• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Mestské hotely žiadajú vládu o pomoc, chcú zabrániť hromadnému prepúšťaniu

  • 11:21 09.09.2020
  • Bratislava
Mestské hotely žiadajú vládu o pomoc, chcú zabrániť hromadnému prepúšťaniu

Mestské hotely, reštaurácie a subjekty podnikajúce v krajských a okresných mestách sa obracajú na vládu otvoreným listom a žiadajú o pomoc.

Prevádzkovatelia poukazujú na nulové tržby, čo pre mnohé mestské hotely môže byť likvidačné, a chcú zabrániť hromadnému prepúšťaniu. Ako možné riešenia navrhujú príspevok na fixné náklady, zníženie DPH na ubytovacie a reštauračné služby či napríklad odpustenie sociálnych odvodov.

Predstavitelia mestského turizmu podotýkajú, že tržby mnohých mestských hotelov sú už piaty mesiac na nule. V júli tohto roka tak klesol počet zamestnancov v biznis hoteloch v porovnaní s februárom takmer o tretinu. „Ďalšie prepúšťanie zvažuje ešte aj v súčasnosti približne polovica týchto hotelov. Blížiaca sa jesenná sezóna je poznačená úplným výpadkom kongresovej turistiky a 80 % výpadkom individuálnych korporátnych klientov,“ upozornili.

Najhoršia situácia je pritom podľa nich v Bratislavskom kraji, kde je až o 82,8 % menej hostí ako vlani. Väčšinu hostí v tomto kraji dlhodobo tvoria zahraniční návštevníci. Prepad ubytovaných hostí na úrovni 90 % oproti minulému roku hlásia aj Košice. „Myslite, prosím, aj približne na 8000 zamestnancov a ich rodiny, ktoré žijú už takmer pol roka v neistote a s veľmi neistými vyhliadkami do budúcnosti,“ apelovali na vládu. Zástupcovia mestských hotelov zároveň skonštatovali, že prípadné prepúšťanie sa netýka len priamych zamestnancov hotelov, ale aj dodávateľov v regiónoch, ktorí sú na hotel napojení.

Poukázali na to, že vláda deklarovala podporu kongresovej turistiky a podporu novovznikajúcej agentúry cestovného ruchu. „Bez mestských hotelov sa nedá realizovať žiadne kultúrne či kongresové podujatie medzinárodného významu a ani rozvoj krajského či okresného mesta, regiónu či kraja,“ zdôraznili.

Zároveň pripravili návrhy riešení, ktoré by mohli zmierniť dosahy pandémie na odvetvie mestského turizmu a gastronómie. Zahŕňajú príspevok na fixné náklady pri poklese tržieb o viac ako 40 % oproti minulému roku podľa rakúskeho modelu do výšky 75 %. Navrhujú tiež zníženie DPH na 5 % na ubytovacie a reštauračné služby na tento a nasledujúci rok a zníženie DPH na 10 % v rokoch 2022 až 2024. Predstaviť by si vedeli tiež „reštartbonus“ pri prijímaní nových zamestnancov. Zmierniť vplyv krízy by podľa nich pomohlo aj odpustenie sociálnych odvodov na tento a nasledujúci rok a v rokoch 2022 až 2024 odklad sociálnych odvodov pri splatnosti od roku 2025. Medzi opatreniami spomínajú tiež kurzarbeit či zákaz prijímania noriem, ktoré by viedli k zvýšeniu administratívnej a finančnej záťaže. Zároveň chcú zabezpečiť, aby všetky príspevky, dotácie v rámci štátnej podpory v koronakríze neboli súčasťou daňového základu.

K výzve spoločnosti Best Hotel Properties sa pripojili aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS), Bratislava Tourist Board (BTB), Asociácia organizácií cestovného ruchu (AOCR), Bratislavská hotelová asociácia, Košická hotelová asociácia či Košice – Turizmus (oblastná organizácia cestovného ruchu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

DNES - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

DNES - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

DNES - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

DNES - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

DNES - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.