach, situácia je kritická

  • 15:10 16.09.2020
  • Bratislava
Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska bije na poplach, situácia je kritická

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina) hľadá pre sektor hotelov a reštaurácií formu pomoci, ktorá by mu pomohla v ťažkej ekonomickej situácii.

Ekonomická situácia vo všetkých službách aj v hoteliérstve a gastronómii je pre obmedzenia zavedené v súvislosti s novým koronavírusom kritická. Uviedol to v stredu v Bratislave generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák počas zhromaždenia podnikateľov v hoteliérstve a v cestovnom ruchu pred Úradom vlády SR.

Od marca pociťujeme zásadný pokles tržieb, v období marec, apríl, máj môžme hovoriť o takmer 100-percentnom prepade tržieb, teda takmer o nulových tržbách. V gastrosektore boli možno nejaké výnimky, ale všetci zažívame ťažké obdobie,“ spresnil Harbuľák.

Pripomenul, že podnikatelia počuli vládne sľuby, že cestovnému ruchu leto pomôže. „My už dnes vieme, že leto nám veľmi nepomohlo, aj počas leta tri štvrtiny podnikov cestovného ruchu zažili obrovský prepad tržieb a len máloktorý podnik mohol povedať, že má podobné výsledky ako minulý rok. Tri mesiace pred tým sme boli bez tržieb. V službách nevieme však vyrábať na sklad. Náklady nám však zostali,“ informoval.

Podnikatelia v hoteliérstve a gastronómii podľa neho žiadajú preto vládu o konkrétnu pomoc a opatrenia a nechcú počuť reči politikov o potrebe dát a štatistík o situácii v ich sektore. „My ten čas nemáme, sme na pokraji ekonomického krachu a na pokraji ekonomických síl. Ideme na 'kyslíkový dlh'. My potrebujeme jednoducho počuť riešenia,“ zdôraznil Harbuľák s tým, že by štát mal znížiť sadzbu DPH a podporiť spotrebu služieb cestovného ruchu prefinancovaním rekreačných poukazov zamestnancov.

Chceme tiež, aby sa štát vyrovnal s nami za obdobie, keď sme boli povinne zatvorení. My sme mohli čerpať len tú prvú pomoc, ktorú mohli čerpať aj iné odvetvia, ktoré koronakríza tak negatívne nezasiahla - najvyšší prepad tržieb, najvyšší pokles zamestnanosti či najvyšší pokles priemerných miezd. Žiadame vládu preto o vytvorenie špecifického refundačného rámca,“ oznámil.

Podnikatelia v hoteliérstve a gastronómii podľa jeho slov už dnes vedia povedať, že mesiace september, október a november, ale aj ďalšie mesiace budú ťažkými mesiacmi pre hotely, reštaurácie, ale aj pre ďalšie služby v cestovnom ruchu. „Pokles aj v nasledujúcich mesiacoch tak bude opäť zásadný,“ doplnil.

Doležal počas rokovania vlády SR priznal, že sa pred stredajším zhromaždením podnikateľov v hoteliérstve a gastronómii stretol s predstaviteľmi AHRS. „Ešte pred rokovaním vlády som o probléme informoval pána premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Prešli sme si všetky alternatívy, ktorými chceme pomôcť cestovnému ruchu. Som presvedčený, že už na najbližšej koaličnej rade, prípadne neskôr sa nám podarí nájsť konkrétny spôsob, ako cestovnému ruchu pomôcť,“ povedal v reakcii na AHRS Doležal.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.