• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Vláda odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Vážneho

  • 11:30 09.09.2020
  • Bratislava
Vláda odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Vážneho

Vo funkcii generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) končí Ľubomír Vážny, ktorý je v súčasnosti aj poslancom parlamentu za stranu Smer-SD. Vo funkcii by ho mal nahradiť Juraj Káčer.

V stredu schválila vláda návrh na odvolanie Vážneho s pripomienkou. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) ho predložil s odôvodnením, že porušil povinnosti generálneho riaditeľa v spojení so zásahom do oprávnení dozornej rady poisťovne pri verejnom obstarávaní, ktoré vyhrala firma Bonul. Vážny mal pochybiť aj v oblasti riadenia rozpočtového hospodárenia.

SP realizovala verejné obstarávanie nadlimitnej zákazky, ktorej predmetom bolo zabezpečenie prepravy peňažných hotovostí z pobočiek SP do pobočiek Všeobecnej úverovej banky a jej následné vloženie na účet verejného obstarávateľa. Poisťovňa rozdelila predmet zákazky do troch samostatných častí, a to pre pobočky Západ, pobočky Stred a pobočky Východ. So spoločnosťou Bonul boli následne uzavreté tri zmluvy. „Nadlimitná zákazka nebola súčasťou schváleného plánu verejného obstarávania pre nadlimitné zákazky a nadlimitné koncesie podľa osobitného predpisu na kalendárny rok 2018 a ani nebola dodatočne schválená Dozornou radou SP a doplnená do plánu verejného obstarávania pre nadlimitné zákazky a nadlimitné koncesie podľa osobitného predpisu na kalendárny rok 2018,“ uvádza sa v materiáli schválenom vládou. Vážny mal týmto spôsobom obísť dozornú radu a znemožniť jej realizovať svoju zákonnú kompetenciu. „Následne tak schválil dokumentáciu verejného obstarávania v celkovej odhadovanej hodnote 1,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty nad rámec svojej pôsobnosti a v rozpore so zákonom o sociálnom poistení,“ uvádza materiál rezortu práce.

Vážny nemal tiež pri plánovaní rozpočtu SP zohľadniť ani v jednom roku počas výkonu jeho funkcie vývoj reálnej výšky zdrojov, z ktorých je správny fond tvorený v jednotlivých kalendárnych rokoch, a nevzal do úvahy ani reálne čerpanie prostriedkov zo správneho fondu na činnosť SP v jednotlivých rokoch.

V súvislosti s nemocenskými dávkami, konkrétne materským, bola tiež na pobočkách SP zistená prax, že v prípade zániku nároku na túto dávku neboli zo strany poisťovne vydávané riadne rozhodnutia o zániku nároku na dávku v súlade so zákonom o sociálnom poistení, ale len oznámenie o zániku nároku na dávku.

Novým generálnym riaditeľom by mal byť Juraj Káčer, ktorý v súčasnosti pôsobí ako viceprimátor Bratislavy pre šport, školstvo, komunikáciu s BSK a bezpečnosť, je tiež poslancom Bratislavského samosprávneho kraja, hlavného mesta a mestskej časti Bratislava- Dúbravka. Okrem toho má skúsenosti aj zo súkromného sektora. V súčasnosti pôsobí aj ako člen rady Environmentálneho fondu pod Ministerstvom životného prostredia SR. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) priblížil, že vláda sa zaoberala tým, že Káčer zastáva rôzne funkcie. „Vznikla istá otázka, do akej miery bude tento kandidát schopný z časového hľadiska naplniť očakávania v tejto významnej funkcii. Otázka je, ako sa s týmito funkciami vyrovná a v akom časovom horizonte,“ priblížil počas rokovania vlády Mičovský.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

Samsung Pay prestane od 3. apríla podporovať ruskú kartu Mir

VČERA - 18:48Ekonomické

Platobná služba Samsung Pay, ktorú vlastní juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics, v stredu oznámila, že od 3. apríla prestane podporovať ruskú kartu Mir.