• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Lekárov prekvapili nálezy v mozgoch pacientov, ktorí zomreli na COVID-19

  • 20:10 15.09.2020
  • Svet
Lekárov prekvapili nálezy v mozgoch pacientov, ktorí zomreli na COVID-19

Nový koronavírus dokáže infikovať aj mozgové bunky a dokáže ich ovládnuť vo svoj prospech.

Vedci z Yale University našli dôkazy o tom, že vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, môže priamo infikovať mozgové bunky nazývané neuróny. Nové zistenia publikovali 8. septembra na vedeckom portáli bioRxiv.

Vedci sa predtým obávali, že vírus môže byť príčinou rôznych foriem poškodenia mozgu, vrátane zápalu mozgu a encefalopatie, ktorá zahŕňa príznaky ako zmätenosť a delírium.

Doteraz však bolo len málo dôkazov o tom, že by vírus mohol byť priamo zodpovedný za tieto stavy, ale teraz vedci tvrdia, že objavili dôkazy o súvislosti medzi koronavírusom a poškodením mozgu.

Koronavírus rastie v neurónoch a replikuje sa

Akiko Iwasaki, imunológ z Yale University, pre Live Science uviedol: „Aktívne sa zameriavame na viac tkanív pacientov, aby sme zistili, ako často sa takéto infekcie mozgu vyskytujú ... a aké príznaky korelujú s infekciou rôznych oblastí mozgu.“

Vedci v USA pitvali mozgy pacientov, ktorí zomreli na COVID-19 a zároveň porovnávali dôkazy zhromaždené z tkaniva získaného z testov na myšiach.

Pri pohľade na infikované mozgové bunky pod mikroskopom boli vedci svedkami toho, ako častice koronavírusu rastú v neurónoch a využívajú to na svoju replikáciu.

Vedci potom zistili, že tieto infikované bunky spôsobujú „metabolické zmeny“ v ďalších neurónoch v okolí, ktoré neboli infikované. Veľká časť z nich však následne odumrela, čo naznačuje, že infikované bunky môžu susedným kradnúť kyslík, aby mohli produkovať nový vírus.

Vírus môže napadnúť mozog cez nos

Je pozoruhodné, že infikované mozgové tkanivo nebolo zaplavené imunitnými bunkami. Autori štúdie poznamenali, že keď vírus Zika alebo vírus besnoty napadne mozog, zvyčajne nasleduje veľké množstvo imunitných buniek. Je teda možné, že keď sa SARS-CoV-2 podarí infiltrovať do mozgu, môže nejako uniknúť typickej obrane tela pred takýmito inváziami.

Zatiaľ nie je známe, ako môže táto neobvyklá imunitná odpoveď ovplyvniť priebeh infekcie, ale môže spôsobiť, že vírus sa z mozgu ťažko odstráni. A hoci sa na mieste infekcie nahromadí len málo imunitných buniek, umierajúce neuróny v okolí môžu spustiť reťazovú reakciu v nervovom systéme, ktorá vedie k škodlivému zápalu, uviedli autori.

Vedci ešte musia presne určiť, ako sa vírus dostane do mozgu a či proti nemu existuje účinná ochrana. Keď sa vedci dozvedeli, že COVID-19 môže narušiť čuch a chuť, domnievali sa, že vírus môže priamo infikovať mozog cez nervy v nose.

Iwasaki potvrdil, že vírus môže napadnúť mozog cez nos, alebo krvou cez narušené oblasti hematoencefalickej bariéry - tkaniva, ktoré bežne oddeľuje mozgové tkanivo od krvi a prepúšťa iba určité látky. Autori poznamenali, že zistenie, ako sa vírus dostane do mozgu, bude kľúčom k prevencii a liečbe infekcie.

Zdroj: Info.sk, TM, biorxiv.org, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.