• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Odborári ohlásili protesty vo viacerých miestach na Slovensku

  • 13:32 11.09.2020
  • Bratislava
Odborári ohlásili protesty vo viacerých miestach na Slovensku

Od budúceho týždňa budú protesty v šiestich krajských mestách.

Aktualizované 13:57

Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR plánujú v najbližších troch týždňoch vyjsť do ulíc. Rozhodol o tom v piatok Snem KOZ. Od budúceho týždňa od 17. septembra budú protesty v šiestich krajských mestách, prvý bude na východe Slovenska v Košiciach. Ako dôvod uviedli snahu vlády o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Rezort práce podľa nich tiež oslabuje postavenie odborov na Slovensku a podľa KOZ sa sociálny zmier na Slovensku skončil.

Z poslednej tripartity, ktorá rokovala o minimálnej mzde na budúci rok, odborári predčasne odišli po tom, ako minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podľa nich jednostranne rokoval o jej výške so zamestnávateľmi. Okrem toho rezort práce avizoval zmenu zákona o tripartite, čo sa odborárom nepozdáva. Prezident KOZ Marián Magdoško upozornil, že od nástupu vlády boli len dve rokovania tripartity, tiež im prekáža, že o návrhoch sa rokuje narýchlo. „My sme sa nádejali, že sa stav zmení. Začala sa zneužívať situácia a začalo sa výrazne oslabovať postavenie odborov. Tu už nejde o minimálnu mzdu, ale o postavenie sociálneho partnera KOZ ako takého. Už sme ďalej nemohli tolerovať likvidáciu a postavenie odborov a neustály tlak na to, aby sme súhlasili s tým, čo vláda predkladá. Sociálny zmier na Slovensku sa skončil,“ uviedol Magdoško.

Viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová tiež priblížila, že Krajniak viackrát spochybnil mandát predstaviteľov KOZ, reprezentatívnosť a počet zamestnancov, ktorých KOZ reprezentuje. Vyčíslila, že KOZ pri kolektívnom vyjednávaní zastupuje na odvetvovej úrovni 829.469 zamestnancov. „Na pôde tripartity zastupujeme všetkých zamestnancov. Vyjadrenia typu, že zastupujeme len 200.000 zamestnancov, sú lživé a účelové a cielené na to, aby oslabili pozíciu a rešpekt KOZ. Odmietame oslabovanie práv a nárokov zamestnancov, ktoré sa deje v najbližších dňoch a týždňoch,“ povedala Uhlerová s tým, že viaceré legislatívne zámery sa pripravujú v Zákonníku práce, kolektívnom vyjednávaní, v zákone o trojstranných konzultáciách.

„Všetky tieto zámery sú cielené na oslabenie odborov. Máme právo obhajovať záujmy zamestnancov na národnej úrovni, na podnikovej alebo odvetvovej úrovni, máme právo odmietnuť oslabovanie zamestnancov, oslabovanie práv a nárokov zamestnancov. Zámery ministerstva práce smerujú práve k oslabovaniu. Máme právo nesúhlasiť s predloženými legislatívnymi zámermi, to neznamená, že si niekto zmyslí cielene nás likvidovať alebo vytvárať prostredie, ktoré zbytočne triešti zastúpenie a reprezentáciu odborov na pôde tripartity,“ priblížila Uhlerová.

Odborári upozornili tiež na negatívny vývoj vo viacerých oblastiach, napríklad rýchly rast cien potravín, zaostávanie za ostatnými krajinami v oblasti miezd či vysoký podiel pracujúcich na zmeny. „Preto sú naše požiadavky oprávnené, požiadavka na rešpekt odborov a zamestnancov je legitímna, oprávnená a nevyhnutná,“ doplnila Uhlerová.

KOZ informovala o aktuálnej situácii na Slovensku aj európsku odborársku centrálu. „Listami sme sa obrátili aj na Medzinárodnú organizáciu práce, aj oficiálne na generálneho tajomníka práce, ktorý pôsobí ako výkonný generálny riaditeľ v Európskej odborovej konfederácii. Určite budeme podnikať ďalšie kroky k tomu, aby sme informovali Úniu, ktorá hovorí o tom, že buduje sociálnu Európu a na Slovensku v týchto dňoch dochádza k porušovaniu tripartizmu. Toto sa neudialo nikdy. Ak bude priestor na právne kroky, tak určite ich podnikneme,“ avizoval Magdoško.

Uhlerová upozornila, že Slovensko tiež ratifikovalo niekoľko medzinárodných dohovorov. Jeden z nich napríklad hovorí, že nebude verejná moc klásť prekážky pri zakladaní odborových organizácií. „SR má tendenciu porušovať dohovory, ktoré sú súčasťou nášho právneho systému,“ dodala Uhlerová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.