• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Remišová odvolanie Vážneho schvaľuje, Raši kritizuje načasovanie

  • 15:10 13.09.2020
  • Bratislava
Remišová odvolanie Vážneho schvaľuje, Raši kritizuje načasovanie

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) si myslí, že pri všetkých škodách, ktoré na poste generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) napáchal nominant Smeru-SD Ľubomír Vážny, je jeho odvolanie vecou, ktorá za to určite stojí.

Uviedla to v nedeľu v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Jej predchodca Richard Raši (nezaradený, pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD)) jej však oponoval, že ak Vážny pochybil, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) ho mal odvolať hneď, nie až teraz.

„Možno je už načase, pani Remišová, aby sa zaviedla hmotná zodpovednosť politikov. Toľko ste o nej hovorili a nič sa v tom neurobilo,“ vyzval Raši ministerku. Tá na otázku o zvolení nového riaditeľa SP Juraja Káčera bez výberového konania odpovedala, že je v tomto prípade konfrontovaná konaním svojich koaličných partnerov. „My v strane Za ľudí sme sľubovali transparentné verejné výberové konania,“ vysvetlila s tým, že presne tak bol zvolený aj riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Pavel Karel. Vo vládnej garnitúre však má Za ľudí iba dva zo 16 hlasov.

Raši na adresu Remišovej uviedol, že by strane Za ľudí možno pomohlo, keby z nej vystúpila rovnako, ako to podľa neho pomohlo v prípade OĽANO. Ako však odpovedala Remišová, na takéto útočné vyjadrenia nemá čas reagovať, pretože po Rašim musí upratovať a aktuálne sa napríklad zaoberá kybernetickým auditom, ktorý robil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v agentúre NASES, kde našla 121 „vecí“, ktoré sú v nesúlade buď so zákonom alebo bezpečnostnými nariadeniami.

Na margo zverejnenia takmer 100-stranového dokumentu o reformných plánoch, ktoré Slovensko musí doručiť Európskej komisii, aby mohlo čerpať miliardy z Fondu obnovy, Remišová uviedla, že pred verejnosť chce vláda predstúpiť už s niečím konkrétnym v rukách. „Úmysel bol dobrý, výkon trochu horší,“ odpovedala na otázku, či je podľa nej normálne, že dokument ešte stále nie je dostupný verejnosti. Ako však ubezpečila, EK bude dokument schvaľovať až v apríli 2021, takže času na konzultáciu bude dostatok.

Raši skritizoval, že proces je úplne opačný, ako vláda deklarovala. Podľa jeho slov to kritizujú aj odborníci, po schválení dokumentu na koaličnej rade sa doň už bude dať len ťažko niečo vložiť. „Je to netransparentné,“ uzavrel Raši.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

Finančná správa upozornila na podvodný mail, ktorý sa šíri v jej mene

VČERA - 14:48Ekonomické

Finančná správa (FS) upozornila na podvodníkov, ktorí v jej mene zasielajú podvodné maily v súvislosti s vrátením financií investovaných do kryptomeny.

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

Raši: Novela urýchli verejné obstarávanie, išlo o požiadavku samospráv

VČERA - 14:19Ekonomické

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu.

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

Ondruš odmietol tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky

19:00 26.03.2024Ekonomické

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš odmietol pondelkové tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SaS.